Buzz

Ο Αντι Γκαρσία εκφράζει τη θλίψη του. Οχι για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, αλλά για το λαό της Κούβας

στα 10

Με δήλωσή του στο Variety ο Αντι Γκαρσία δίνει την άλλη διάσταση στη μαζική θλίψη που επικρατεί στον πλανήτη για τον επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο.

Ο Αντι Γκαρσία εκφράζει τη θλίψη του. Οχι για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, αλλά για το λαό της Κούβας

Ο γεννημένος στην Κούβα Αντι Γκαρσία μίλησε στο Variety, με αφορμή το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο σε ηλικία 90 ετών, θυμίζοντας σε όλους την άλλη πλευρά του επαναστάτη που μπορεί να δήλωσε ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει, αλλά όπως αναφέρει ο 60χρονος Γκαρσία μπορεί και να τον καταδικάσει για πάντα.

Διαβάστε ακόμη: Αναζητώντας τον Φιντέλ (Κάστρο) στο σινεμά

«Είναι απαραίτητο για μένα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη που νιώθω για όλους τους Κουβανούς, εντός και εκτός της Κούβας που έχουν υποφέρει από τις φρικαλεότητες και την καταδυνάστευση που προκάλεσε ο Φιντέλ Κάστρο και το ολοκληρωτικό του καθεστώς. Οι υποσχέσεις της επονομαζόμενης επανάστασης του για δημοκρατία και πλουραλισμό, υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ψευδείς και ταυτόχρονα μια προδοσία απέναντι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.»

«Οι εκτελέσεις, οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις των πολιτικών αντιφρονούντων και των μελών της LGBT κοινότητας, η άρνηση της ελευθεροτυπίας, των εκλογών και των θρησκευτικών ελευθεριών συνεχίζουν να είναι η κληρoνομιά του. Υποστήριξε ότι η Iστορία θα τον συγχωρέσει, αλλά επίσης μπορεί να τον καταδικάσει.»

«Προσεύχομαι για αυτό που πάντοτε προσευχόμουν: την αποκατάσταση του Συντάγματος και την απόλυτη ελευθερία για όλους τους ανθρώπους της Κούβας. Το όνειρο είναι ακόμη ζωντανό όπως και ο αγώνας για να γίνει πραγματικότητα. Ας είναι το πνεύμα το Χοσέ Μάρτι και του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αυτό που θα μας δείξει το δρόμο.»

Εδώ και χρόνια ο Αντι Γκαρσία προσπαθεί να ενημερώσει για τα ιστορικά κενά της χώρας που κανείς δεν ήθελε να γίνουν γνωστά εκτός Κούβας. Το 2012 ανέλαβε την αφήγηση ενός ντοκιμαντέρ για τους πολιτικούς κρατούμενους του Φιντέλ Κάστρο:


To 2005 σκηνοθέτησε το «The Lost City», μια ταινία για την άλλη πλευρά της «επανάστασης» του Φιντέλ Κάστρο, με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Μπιλ Μάρεϊ. Δείτε το ολόκληρο εδώ:


Διαβάστε ακόμη: Αναζητώντας τον Φιντέλ (Κάστρο) στο σινεμά

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αντι Γκαρσία και αντιδράσεις άλλων διασήμων που έσπευσαν να συμμετάσχουν σε ένα viral και αμφιλεγόμενο #RIP που θα κρατήσει ακόμη για καιρό. Μέρος της συζήτησης και η αντίδραση του Λευκού Οίκου, αυτή του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και η εκλογή του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ.