Buzz

Πέντε βιβλία για ρομαντικές, ξέφρενες, περιπετειώδεις γιορτές

στα 10

Δίπλα στο τζάκι, πριν από το γιορτινό τραπέζι, στο hangover, πέντε επιλογές για τις γιορτές.

Flix Team
Πέντε βιβλία για ρομαντικές, ξέφρενες, περιπετειώδεις γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά. Διαστέλλουμε τον χρόνο (και τις γιορτές) με βιβλία που ταιριάζουν με την ατμόσφαιρα των ημερών. Από feelgood μυστήρια μέχρι περιπέτειες στα βάθη των αιώνων, φαντάσματα που έρχονται για να δικαιωθούν και πάρτι που όταν αρχίζουν δεν τελειώνουν ποτέ.

Το Βιβλιοπωλείο των Μικρών Θαυμάτων

«Το Βιβλιοπωλείο των Μικρών Θαυμάτων» της Μόνικα Γκουτιέρεθ
Μετάφραση: Κάλλια Ταβουλάρη

Η νεαρή αρχαιολόγος Άγκνες Μαρτί μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, ενώ περπατάει στο Τεμπλ, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο στο Moonlight Books, ένα πολύ ξεχωριστό βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο, η Άγκνες γοητεύεται από την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. Ο καιρός περνάει και η Άγκνες αρχίζει να μαθαίνει τον στρυφνό χαρακτήρα του αφεντικού της και τις εκκεντρικότητες των τακτικών πελατών, του χαρισματικού αγοριού που θέλει να γίνει αστροναύτης, της κυρίας με τα βιολετί μαλλιά. Νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες.

Έγραψαν γι' αυτό: «Ένα βιβλιοπωλείο είναι πάντα το καλύτερο καταφύγιο. Εξαιρετικό». - La Vanguardia

Ιδανικό για τις γιορτές: Το τέλειο γιορτινό σκηνικό (ένα βιβλιοπωλείο σαν βγαλμένο από παραμύθι), ένα μυστήριο που δοκιμάζει με τον πιο γοητευτικό τρόπο τις λογοτεχνικές γνώσεις του αναγνώστη και ένα βιβλίο που, όπως περιγράφει η συγγραφέας του, η Ισπανίδα Μόνικα Γκουτιέρεθ «είναι αυτό που χρειαζόμαστε μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, μια στιγμή χαλάρωσης κόντρα στον θόρυβο εκεί έξω, μια επιβεβαίωση πως τίποτα κακό δεν θα συμβεί».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Βιβλιοπωλείο των Μικρών Θαυμάτων»


Οι Φαροφύλακες

«Οι Φαροφύλακες» της Έμα Στόνεξ
Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη

Κορνουάλη, 1972. Ένα πλοίο φτάνει σ’ έναν αποµακρυσµένο φάρο, µίλια µακριά από την ακτή, µεταφέροντας προµήθειες για τους φαροφύλακες. Όµως κανείς δεν είναι εκεί. Η είσοδος του φάρου είναι κλειδωµένη από µέσα. Το τραπέζι στρωµένο. Το ηµερολόγιο καιρού του αρχιφαροφύλακα κάνει λόγο για µια καταιγίδα που µαίνεται γύρω από τον φάρο – όµως οι ουρανοί ήταν καθαροί όλη την εβδοµάδα. Στο καθιστικό και την κουζίνα, τα ρολόγια έχουν σταµατήσει. Δείχνουν όλα οκτώ και σαράντα πέντε.Δύο δεκαετίες αργότερα ένας συγγραφέας θέλει να µάθει τι πραγµατικά συνέβη. Επισκέπτεται τις γυναίκες των αγνοούµενων αντρών, για να µπορέσει να φτάσει στην αλήθεια. Οι αφηγήσεις τους όµως είναι γεµάτες παραλείψεις, κενά και αντιφάσεις. Σιγά σιγά αποκαλύπτονται µυστικά και έρχονται στην επιφάνεια οι θαµµένες αλήθειες. Ένας ύπουλος ίσκιος απλώνεται πάνω από τον βράχο...

