Industry

Η Ε.Σ.Π.Ε.Κ. καταθέτει εξώδικο εναντίον του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

στα 10

Οι Ελληνες Σκηνοθέτες - Παραγωγοί διαμαρτύρονται με κάθε νόμιμο τρόπο, διεκδικώντας την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον κινηματογράφο της χώρας.

Η Ε.Σ.Π.Ε.Κ. καταθέτει εξώδικο εναντίον του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Σχεδόν δυο μήνες μετά την αποστολή ανοιχτής επιστολής που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ζητώντας, στην ουσία, την εφαρμογή του Νόμου για τον Κινηματογράφο, η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, Ε.Σ.Π.Ε.Κ., κατέθεσε εξώδικο προς το Υπ.Πο.Τ. διεκδικώντας αν μη τι άλλο την προσοχή του. Σας παραθέτουμε την εξώδικο δήλωση αυτούσια παρακάτω.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με την σύγχρονη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

Του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου με τον διακριτικό τίτλο «ΕΣΠΕΚ», που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Ιουστινιανού, αρ. 38, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Μπουμπουλίνας, αρ. 20-22, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον αρμόδιο Υπουργό.

Κοινοποιούμενη και

Στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου, αρ.7, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

Το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, με τον διακριτικό τίτλο «ΕΣΠΕΚ» έχει συσταθεί από το έτος 1991 με κύριο σκοπό την προάσπιση και προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και την διασφάλιση του παρεμβατικού ρόλου των σκηνοθετών-παραγωγών έναντι της κρατικής πολιτικής στον χώρο του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο των πολυετών προσπαθειών μας για την εκπλήρωση του χρόνιου αιτήματός του κινηματογραφικού χώρου στην Πολιτεία για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο για τον κινηματογράφο, η ΕΣΠΕΚ ήταν από τους πρώτους που χαιρέτησε με θέρμη την θετική κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ψήφιση ενός νόμου σύγχρονου για τον κινηματογράφο, συμμετείχε στην δημόσια διαβούλευση αυτού και δήλωσε δημόσια την ικανοποίηση της με την ψήφιση του Ν. 3905/23-12-2010 με τον τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις». Είναι αλήθεια ότι η ψήφιση του Νόμου, μας έδωσε ελπίδες για την ανάπτυξη της εγχώριας κινηματογραφίας αφού πιστέψαμε ότι μετά από πολλούς αγώνες είχαμε ένα νομικό πλαίσιο που θα βοηθούσε τους ενεργούς κινηματογραφιστές να παράγουν ταινίες απ΄ όλο το φάσμα της κινηματογραφικής έκφρασης και δημιουργίας.

Ο νέος νόμος (Ν. 3905/2010) για τον κινηματογράφο έθεσε τους πρωτεύοντες κανόνες δικαίου, παράλληλα όμως παρείχε στον αρμόδιο Υπουργό την εξουσιοδότηση να προβεί στην έκδοση κανονιστικών πράξεων προς ρύθμιση και εξειδίκευση ζητημάτων και θέσπιση διαδικασιών απαραίτητων για την εφαρμογή των διατάξεών αυτού.

Πλην όμως, προς μεγάλη μας απογοήτευση και αγανάκτηση, και ενώ ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα ενός έτους και τριών μηνών από την ψήφιση του εν λόγω νόμου από την Ελληνική Βουλή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του χώρου μας, τις επίσημες και ανεπίσημες οχλήσεις, αλλά και τις δημόσιες ανοιχτές επιστολές και διαμαρτυρίες σε τελευταία επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Σας, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν εκδοθεί ή δημοσιευθεί οι προβλεπόμενες Υπουργικές αποφάσεις που θα μπορέσουν να τον καταστήσουν εφαρμοστέο.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορηθήκαμε ότι η Υπουργική απόφαση δυνάμει της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 5 παρ. 12 του ανωτέρω νόμου έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, η Υπουργική απόφαση δυνάμει της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 8 παρ. 14 του ιδίου νόμου, βρίσκεται σε επεξεργασία, όσο αφορά δε την κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την έγκριση του εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μας παρέπεμψαν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο όμως ταυτόχρονα, μέσω του Διευθυντή του, μας διαβεβαιώνει ότι ο Κανονισμός «έχει ολοκληρωθεί, έχει σταλεί στο Υπουργείο», και ότι περιμένουν τις τελικές παρατηρήσεις από τον Υπουργό και τη δημοσίευση αυτού.

