Φεστιβάλ / Βραβεία

Ανγκ Λι, Νικόλ Κίντμαν, Κριστόφ Βαλτς: ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα έχει καλή παρέα στην Κριτική Επιτροπή των Καννών

στα 10

Ανακοινώθηκαν πριν λίγο τα ονόματα που θα απαρτίζουν φέτος την κριτική επιτροπή του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, στην οποία προεδρεύει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Και είναι λαμπερά!

Ανγκ Λι, Νικόλ Κίντμαν, Κριστόφ Βαλτς: ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα έχει καλή παρέα στην Κριτική Επιτροπή των Καννών

Σε ανακοίνωσή του από το Παρίσι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό, δημοσιοποίησε τα ονόματα των δημιουργών και των ηθοποιών που θα απαρτίζουν φέτος την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους παλιότεροι νικητές βραβείων στο φεστιβάλ, αλλά και οσκαρικοί καλλιτέχνες.

«Εχουμε μόνο ένα κριτήριο όταν ξεχωρίζουμε τα μέλη της επιτροπής, το ίδιο με το οποίο επιλέξαμε και τον Πρόεδρο: κύρος. Οπότε όταν τοποθετείς έναν Στίβεν Σπίλμπεργκ στο επίκεντρο της επιτροπής, οφείλεις να βρεις σπουδαίου κύρους καλλιτέχνες για να τον πλαισώσεις...» εξήγησε ο Φρεμό.

Ετσι λοιπόν ο Ανγκ Λι (ο σκηνοθέτης που στην ουσία κέρδισε στο νήμα τον Σπίλμπεργκ για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας), η οσκαρική Νικόλ Κίντμαν, ο Κριστόφ Βαλτς (νικητής ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ, εκτός από διπλά οσκαρικός ηθοποιός), ο Κριστιάν Μουντζίου (κάτοχος Χρυσού Φοίνικα στο παρελθόν και φεύγοντας πέρσι με το βραβείο σεναρίου), η Λιν Ράμσεϊ (που έχει ξεκινήσει την καριέρα της με βραβεία από το «Ενα Κάποιο Βλέμμα»), η γιαπωνέζα σκηνοθέτης Ναόμι Καβάσε (Χρυσή Κάμερα το 1997 και Μεγάλο Βραβείο Δεκαπενθημέρου το 2007), ο διάσημος Γάλλος πρωταγωνιστής Ντανιέλ Οτέιγ (βραβείο ερμηνείας το 1996) και η Bollywood σταρ Βάιντια Μπαλάν (ως special guest στο φεστιβάλ, λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων ινδικού κινηματογράφου) θα κρίνουν φέτος τις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος και θα αποφασίσουν για τα βραβεία.

«Εχουμε σκηνοθέτες που έρχονται από όλες τις γωνιές της γης και μας εμπιστεύονται τις ταινίες τους» είπε ο Φρεμό. «Πρέπει να είναι βέβαιοι ότι εκείνοι που θα αποφασίουν για τα βραβεία είναι άνθρωποι έγκυροι και που εμπνέουν σεβασμό».

Να θυμίσουμε ότι η Τζέιν Κάμπιον είναι πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της Cinefondation και των ταινιών μικρού μήκους, ο Τόμας Βίντερμπεργκ ο αντίστοιχος για το «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και ο Μιγκέλ Γκόμεζ («Tabu») ο Πρόεδρος της επιτροπής της Εβδομάδας Κριτικής.

Η Οντρέ Τατού αναλαμβάνει φέτος το ρόλο της οικοδέσποινας-παρουσιάστριας στις τελετές έναρξης και λήξης του φεστιβάλ.

Περισσότερο Φεστιβάλ Καννών:

Tags: cannes 2013