Έγραψαν γι' αυτό: «Μια ιστορία φαντασµάτων και την ίδια στιγµή µια απίθανα καθηλωτική ψυχολογική διερεύνηση. Ένα εξαίσιο κείµενο… Στα χέρια της Στόνεξ, ο ανείπωτος, ανεξερεύνητος και αθέατος κόσµος που αποκαλούµε "υπερφυσικό", ένας κόσµος που τρέφεται από την απώθηση και τα ψέµατα, γίνεται τροµακτικά απτός». - Guardian

Ιδανικό για τις γιορτές: Ένα σκοτεινό μυστήριο φωτίζεται μόνο από το φως της αλήθειας. Μια ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που βάζει τον αναγνώστη στον ρόλο ενός συγγραφέα που αναζητά την ιστορία της εξαφάνισης των φαροφυλάκων ολόκληρη, όπως θα άξιζε να ειπωθεί μέσα στα χρόνια. Διαβάζεται σελίδα τη σελίδα σε ένα κρύο βράδυ του χειμώνα, ανεβάζοντας αισθητά την αδρεναλίνη στα ύψη...

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους «Φαροφύλακες»


Τα Χρόνια

«Τα Χρόνια» της Ανί Ερνό
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Επίμετρο: Νίκος Μπακουνάκης

Μέσα από φωτογραφίες και σκόρπιες αναμνήσεις από γεγονότα, λέξεις και πράγματα, η Ανί Ερνό μάς συμπαρασύρει σε μια περιδιάβαση στη ζωή της, από τα πρώτα χρόνια μετά τον Πόλεμο, μέχρι και σήμερα. Βιβλία, τραγούδια, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημίσεις και πρωτοσέλιδα δεκαετιών, σε αντίστιξη με προσωπικές συγκρούσεις και σημειώσεις. Τοπική διάλεκτος, λέξεις των καιρών, σλόγκαν, μάρκες και ονόματα για τα αντικείμενα που διαρκώς πληθαίνουν εδώ αποκτούν φωνή. Η Ερνό κάνει το πέρασμα του χρόνου χειροπιαστό. Ο χρόνος ο ίδιος, ανένδοτος, αφηγείται το πέρασμά του, εξορίζοντας τους άλλους αφηγητές στην ανωνυμία. Ένα νέο είδος αυτοβιογραφίας ξεπροβάλλει, υποκειμενικό κι απρόσωπο, ιδιωτικό και συλλογικό ταυτόχρονα.

Έγραψαν γι' αυτό: «H Ανί Ερνό έχει γράψει ένα από τα σημαντικότερα έργα της γαλλικής λογοτεχνίας. "Τα Χρόνια" είναι ένα βιβλίο τόσο δυνατό όσο και σπαρακτικό, τόσο υπαινικτικό όσο και οργισμένο». - Εντουάρ Λουί, συγγραφέας

Ιδανικό για τις γιορτές:: Όταν κυκλοφόρησαν το 2008, τα «Χρόνια» της Ανί Ερνό ήταν μια έκπληξη, ακόμη και για όσους είχαν χαρακτηρίσει τη Γαλλίδα συγγραφέα ως μια από τις σημαντικότερες της γενιάς της. Εξομολόγηση σε μορφή κατακερματισμένου ψηφιδωτού που ζωντανεύει μια ολόκληρη ζωή, η οποία θα μπορούσε να είναι και η δική σου, με συναρπαστικό, συγκινητικό, διάφανο τρόπο. Ιδανική συνέχεια μετά το «Γεγονός», το διάσημο βιβλίο της που κυκλοφόρησε το 2000 και μέσα στο 2022 αναμένεται να εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Σε αυτό βασίστηκε η ομότιτλη ταινία της Οντρέ Ντιγουάν, που φέτος κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες μέσα στο 2022.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για «Τα Χρόνια»


Utopia Avenue

«Utopia Avenue» του Ντέιβιντ Μίτσελ
Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη

Βρισκόμαστε στο 1967. Στους κύκλους των μουσικόφιλων αρχίζει να κυκλοφορεί πως στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου εμφανίστηκε μια νέα μπάντα – ένας απίθανος συνδυασμός μιας φολκ τραγουδίστριας, ενός μπλουζ μπασίστα, ενός τζαζ ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα. Άγνωστοι μεταξύ τους και με εντελώς διαφορετικές καταβολές, μαζί καταφέρνουν να κάνουν μαγικά.
Αυτή είναι η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού των Utopia Avenue, μιας μοναδικής μπάντας, από τα καταγώγια του Σόχο μέχρι την εμπορική επιτυχία και αποκεί στην αμερικάνικη γη της επαγγελίας, τη στιγμή ακριβώς που το Καλοκαίρι της Αγάπης έδινε τη θέση του σε κάτι σκοτεινότερο: μια ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τον πόνο, και τις παγίδες της δόξας.

