Buzz

Behind the scenes: πώς ετοίμασαν το θρυλικό Bond «Golden Girl»

στα 10

Πόσα γνώριζαν το 1964 για την επικινδυνότητα της επιδερμικής ασφυξίας; Πώς έπεισαν την Σίρλεϊ Ιτον να καλυφθεί ολόκληρη με χρυσή μπογιά; Πώς το χρυσό γυμνό σώμα της νεκρής ηρωίδας της έμεινε στην ιστορία ως μία από της πιο διάσημες εικόνες στο σινεμά; Δείτε φωτογραφίες από την προετοιμασία του γυρίσματος για την «Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος».

Behind the scenes: πώς ετοίμασαν το θρυλικό Bond «Golden Girl»

Πολλά έχουν μείνει εμβληματικά από το «Goldfinger» («Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος», 1964), την τρίτη ταινία της Τζέιμς Μποντ σειράς, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ιαν Φλέμινγκ. Από το κλασικό τραγούδι με τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ στα αμίμητα φωνητικά, την σύστασή μας με χαρακτήρες που φέρουν ονόματα όπως «Pussy Galore» και προκαλούν ακόμα μεταφεμινιστικές συζητήσεις, μέχρι την Aston Martin DB5 που λάνσαρε ο ατσαλάκωτος πράκτορας 007 με την μορφή του Σον Κόνερι.

Τίποτα όμως δεν σόκαρε τότε, και σήμερα δεν έχει μείνει ως μια από τις κλασικότερες σκηνές στην κινηματογραφική ιστορία, όσο η μορφή της δολοφονημένης ηρωίδας Τζιλ Μάστερσον - το σώμα της γυμνό, μπρούμυτα στο κρεβάτι, ολόκληρο καλυμμένο με χρυσή μπογιά. «Θάνατος από ασφυξία του δέρματος».

Μόνο που, όπως διαβάζουμε, η ομάδα των μακιγιέζ και οι επικεφαλείς Mπέιζιλ Νιούαλ και Πολ Ράμπιγκερ δεν είχαν όλες τις πληροφορίες στα χέρια τους: κανείς δεν τους επιβεβαίωνε με σιγουριά το 1964 αν μία τέτοιου είδους ασφυξία μπορεί να συμβεί (ή, τι ακριβώς συμβαίνει με τη θερμοκρασία του σώματος). Οπότε η Σίρλεϊ Ιτον, η ηθοποιός που ερμήνευσε την Τζιλ Μάστερσον, ετοιμάστηκε μέσα σ' ένα δίωρο και η σκηνή της γυρίστηκε σε ελάχιστο χρόνο. Η προετοιμασία της όμως είναι κάτι που δε θα ξεχάσει ποτέ.

Το 1964, για τη διαφήμιση της ταινίας, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ιτον πέθανε όντως, μία κακόγουστη φάρσα που ήθελε να σκορπίσει ένα κλίμα επικινδυνότητας και μυστηρίου σε ό,τι αφορούσε τον Μποντ κόσμο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η χρυσή μπογιά βγήκε σε αντίστοιχες ώρες τριψίματος στο ντους (από τα κορίτσια του τμήματος ενδυματολογίας, κι, όχι, φωτογραφίες από αυτό δεν υπάρχουν). Η Ιτον ομολόγησε ότι «την υπόλοιπη μπογιά την ίδρωνε για εβδομάδες στο χαμάμ». Πάντως το 2003, η ηθοποιός εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς «MythBusters» που ανέλαβαν να διαλύσουν τον μύθο που γέννησε η φαντασία του Ιαν Φλέμινγκ: όχι, δεν πεθαίνεις από «ασφυξία του δέρματος».

Δείτε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα παρασκήνια της προετοιμασίας.

bondgoldengirl1

bondgoldengirl2

bondgoldengirl3

bondgoldengirl4

bondgoldengirl5

bondgoldengirl6

bondgoldengirl7

bondgoldengirl8

bondgoldengirl9

bondgoldengirl11

bondgoldengirl10

Διαβάστε ακόμη: