Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου στην τελική πεντάδα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux

στα 10

Απ' όλα τα φιλμ που υποδβλήθηκαν από τα 27 κράτη μέλη, στις πέντε ταινίες που διεκδικούν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux το «Animal», γιατί το boogie δεν σταματά!

Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου στην τελική πεντάδα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux

Το Lux Audience Award, το μέχρι πρότινος Βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πλέον έχει διευρυνθεί σε Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινού κι επιλέγεται τόσο από Ευρωβουλευτές/τριες όσο κι από θεατές, θ' απονεμηθεί to 2025 και μόλις ανακοίνωσε τις πέντε υποψήφιες ταινίες, επιλεγμένες απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: ανάμεσά τους, το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux δίνεται κάθε χρόνο, ως συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την υποστήριξη της Κομισιόν και της Europa Cinemas. Οι πέντε υποψήφιες ταινίες επιλέγονται από μια επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, στη διάρκεια της υποψηφιότητάς τους, ως τον ερχόμενο Απρίλιο, υποτιτλίζονται και στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρουσιάζονται σε πάνω από 700 προβολές που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου τόσο οι Ευρωβουλευτές/τριες όσο και οι θεατές να τις γνωρίσουν και να τις αξιολογήσουν.

animal

Στόχος του Βραβείου Κοινού Lux είναι να γιορτάσει κι αναδείξει το ευρωπαϊκό σινεμά, αλλά και, κυρίως, να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συζήτηση για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που αποτυπώνουν τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τη δημοκρατία, την ευνομία, τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

Στις πέντε φινελίστ για το Βραβείο συναντάμε, λοιπόν, με χαρά, το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου. Είναι μόλις η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει την τελική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, μετά την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου (2009) και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη (2010), ενώ στο long list έχουν βρεθεί ταινίες σαν το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt.

Το Flix ζήτησε τις εντυπώσεις, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητες, των Ελληνίδων παραγωγών του «Animal», Μαρίας Δρανδάκη και Μαρίας Κοντογιάννη και της σκηνοθέτη Σοφίας Εξάρχου:

Με την ταινία μας, «Αnimal», συμμετέχουμε φέτος σε μια σπουδαία γιορτή, τη γιορτή του Ευρωπαϊκού Σινεμά, όπως αυτό επιλέγεται κάθε χρόνο από το ίδιο το κοινό! Eίμαστε πολύ περήφανες που το «Animal» συνεχίζει να διακρίνεται πάνω από ένα χρόνο μετά από την πρεμιέρα του στο Λοκάρνο και που μας έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Με την υποψηφιότητα για το βραβείο κοινού LUX, το «Animal» θα συνεχίσει το ταξίδι του εντός και εκτός συνόρων, μεταφρασμένο στις 24 γλώσσες της Ευρώπης και θα έχει την ευκαιρία να προβληθεί για έναν ολόκληρο χρόνο στην καρδιά όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Είναι μια ακόμη σημαντική διάκριση, για ένα ελληνικό σινεμά εξωστρεφές που απευθύνεται κατάματα στο παγκόσμιο κοινό.

Η Σοφία βρίσκεται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο για την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και είναι πολύ χαρούμενη που μετά από 13 ολόκληρα χρόνια μια ελληνική συμμετοχή βρίσκεται στην τελική πεντάδα. Οι υποψηφιότητες είναι όλες πολύ δυνατές ταινίες και θα χαρεί να συνταξιδέψει μαζί τους σε όλη την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Η ταινία της Εξάρχου, που ξεκίνησε την πορεία της με παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το καλοκαίρι του 2023, όπου και η πρωταγωνίστρια Δήμητρα Βλαγκοπούλου τιμήθηκε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη Ερμηνείας, κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας συνολικά 20 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας στο Κορκ, το Βανκούβερ και το LAGFF, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στα Φεστιβάλ Les Arcs, Θεσσαλονίκης και LAGFF, Fipresci Award στο Mannheim, Σεναρίου στο Santiago del Compostella, κ.ά.). Στα φετινά Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κέρδισε 7 βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α και Β Γυναικείου Ρόλου, Μοντάζ και Ηχου), ενώ έχει εξασφαλίσει διανομή σε αίθουσες και πλατφόρμες του εξωτερικού (Γαλλία, Σκανδιναβία, Λατινική Αμερική, Αυστρία, Oλλανδία, Ισπανία κ.ά), έχοντας αναγνωριστεί από τη διεθνή και ελληνική κριτική ως μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς.

lux

Οι 5 ταινίες υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux 2025 είναι οι:

Animal της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα)
Dahomey της Mati Diop (Γαλλία)
Flow του Gints Zilbalodis (Λετονία)
Intercepted της Οκσάνα Καρπόβιτς (Ουκρανία)
Julie Keeps Quiet του Λεονάρντο Βαν Ντιλ (Bέλγιο)

Το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τη φετινή αγαπημένη του ταινία στο link: luxaward-rating

Περισσότερες πληροφορίες για το Lux Audience Award στo επίσημο site του, στη σελίδα του στο Facebook, στο Twitter και το Instagram.