Buzz

Ο Ασγκάρ Φαραντί αρνείται την κατηγορία της λογοκλοπής

στα 10

Ο Ιρανός σκηνοθέτης βρέθηκε στις Κάννες και μίλησε για τις κατηγορίες που τον θέλουν να «έκλεψε» την ιδέα της βραβευμένης ταινίας του «Ενας Ηρωας».

Ο Ασγκάρ Φαραντί αρνείται την κατηγορία της λογοκλοπής

Τον προηγούμενο μήνα ο, δύο φορές βραβευμένος με Οσκαρ Ιρανός σκηνοθέτης, Ασγκάρ Φαραντί κατηγορήθηκε πως «έκλεψε» την ιδέα της ταινίας του «Ενας Ηρωας» από το ντοκιμαντέρ «All Winners All Losers» της Αζαντέ Μασιχζαντέ, μαθήτριας του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη σε ένα σεμινάριο ντοκιμαντέρ, με επικεφαλής τον ίδιο, με ένα δικαστήριο στο Ιράν τον κρίνει ένοχο για λογοκλοπή.

Ο ίδιος βρέθηκε στις Κάννες, ως μέλος της κριτική επιτροπής και εκεί, όπως ήταν φυσικό, ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας πως «μπορείς να κάνεις μια ιστορία ή μια ταινία από το ίδιο γεγονός, χωρίς να κάνεις λογοκλοπή.»

Το 75ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 17 ως και τις 28 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2022 εδώ.

Ο Φαραντί είχε παραδεχτεί πως η ταινία βασιζόταν στο ντοκιμαντέρ της μαθήτριάς του, αλλά όχι μόνο αρνήθηκε να βάλει το όνομα της στα credits της ταινίας αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, την ανάγκασε να υπογράψει, πριν ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας του, ότι το ντοκιμαντέρ ήταν δική του ιδέα.

«Οι λανθασμένες πληροφορίες έχουν διορθωθεί. Αυτό που υπάρχει στην ταινία “Ενας Ηρωας” είναι διαφορετικό. Πρέπει να δείτε γιατί ορισμένοι δημοσιογράφοι διαδίδουν παραπληροφόρηση. Αυτό που έκανα στην ταινία δεν σχετίζεται με αυτό το εργαστήριο. Βασίζονταν σε ένα τρέχον τότε γεγονός δύο χρόνια πριν. Η ταινία είναι μια ερμηνεία του γεγονότος. Το ντοκιμαντέρ είναι μια άλλη προσέγγιση, δεν είναι καθόλου ίδια.»

Διαβάστε ακόμα: Ολα όσα περιμένουμε να δούμε στο 75ο Φεστιβάλ Καννών

αsghar Ο Ασγκαρ Φαραντί με το βραβείο για την ταινία στις Κάννες

Στην συνέχεια δήλωσε πως «ο δικαστής είπε ότι οι δύο ιστορίες ήταν διαφορετικές. Αποφάσισε ότι υπήρχε ουσία σε όλο αυτό οπότε θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια ένορκη διαδικασία. Δεν ξέρω πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση. Είναι μια μακρά διαδικασία. Δημιουργήθηκε όμως μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Η ταινία μου δεν βασίζεται στο ντοκιμαντέρ. Εγινε η πρόταση να μοιραστούν τα κέρδη της ταινίας στους δυο μας. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει. Λυπάμαι που έχει δημιουργήσει μια τόσο άσχημη ατμόσφαιρα. Ελπίζω να διορθωθούν οι λανθασμένες πληροφορίες που γράφουν οι δημοσιογράφοι. Δεν έχω καταδικαστεί.»

Η ανάκριση απέρριψε το δικαίωμα της ενάγουσας πάνω στις εισπράξεις της ταινίας. Ο Αλεξάντρ Μαλέτ-Γκι της Memento δήλωσε επίσης (διαβάστε εδώ στο Variety ολόκληρη την ανακοίνωση), αισιόδοξος πως ο Φαραντί θα κερδίσει τη δίκη γιατί η ιδέα της ταινίας είχε κατατεθεί πολύ πριν γίνει το ντοκιμαντέρ της Μασιχζαντέ και ο ίδιος ο δημιουργός της είχε υποστηρίξει ότι την εμπνεύστηκε από την ειδησεογραφία. Η ίδια, ωστόσο, επιμένει πως η ιστορία της έγινε γνωστή στη γενέτειρά της στο Σιράζ και δεν αναφέρθηκε ποτέ στον Τύπο.

Το 75ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 17 ως και τις 28 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2022 εδώ.