Buzz

Στην Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

στα 10

Η Γαλλίδα συγγραφέας του «Γεγονότος», που ήρθε στην επικαιρότητα ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν, εξαιτίας της ταινίας της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2021, είναι η φετινή επιλογή της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

Flix Team
Στην Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην 82χρονη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό απένειμε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, το μεσημέρι της Πέμπτης. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Νόμπελ δόθηκε στη συγγραφέα «για το θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Διαβάστε ακόμη: «Το Γεγονός»: Η Ανί Ερνό έγραψε ένα βιβλίο για την παράνομη έκτρωση που την έκανε να νιώθει περήφανη

Μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας, η Ερνό έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο της στην πεζογραφία που προέρχεται από τα βιώματά της. Ξεχωρίζει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα Χρόνια» (2008). Εχει τιμηθεί με το βραβείο Μαρκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνεισφορά της στον χώρο των Γραμμάτων ενώ το 2019 υπήρξε υποψήφια και για το Man Booker International.

Το 2021, το «Γεγονός», το βιβλίο που εκδόθηκε το 2000 και αφηγείται την (προσωπική) ιστορία μιας παράνομης έκτρωσης στη Γαλλία, τον Ιανουάριο του 1964, έγινε ταινία από την Οντρέ Ντιγουάν, κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη: «Ας μην ανεχτούμε άλλο τη σιωπή»: H Οντρέ Ντιγουάν μιλάει στο Flix για το «Γεγονός»

annie ernaux