Buzz

Είναι ένοχος για λογοκλοπή ο Ασγκάρ Φαραντί για την ιδέα της ταινίας του «Ενας Ηρωας»;

στα 10

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για μια ιδέα που ο Ασγκάρ Φαραντί φέρεται να «έκλεψε» από μια μαθήτριά του, με τον ίδιο να αρνείται τη λογοκλοπή.

Είναι ένοχος για λογοκλοπή ο Ασγκάρ Φαραντί για την ιδέα της ταινίας του «Ενας Ηρωας»;
Ο Ασγκάρ Φαραντί στα γυρίσματα του «Ενας Ηρωας»

Οπως αναφέρθηκε σήμερα στο The Hollywood Reporter, ένα δικαστήριο στο Ιράν βρήκε τον Ασγκάρ Φαραντί ένοχο για λογοκλοπή για το σενάριο της ταινίας του «Ενας Ηρωας» («A Hero») που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ταινία βασιζόταν στο ντοκιμαντέρ «All Winners All Losers» της Αζαντέ Μασιχζαντέ, μαθήτριας του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη σε ένα σεμινάριο ντοκιμαντέρ, με επικεφαλής τον ίδιο.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η πρωτόδικη αυτή απόφαση είναι τελεσίδικη και πως σύμφωνα με το δικαστικό σύστημα στο Ιράν, ένα δεύτερο δικαστήριο θα επιδικάσει την τιμωρία η οποία δεν αποκλείεται να είναι να αποδώσει ο Φαραντί όλα τα έσοδα της ταινίας στην Μασιχζαντέ.

Ο Φαραντί είχε παραδεχτεί πως η ταινία βασιζόταν στο ντοκιμαντέρ της μαθήτριάς του, αλλά όχι μόνο αρνήθηκε να βάλει το όνομα της στα credits της ταινίας αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, την ανάγκασε να υπογράψει, πριν ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας του, ότι το ντοκιμαντέρ ήταν δική του ιδέα.

Ας μην σχολιάσουμε καν γιατί ο Ασγκάρ Φαραντί, ένας σκηνοθέτης του διαμετρήματος και της φήμης του («Ενας Χωρισμός», «Ο Εμποράκος») είχε ανάγκη να «κλέψει» κάποια ιδέα. Οπως επίσης ας μην σχολιάσουμε το γεγονός πως αν η Μασιχζαντέ έχανε τη δίκη θα πλήρωνε με βουρδουλιές και ποινή φυλάκισης.

Από την πλευρά του Ασγκάρ Φαραντί, η παραγωγός εταιρίας Memento Films, με έδρα τη Γαλλία, αναφέρει πως το δικαστήριο που έγινε ήταν ουσιαστικά μια ανάκριση για να κριθεί αν η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη και πως το μόνο αίτημα που έγινε δεκτό για να συζητήθεί ήταν αυτό της λογοκλοπής. Η ανάκριση απέρριψε το δικαίωμα της ενάγουσας πάνω στις εισπράξεις της ταινίας. Ο Αλεξάντρ Μαλέτ-Γκι της Memento δήλωσε επίσης (διαβάστε εδώ στο Variety ολόκληρη την ανακοίνωση) αισιόδοξος πως ο Φαραντί θα κερδίσει τη δίκη γιατί η ιδέα της ταινίας είχε κατατεθεί πολύ πριν γίνει το ντοκιμαντέρ της Μασιχζαντέ και ο ίδιος ο δημιουργός της είχε υποστηρίξει ότι την εμπνεύστηκε από την ειδησεογραφία. Η ίδια, ωστόσο, επιμένει πως η ιστορία της έγινε γνωστή στη γενέτειρά της στο Σιράζ και δεν αναφέρθηκε ποτέ στον Τύπο.

αsghar Ο Ασγκαρ Φαραντί με το βραβείο για την ταινία στις Κάννες