Buzz

«Barbie» και «Οπενχάιμερ» υπεύθυνα για την αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στη Γερμανία;

στα 10

Βρισκόμαστε μπροστά σε αύξηση κρουσμάτων του Covid-19 και της νέας παραλλαγής του; Και κατά πόσο πρέπει να ρίξουμε το φταίξιμο στο φαινόμενο του Barbenheimer;

«Barbie» και «Οπενχάιμερ» υπεύθυνα για την αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στη Γερμανία;

Γερμανοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω θέρους, ευθύνονται εν μέρει μαζικές συγκεντρώσεις όπως η κοσμοσυρροή στις ταινίες «Barbie» και «Οπενχάιμερ» που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των θεατών σε όλον τον κόσμο.

Η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ έχει ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως, ενώ μόλις έγινε και η πιο πετυχημένη ταινία της Warner όλων των εποχών στη Βόρειο Αμερική. Το «Οπενχάιμερ» επίσης συνεχίζει δυναμικά, καθώς βγαίνει σιγά σιγά και στις αίθουσες του υπόλοιπου πλανήτη, ως μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της χρονιάς.

Η κυβερνητική υπηρεσία της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), αναφέρει ότι ενώ τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα. Ανησυχία προκαλεί και η υποπαραλλαγή EG.5 - γνωστή ως «Eris» η οποία έχει δυναμική παρουσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, τα κρούσματα Covid 19 έχουν αυξηθεί κατά 175% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 2.400 να αναφέρονται αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με 400 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 50%.

Barbie Oppenheimer

Η εκτίμηση για την επίδραση των δυο ταινιών στην εξάπλωση του ιού διατυπώθηκε για πρώτη φορά από ειδικό της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ του Τέξας.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ μιλώντας για την αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία, όπου η παραλλαγή XBB.1.5 είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για τις περισσότερες νέες μολύνσεις, είπε «το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μας έχει ενεργοποιηθεί».

Στην Ελλάδα, με βάση την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την εβδομάδα από 7 έως 13 Αυγούστου χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο για COVID-19 563 ασθενείς, δηλαδή σχεδόν 100 περισσότεροι σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων εισαγωγών έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα. Αντίστοιχα, περαιτέρω αύξηση παρατηρείται στη θετικότητα στα ελεγχθέντα δείγματα και η οποία με βάση τα στοιχεία από το μητρώο COVID-19 είναι στο 10%, έναντι 7,8% που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Το ποσοστό των θετικών στον ιό ελέγχων αυξάνεται σταθερά από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα και πλέον βρίσκεται στα ίδια επίπεδα που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Ας ελπίσουμε να μην βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση της πανδημίας που θα επηρεάσει τη φθινοπωρινή επάνοδο στις πόλεις και στις κλειστές αίθουσες.

Με στοιχεία από Guardian και Καθημερινή.