Buzz

Αρωμα Ιαπωνίας στο Cinedoc!

στα 10

Με δύο ταινίες που εκμηδενίζουν την απόσταση με την Ιαπωνία συνεχίζονται οι προβολές του Cinedoc την Τετάρτη 4 Απριλίου.

Αρωμα Ιαπωνίας στο Cinedoc!
Η Σαγιόμι με φόντο την Ακρόπολη!

Δύο ντοκιμαντέρ, το ένα από την Ελλάδα και το άλλο από την Αμερική αποτελούν το πρόγραμμα του Cinedoc γι' αυτήν την εβδομάδα. Κοινό τους θέμα, η Ιαπωνία.

Στο «Σαγιόμι» του Νίκου Νταγιαντά, μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του ΕΚΚ και του ARTE, παρακολουθούμε την ιστορία μιας γυναίκας που στα 22 της χρόνια άφησε για πάντα το χωριό της στην Ιαπωνία όπου μεγάλωσε με τον παππού της, χωρίς να γνωρίζει τους πραγματικούς της γονείς, και μετακόμισε στην Κρήτη. Τριαντά πέντε χρόνια μετά θα επιστρέψει με αφορμή το θάνατο της μητέρας της γνωρίζοντας από την αρχή την πατρίδα της.

Το «Σαγιόμι» προβλήθηκε στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ) και κέρδισε το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, αλλά και σε θεματική βραδυά του ARTE το Δεκέμβριο που μας πέρασε με θέμα την Ιαπωνία μαζί με το «Χαμένοι στη Μετάφραση» της Σοφία Κόπολα

Η δεύτερη ταινία που ολοκληρώνει το αφιέρωμα του Cinedoc στην Ιαπωνία είναι το «Jiro Dreams of Sushi» του Ντέιβιντ Γκελμπ, το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας μέσα από ένα εστιατόριο σούσι. Στα 85 του χρόνια ο Τζίρο Ονο δεν είναι μόνο ο πιο ηλικιωμένος μάγειρας σούσι, αλλά το εστιατόριο του, το «Sukiyabashi Jiro» που άνοιξε το 1965 παραμένει ένα από τα καλύτερα της χώρας, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin. O Γκελμπ παρακολουθεί τον Τζίρο στην καθημερινότητα του, με τους προμηθευτές του στην ψαραγορά, αλλά και την ώρα που δημιουργεί τα πιάτα του. Στα αχνάρια του Τζίρο, ο γιος του, Γιοσικάζου αντιμετωπίζει το δίλημμα της διαδοχής αλλά και της συνέχισης μιας τόσο σπουδαίας παράδοσης.

Το «Σαγιόμι» θα προβληθεί στις 20.00 και το «Jiro Dreams of Sushi» στις 21.00, την Τετάρτη 4 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το αφιέρωμα γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας. Οι ταινίες θα προβληθούν σε δεύτερη προβολή τo Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Απριλίου στις 16.00, στον κινηματογράφο Δαναός.