Έγραψαν γι' αυτό: «Ο Μίτσελ είναι μάστορας στο σκάλισμα των ρωγμών της απώλειας, της φιλοδοξίας και της τύχης που κρύβονται κάτω από το οικοδόμημα της δόξας… Μεταφέρει έξοχα την ενέργεια και το πνεύμα της εποχής». - Guardian

Ιδανικό για τις γιορτές: Το βιβλίο του Ντέιβιντ Μίτσελ δεν είναι μόνο μια ιδανική, πιστή αλλά κυρίως ειλικρινής αναπαράσταση μιας ολόκληρης εποχής, όπου η μουσική και τo rock 'n' roll άλλαζαν τον κόσμο. Είναι από μόνο του ένα πάρτι που ξεκινάει στην πρώτη σελίδα και τελειώνει στην τελευταία. Ενδιάμεσα, οι μικρές και μεγάλες ιστορίες της ανόδου και της πτώσης ενός συγκροτήματος γίνονται το αποτύπωμα μιας ξέφρενης στιγμής που διαρκεί μέρες μετά - σαν το ιδανικό hangover των γιορτών.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Utopia Avenue»

Ο διάβολος και τα σκοτεινά νερά

«Ο Διάβολος και τα Σκοτεινά Νερά» του Στιούαρτ Τέρτον
Μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης

Ανατολικές Ινδίες, 1634. Ο Σάμιουελ Πιπς, ο σπουδαιότερος κλεφτοκυνηγός του κόσμου, μεταφέρεται από την Μπατάβια στο Άμστερνταμ, όπου κινδυνεύει να εκτελεστεί για ένα έγκλημα που ίσως διέπραξε, ίσως όχι. Μαζί του ταξιδεύει ο πιστός σωματοφύλακάς του, ο Άρεντ Χέις, που είναι αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητα του φίλου του, ενώ στο ίδιο πλοίο βρίσκονται και η Σάρα Βίσελ, μια γυναίκα ευγενούς καταγωγής με ένα μυστικό, και ο σύζυγός της, o γενικός κυβερνήτης της Μπατάβιας.
Πριν καλά καλά όμως σαλπάρει το πλοίο, αρχίζει ένας καταιγισμός παράδοξων και πολύ δυσοίωνων γεγονότων. Ένας νεκρός λεπρός παραμονεύει στα καταστρώματα. Παράξενα σύμβολα εμφανίζονται στα πανιά. Ζώα σφαγιάζονται. Και μια απόκοσμη φωνή υπόσχεται τρία ανίερα θαύματα: ένα απίθανο κυνήγι, μια απίθανη κλοπή και έναν απίθανο φόνο. Είναι δυνατόν για όλα αυτά να ευθύνεται ένας δαίμονας με το όνομα γερο-Τομ; Με τον Σάμιουελ σιδηροδέσμιο στο μπουντρούμι, μονάχα ο Άρεντ και η Σάρα μπορούν να δώσουν λύση σ’ ένα μυστήριο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν και τώρα απειλεί να βουλιάξει το πλοίο - και μαζί όλους τους επιβάτες του.

Έγραψαν γι' αυτό: «Άκρως ευρηματικό, το δεύτερο μυθιστόρημα του Τέρτον αψηφά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση, είτε ως ιστορικό είτε ως αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά περιλαμβάνει όλες τις χάρες και των δύο ειδών καθώς και πολλών άλλων». - Times

Ιδανικό για τις γιορτές: Επιστροφή στο παρελθόν, εξωτικό μυστήριο, μια κινηματογραφική βουτιά στην περιπέτεια που επιβεβαιώνει το «ταξιδιωτικό» χάρισμα του Στιούαρτ Τερτον, ο οποίος γεννήθηκε στο Γουίντνες της Αγγλίας, σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, εργάστηκε επί έναν χρόνο ως εκπαιδευτικός στη Σανγκάη και στη συνέχεια ως δημοσιογράφος στο Λονδίνο. Μετακόμισε στο Ντουμπάι, όπου εργάστηκε για τρία χρόνια ως ταξιδιωτικός ανταποκριτής πριν επιστρέψει στο Λονδίνο και γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα, «Οι Επτά Θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ», το οποίο του χάρισε το Βραβείο Costa Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2018, έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ μεταφέρεται και στη μικρή οθόνη από το Netflix.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ο Διάβολος και τα Σκοτεινά Νερά»


Περισσότερες γιορτινές επιλογές από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στο επίσημο site, στη σελίδα των εκδόσεων στο Facebook και στο Instagram.