Επίσης, παρά την ψήφιση του Νόμου 3842/2010 και ειδικότερα του άρθρου 73 παράγραφοι 9,10,11 και 12 και την έκδοση της κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την εφαρμογή των διατάξεων 9-13, του άρθρου 73, του Ν.3842/2010 (ΥΑ Πολ 1132 ΦΕΚ Β 1392/2011 «όροι, προυποθέσεις, κλπ. ερφαρμ.διαταξ. 9-13, άρθρου 73, κίνητρα για την ενίσχυση κινηματογραφικής παραγωγής Ν.3842/2010) και παρά την ύπαρξη επενδυτών που θέλουν να κάνουν χρήση των φορολογικών κινήτρων για την επένδυση στον κινηματογράφο, είναι απορίας άξιο γιατί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο μάλιστα εποπτεύεται από το Υπουργείο Σας, αναφέρεται σε «γραφειοκρατεία βεβαιώσεων που τρέχει σε Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού-τουρισμού», αδρανώντας ουσιαστικά για την άμεση πλήρη εφαρμογή των ψηφισθέντων.

Επειδή όσο αφορά στις Υπουργικές αποφάσεις που οφείλεται να εκδοθούν δυνάμει νομοθετικής εξουσιοδότησης, ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση των προθέσεών του σχετικά και δεν έχει αυτοδεσμευθεί οικειοθελώς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί δυνάμει του ανωτέρω νόμου δημιουργώντας ανασφάλεια και ασάφεια στους διοικούμενους δραστηριοποιούμενους στον χώρο του κινηματογράφου.

Επειδή το Υπουργείο Σας δεν προβαίνει στην έκδοση των Υπουργικών αποφάσεων που θα μπορέσουν να «ενεργοποιήσουν» τον ψηφισθέντα νόμο, καίτοι έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ψήφισή του.

Επειδή οι σύνθηκες όχι μόνο είναι ώριμες αλλά ο κινηματογραφικός χώρος ανέμενε εδώ και παρά πολλά χρόνια ένα τέτοιο νόμο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος δικαιολογητικός λόγος για την εν λόγω καθυστέρηση.

Επειδή οι ως άνω παραλείψεις του Υπουργού θα πρέπει να θεωρηθούν ως υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας που του παρέχει ο νόμος και είναι βλαπτικές για τον κινηματογράφο και τους διοικούμενους που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και δεν εξασφαλίζεται ασφάλεια δικαίου ως προς το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Επειδή η αρχή της νομιμότητας διέπει και τη διακριτική ευχέρεια και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται, η δε υπέρβαση των άκρων ορίων της - τα οποία καθορίζονται από τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου - συνιστά παράβαση νόμου.

Επειδή ο σκοπός των διατάξεων που εξουσιοδοτούν και παρέχουν αρμοδιότητα στον Υπουργό να ενεργήσει είναι το δημόσιο συμφέρον για την εξυπηρέτηση του οποίου παρασχέθηκε η αρμοδιότητα.

Επειδή η μη έκδοση των κανονιστικών αυτών αποφάσεων από τον Υπουργό κατά νομοθετική εξουσιοδότηση συνιστά πλέον παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας της Διοίκησης.

Επειδή εκ των ανωτέρω παραλείψεων θεμελιώνεται ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης.

Επειδή η ζημία των επαγγελματιών του χώρου, σκηνοθετών και παραγωγών είναι τεράστια, δεδομένου ότι όλο αυτό το διάστημα έχει «παγώσει» οιαδήποτε διαδικασία παραγωγής και δημιουργίας, αλλά και χρηματοδότησης του κινηματογράφου.

Επειδή έχει παρέλθει ήδη χρονικό διάστημα ενός έτους και τριών μηνών από την ψήφιση του σχετικού νόμου από την Ελληνική Βουλή.

Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον, έχουμε δηλαδή το δικαίωμα να αξιώσουμε ως διοικούμενοι ορισμένη ενέργεια εκ μέρους της Δημόσιας Διοίκησης.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Δηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την παράλειψη των οφειλομένων ενεργειών του Υπουργού και τον καλούμε να εκδόσει άμεσα τις προβλεπόμενες από τον Νόμο 3905/2010 Υπουργικές αποφάσεις καθώς και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εποπτείας, ως οφείλει, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την εφαρμογή των ψηφισθέντων φορολογικών κινήτρων στην διαδικασία της παραγωγής.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται όπως επιδόσει την παρούσα προς όποιον απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο αυτής στην έκθεση επιδόσεώς του.

Αθήνα, 19 Απριλίου 2012

Το Εξωδίκως Δηλών Σωματείο, όπως παρίσταται και εκπροσωπείται.