Buzz

«Boyhood»: Τα 12 ομορφότερα χρόνια στη ζωή μιας ταινίας και ενός αγοριού

στα 10

To «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ γυρίστηκε σε διάστημα 12 χρόνων, από το 2002 μέχρι και το 2013. Μαζί με τον ήρωά του ενηλικιώθηκε το σινεμά, η μουσική, η Αμερική, όλοι μας.

«Boyhood»: Τα 12 ομορφότερα χρόνια στη ζωή μιας ταινίας και ενός αγοριού

Το 2002 ο Μέισον πήγαινε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του θα είναι η απόφαση της μητέρας του να μεακομίσουν από το Τέξαας στο Χιούστον. Ο Μέισον δεν είναι σίγουρος για αυτήν τη νέα ζωή. Φοβάται ότι ο πατέρας του δεν θα μπορεί πια να βλέπει αυτόν και την αδερφή του. Και όμως πρέπει να μάθει να συνηθίζει στις αλλαγές...

Κάθε χρονιά που ζει ο Μέισον στο «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ δεν είναι μια απλή χρονολογία. Μαζί με τη δική του ενηλικίωση, γύρω του ο κόσμος αλλάζει, νέοι δίσκοι έρχονται να συντροφεύσουν τη μοναξιά του, νέοι ήρωες γεννιούνται και πεθαίνουν στο σινεμά και η Αμερική αλλάζει, το προσωπό του αλλάζει, όλα αλλάζουν.

Σε μια από τις πιο άρτιες μείξεις της πραγματικότητας και του fiction, το «Boyhood» είναι εκτός από μια καταπληκτική ταινία, ένας σκηνοθετικός άθλος, ένα φιλμ που θα αναφέρεται από δω και πέρα για πάντα στην ιστορία του σινεμά, και ένας θησαυρός μνήμης για όσους μπήκαν στα 2000s με τη φόρα ενός παιδιού και υποδέχτηκαν τα 2010s με την συνειδητοποίηση ενός εφήβου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως όσο γυριζόταν το «Boyhood», έκανε την εμφάνιση του ο πρώτος «Spider-Man» του Σαμ Ράιμι, δύο συνέχειές του και ένα reboot, ο Ιθαν Χοκ συνάντησε τη Ζιλί Ντελπί δύο ακόμη φορές («Πριν το Ηλιοβασίλεμα» και «Πριν τα Μεσάνυχτα») και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ θα γύριζε ακόμη οκτώ ταινίες.

Μάθετε εδώ πως μπορείτε να διεκδικήσετε διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα του «Boyhood» την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου.

Boyhood

2002 / To 2002 ο βγαίνει στις αίθουσες ο πρώτος «Spider-Man» του Σαμ Ράιμι (οι εισπράξεις του ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως), o πλανήτης βλέπει για πρώτη φορά το Γκόλουμ στον δεύτερο «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», στην αμερικάνικη τηλεόραση σαρώνουν οι «Osbournes», δύο θρυλικά video games («Grand Theft Auto» και «Vice Men») κυκλοφορούν για πρώτη φορά, η Κέλι Κλάρκσον κερδίζει το πρώτο «American Idol», το «Lose Yourself» του Eminem από το «8 Mile» γίνεται το πρώτο ραπ τραγούδι που κερδίζει το Οσκαρ. Το «Yellow» των Coldplay βρίσκεται ήδη εδώ και δύο χρόνια στις λίστες με τα καλύτερα της νέας δεκαετίας. Μετά το «Tape» του 2001, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ γυρίζει το «School of Rock», αλλά ενδιάμεσα ξεκινά ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ της καριέρας του: μια ταινία που θα αφηγείται την ενηλικίωση ενός αγοριού από την πρώτη τάξη του σχολείου μέχρι τη στιγμή που πηγαίνει στο κολέγιο. Η IFC, εταιρεία παραγωγός, εξασφαλίζει 200.000 δολάρια για κάθε χρόνο γυρίσματος, ο Λινκλέιτερ δεν μπορεί να υπογράψει με τους ηθοποιούς του γιατί ένας νόμος απαγορεύει τη δέσμευση των ηθοποιών για πάνω από επτά χρόνια και προειδοποιεί τον Ιθαν Χοκ πως αν πεθάνει κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων θα είναι αυτός που θα ολοκληρώσει την ταινία. Ο τελευταίος κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το «Chelsea Walls».

