Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: Λεά Σεντού, από τ’ αυτί και στον Τζέιμς Μποντ

στα 10

Είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Το Ημερολόγιο Μιας Καμαριέρας» του Μπενουά Ζακό. Ομως η όμορφη Λεά δεν πρόλαβε να φτάσει στο Βερολίνο, είχε ένα μαρτίνι ν’ ανακατέψει.

Berlinale 2015: Λεά Σεντού, από τ’ αυτί και στον Τζέιμς Μποντ

Ο Μπενουά Ζακό, στην ελίτ του γαλλικού σινεμά εδώ και χρόνια, ο σκηνοθέτης του «Αντίο Βασίλισσά μου», αποφάσισε, μετά τον Ζαν Ρενουάρ και τον Λουί Μπουνιουέλ να διασκευάσει κι αυτός για το σινεμά το μυθιστόρημα του Οκτάβ Μιρμπό, «Το Ημερολόγιο μιας Καμαριέρας». Στο ρόλο της λυγερόκορμης, ακαταμάχητης Σελεστίν, της νεαρής καμαριέρας του τίτλου, βρέθηκε η Λεά Σεντού, για την ακρίβεια όταν δεν ταίριαξε με τα γυρίσματα το πρόγραμμα της Μαριόν Κοτιγιάρ. Κι όμως, δε θα μπορούσε να γίνει τελειότερη επιλογή για την ηρωίδα που συνδυάζει το θύμα και τον θύτη, την αγάπη και τον σφετερισμό, την αρετή και τον ρατσισμό.

Μόνο που στη σημερινή, πρώτη προβολή της ταινίας και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, εκεί όπου όλος ο κόσμος περίμενε να δει πώς θα στέκεται, τι θα φοράει, τι θα πει, η Λεά Σεντού δεν εμφανίστηκε. Εξαιτίας των μικρών ατυχημάτων που αναστάτωσαν το πρόγραμμα του «Spectre», του Bond 24 όπου η Σεντού πρωταγωνιστεί, η ηθοποιός δεν πρόλαβε να φτάσει στο Βερολίνο – ίσως τα καταφέρει για τη βραδινή, επίσημη προβολή. «Δεν είναι ότι την κρατούν όμηρο,» είπε γελώντας ο Μπενουά Ζακό σχολιάζοντας την απουσία, «αλλά σίγουρα δεν μπορούσε να φύγει και να είναι μαζί μου σήμερα, πράγμα για το οποίο εύχομαι στη νέα ταινία Μποντ να πάνε όλα χάλια!»

Διαβάστε ακόμη: Η 24η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ θα λέγεται «Spectre» και θα έχει Bond Girl τη Μόνικα Μπελούτσι

Ο Μπενουά Ζακό δεν παρέλειψε να πει ότι θεώρησε τη Λεά Σεντού «ιδανική» ηθοποιό και παρουσία για την ταινία, ένα έργο που ο ίδιος χαρακτήρισε μαρξιστικό/φεμινιστικό. Οσο για την πιο σύγχρονη γαλλική ιστορία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη απαγόρευση γυρισμάτων κινηματογραφικών σκηνών δράσης στο Παρίσι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo (διαβάστε περισσότερα σχετικά), ο Ζακό σχολίασε, «Με πιάσατε αδιάβαστο, δεν το ήξερα, πότε αποφασίστηκε αυτό; Εν πάσει περιπτώσει, είναι μέτρο της αστυνομίας και όπως κάθε τέτοιο, χωράει συζήτηση, ας το πούμε έτσι.»

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: