Industry

Απάντηση Γερουλάνου στο εξώδικο της Ε.Σ.Π.Ε.Κ.

στα 10

Παραμονές εκλογών, Πέμπτη βράδυ, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, απάντησε στη διαμαρτυρία της Ενωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

Απάντηση Γερουλάνου στο εξώδικο της Ε.Σ.Π.Ε.Κ.

Δυο μήνες νωρίτερα, η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου είχε στείλει ανοιχτή επιστολή, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στον Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στον Tύπο, ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση της εφαρμογής του ψηφισμένου νόμου για τον κινηματογράφο. Μια και στην επιστολή της αυτή δεν υπήρχε καμιά ανταπόκριση, πριν λίγες μέρες η Ε.Σ.Π.Ε.Κ. προχώρησε με εξώδικό κατά του Υπ.Πο.Τ και του Ε.Κ.Κ. Η απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, ήρθε γρήγορα (μέσα και στην προεκλογική βιασύνη!) και σας την παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω.

Εάν διαβάσετε μέχρι τέλους, θα καταλάβετε ότι, πραγματικά, δεν έχουν γίνει και πολλά, ότι ακόμα κι αν το εξώδικο της Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι μια πράξη αντίδρασης, όσο να πεις, περίεργη και παρορμητική, μιλούσε για την εφαρμογή του νόμου στην οποία δεν έχει δοθεί πραγματικά απάντηση, ότι στην ουσία του θέματος, που είναι η εφαρμογή του νόμου για την οικονομική υποστήριξη της παραγωγής ταινιών δεν έχει δοθεί επίσης καμία απάντηση και ότι, προφανώς, ο κ. Γερουλάνος θα δει την τελετή απονομής των βραβείων της ΕΑΚ από την τηλεόρασή του. Ή θα τη διαβάζει από το Flix!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Με αφορμή πρόσφατη διαμαρτυρία του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής του κινηματογραφικού νόμου (ν. 3905/2010), ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, αναφέρει τα εξής:

Ο ν. 3905/2010 ήρθε να επιλύσει χρόνια προβλήματα των θεσμών και του πλαισίου ενίσχυσης της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας, όπως άλλωστε αναγνωρίστηκε από την κινηματογραφική κοινότητα. Η υλοποίηση του νόμου ξεκίνησε ήδη από το περασμένο έτος, με τον ορισμό των νέων διοικήσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη λειτουργία των δύο οργανισμών στο πλαίσιο και το πνεύμα των νέων ρυθμίσεων.

Για την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου που διαγράφεται από το νόμο συγκροτήθηκε από το ΥΠΠΟΤ Ομάδα Εργασίας, η οποία εργάζεται για περισσότερο από ένα χρόνο και επεξεργάζεται τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δημοσιευθεί οι ακόλουθες αποφάσεις:

Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/97471/12-10-2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός ύψους παραβόλου για χορήγηση πράξης κατάταξης ταινιών» (ΦΕΚ 2353 Β΄ 21-10-2011)

Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/105396/4-11-2011 Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός διαδικασίας και απαιτούμενων δικαιολογητικών και προϋποθέσεων για την έκδοση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3905/2010 και ρύθμιση τρόπου υπολογισμού κριτηρίων των άρθρων 3 και 4 του ν. 3905/2010» (ΦΕΚ 2608 Β΄ 8-11-2011)

Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/75331/2-8-2011 Υπουργική Απόφαση «Εκπροσώπηση της Ελλάδος στις διαδικασίες του βραβείου OSCAR» (ΦΕΚ 2010 Β΄ 9-9-2011)

Η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΠΕΥ/ΤΟΠΥΝΣ/75336/2-8-2011 Υπουργική Απόφαση «Συγκρότηση και λειτουργία Γνωμοδοτικών Επιτροπών αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων (ΦΕΚ 1920 Β΄ 31-8-2011)

Επίσης, έχει ήδη υπογραφεί και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η υπουργική απόφαση του άρθρου 5, παράγραφος 12 του ν.3905/2010 «Καθορισμός της διαδικασίας ενίσχυσης παραγωγών κινηματογραφικών έργων και επιχειρήσεων αιθουσών από τον ειδικό φόρου».

Η υπουργική απόφαση του άρθρου 8 «Καθορισμός του τρόπου υπολογισμού της αντιστοιχίας του ποσού που διαθέτει υπόχρεη εταιρεία σε διαφημιστικό χρόνο, της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση του ποσού της Επένδυσης της Κινηματογραφικής Παραγωγής» βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Τέλος, ο εσωτερικός κανονισμός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, βρίσκεται επίσης σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από την Ομάδα Εργασίας. Επισημαίνεται ότι ο εσωτερικός κανονισμός αφορά αποκλειστικά στην εσωτερική λειτουργία του φορέα και σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την κατάρτιση νέων προγραμμάτων επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων από τον οργανισμό.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής ο ν. 3905/2010 επέφερε ουσιαστικές αλλαγές, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κινηματογραφική παραγωγή έχει αποτελέσει χρόνιο ζητούμενο και η αναγκαιότητα αυτής της συμμετοχής γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σε συνθήκες οξείας δημοσιονομικής στενότητας.

Η υπ’ αριθμόν 5/15.2.2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε., για την σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με αντικείμενο την παραγωγή νέων ταινιών, συνιστά αλλαγή υποδείγματος και αποτελεί οδηγό για τη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πρωτοβουλία ήρθε σε συνέχεια της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής από ιδιώτες επενδυτές με το ν. 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών, αρμοδιότητας του οποίου είναι η εφαρμογή του οικείου νόμου.

Σχετικά με την λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου επισημαίνεται ότι επετεύχθη η μείωση των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού κατά 30% και η αποπληρωμή των λογιστικοποιημένων χρεών κατά 30%.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής για τον κινηματογράφο, λειτούργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η νέα διαδικασία επιχορηγήσεων μέσω του Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Οι σχετικές αποφάσεις είναι αναρτημένες στο https://drasis.culture.gr

Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, την προσεχή Δευτέρα.