Boyhood

2003 / O «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» ολοκληρώνεται, η Pixar βγάζει στις αίθουσες το «Ψάχνοντας το Νέμο», το «Matrix» αλλάζει συλλήβδην όλα όσα γνωρίζαμε για το σινεμά δράσης επιστημονικής φαντασίας, λανσάρεται το iTunes από την Apple, οι OutKast κερδίζουν το Grammy του καλύτερου δίσκου της χρονιάς με το «Speakerboxxx/The Love Below», το Pioneer 10 της NASA στέλνει το τελευταίο του σήμα σε απόσταση 7.5 δισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, ενώ την ίδια εποχή ολοκληρώνεται το Human Genome Project με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινο DNA. To γεγονός της χρονιάς, όμως, είναι με διαφορά το φιλί στο στόμα της Madonna και της Μπρίτνεϊ Σπίαρς στα MTV Video Music Awards.

Boyhood

2004 / Λανσάρεται το Facebook, οι Boston Red Sox είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές, το Space Galactic ετοιμάζεται να μεταφέρει τουρίστες στο διάστημα, ο πόλεμος εναντίον του Μπιν Λάντεν κορυφώνεται και το «Napoleon Dynamite» γίνεται η μικρή ανεξάρτητη ταινία που θα εκφράζει για πάντα κάθε έφηβο. Το φιλμ που γυρίζει ο Λινκλέιτερ με τον Ιθαν Χοκ και την Πατρίσια Αρκέτ έχει πια τον τίτλο «12 Years» και το «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» κάνει την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου, εννιά ακριβώς χρόνια μετά το «Πριν το Ξημέρωμα». Ο Ελαρ Κολτρέιν - πρωταγωνιστής του «Boyhood» - γίνεται 10 ετών.

Boyhood

2005 / O πλανήτης βλέπει ένα άλλο αγόρι να μεγαλώνει στη μεγάλη οθόνη με τον τρίτο Χάρι Πότερ να σαρώνει ταμεία, ο «Πόλεμος των Αστρων» ολοκληρώνεται παροδικά με το επεισόδιο τρία «Revenge of the Sith», o 50 Cent κυκλοφορεί το «The Massacre», το πρώτο βίντεο στην ιστορία του YouTube ανεβαίνει online και το «X&Y» των Coldplay είναι ο πιο εμπορικός δίσκος της χρονιάς. H Πατρίσια Αρκέτ κερδίζει Emmy για την ερμηνεία της στο τηλεοπτικό «Medium» και ο Ιθαν Χοκ χωρίζει μετά από επτά χρόνια γάμου με την Ούμα Θέρμαν.

Boyhood

2006 / Λανσάρεται το Twitter, το πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό TIME είναι «Εσύ» αναγνωρίζοντας τα εκατομμύρια των απλών χρηστών που γεμίζουν τα λήμματα στο wikipedia, o Πλούτωνας δεν είναι πια ένας πλανήτης, όλα τα παιδιά παίζουν Wii, η Μάιλι Σάιρους γίνεται διάσημη με το «Hanna Montana» και ο Τζόνι Ντεπ βγάζει εκατομμύρια με τους «Πειρατές της Καραϊβικής». Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ γυρίζει δύο ακόμη ταινίες, το «Fast Food Nation» και το «A Scanner Darkly» και στις 18 Αυγούστου γυρίζει μια ακόμη από τις σκηνές του «Boyhood» με τον Ιθαν Χοκ, τον Ελαρ Κολτρέιν και την κόρη του, Λορελέι σε έναν πραγματικό αγώνα μπέιζμπολ των Brewers εναντίον των Astros.

Boyhood

2007 / To «Harry Potter and the Deathly Hallows» γίνεται το πιο γρήγορα ευπώλητο βιβλίο όλων των εποχών, η Apple εγκαινιάζει το πρώτο iPhone, το «Halo 3» σπάει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία των video - games, το «What goes around... comes around» του Τζάστιν Τίμπερλέικ ακούγεται παντού στην Αμερική και το «Superbad» του Γκρεγκ Μοτόλα ανεβάζει σε ήρωες μιας ολόκληρης γενιάς τον Τζόνα Χιλ και τον Μάικλ Σέρα.

Boyhood

2008 / O Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ, το πρώτο «Twilight» βγαίνει στο σινεμά, τον Ιανουάριο πεθαίνει ο Χιθ Λέτζερ σε ηλικία 28 ετών και έξι μήνες μετά βγαίνει στις αίθουσες το «The Dark Knight» με τον πρώτο «Iron Man» να έχει προκαλέσει πανικό στα ταμεία. Στο σινεμά βγαίνει και το «Me and Orson Welles» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Ο ΙθανΧοκ παντρέυεται τη νταντά επισημοποιώντας τη σχέση που ήταν υπεύθυνη για το χωρισμό του με την Ούμα Θέρμαν.

Boyhood

2009 / Για 6 λεπτά και 38.8 δευτερόλεπτα η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου που έγινε ποτέ βυθίζει τον πλανήτη στο σκοτάδι. Ο Μάικλ Τζάκσον αποχαιρετά αυτόν τον κόσμο. Ο Τζέιμς Κάμερον βλέπει το «Avatar» να αλλάζει την ιστορία του σινεμά. Ολοι οι νέοι στην Αμερική βλέπουν «Jersey Shore». Η Πατρίσια Αρκέτ καταθέτει αγωγή διαζυγίου κατά του Τόμας Τζέιν αλλά την ίδια χρονιά την αποσύρει. Ο Μάικλ Τζάκσον πεθαίνει στις 25 Ιουνίου σε ηλικία 50 ετών.

Boyhood

2010 / To «Lost» ολοκληρώνεται μετά από έξι σεζόν, το «Angry Birds» είναι πλέον μια μανία χωρίς προηγούμενο, η Πατρίσια Αρκέτ χωρίζει οριστικά με τον Τόμας Τζέιν, ο Ιθαν Χοκ σκηνοθετεί το δεύτερο έργο του (το «A Lie of the Mind» του Σαμ Σέπαρντ) σε σκηνή της Νέας Υόρκης, Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ γυρίζει το «Bernie» από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Boyhood

2011 / H πρώτη σεζόν του «Game of Thrones» παίζεται στο HBO, ο Χάρι Πότερ τελειώνει οριστικά την κινηματογραφική του καριέρα με το δεύτερο μέρος του «Harry Potter and the Deathly Hallows», μετά από έξι χρόνια στον αέρα το «Medium» τελειώνει, γεννιέται η δεύτερη κόρη του Ιθαν Χοκ με την Ράιαν Χοκ. Η ΝASA στέλνει το τελευταίο διαστημικό λεωφορείο της στο διάστημα.

Boyhood

2012 / Οι «Avengers» βγαίνουν στις αίθουσες, το «Gagnam Style» του Psy γίνεται το πρώτο βίντεο του YouTube που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο views, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στο Λονδίνο και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ ολοκληρώνει στις 5 Σεπτεμβρίου τα γυρίσματα του «Πριν τα Μεσάνυχτα» στην Ελλάδα με τον Ιθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί στην τρίτη τους κινηματογραφική συνάντηση ως Τζέσε και Σελίν.

Boyhood

2013 H Sony και η Microsoft κυκλοφορούν τις παιχνιδομηχανές 8ης γενιάς, η Μάιλι Σάιρους δεν είναι πια η Χάνα Μοντάνα που όλοι ήξεραν, το «Πριν τα Μεσάνυχτα» κάνει την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, η Πατρίσια Αρκέτ παίζει στο «Boardwalk Empire» και ο Ιθαν Χοκ σε συνέντευξή του δηλώνει: «Είναι σαν να διαβάζεις Τολστόι σε σινεμασκόπ. Πίστευα πως η σειρά των "Before" ταινιών ήταν το πιο μοναδικό πράγμα που θα έκανα ποτέ στην καριέρα μου, αλλά ο Ρικ (σ.σ. έτσι φωνάζουν οι φίλοι τον Λινκλέιτερ) με έχει δεσμεύσει σε κάτι ακόμη πιο περίεργο. Κάνω μια ταινία με ένα νεαρό αγόρι που στα 7 του ρωτάει γιατί τα ρακούν πεθαίνουν, στα 12 μιλάει για τα video games και στα 17 για τα κορίτσια και είναι ο ίδιος ηθοποιός - σαν να φωτογραφίζεις σε τακτά διαστήματα έναν άνθρωπο.»

Boyhood

2014 / To «Boyhood» κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς και την ευρωπαϊκή του πρώτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπου ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κερδίζει την Αργυρή Αρκτο Σκηνοθεσίας. Η ταινία βγαίνει στις αμερικάνικες αίθουσες στις 11 Ιουλίου και συγκεντρώνει τις καλύτερες κριτικές ταινίας εδώ και πολλά χρόνια, βάζοντας το φιλμ στην κούρσα των φετινών Οσκαρ. Το νέο «Star Wars» βρίσκεται στα γυρίσματά του, οι νέοι «Avengers» είναι έτοιμοι, η Μάιλι Σάιρους είναι η σταρ της εποχής, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει την κατάρα του Χάρι Πότερ και ο νέος δίσκος των Coldplay γίνεται δεκτός με χλιαρό ενθουσιασμό...

Το «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 11 Σεπτεμβρίου από την UIP. Εσείς μπορείτε να το δείτε πρώτοι βάζοντας συμμετοχή για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Διαβάστε ακόμη: