Φεστιβάλ / Βραβεία

Ανακοινώθηκαν οι Πρεμιέρες του Σάντανς, για ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ

στα 10

Συμπληρώνεται το παζλ του προγράμματος του Φεστιβάλ του Σάντανς, με την ανακοίνωση των «ηχηρών» φετινών τίτλων.

Ανακοινώθηκαν οι Πρεμιέρες του Σάντανς, για ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ
Στα καζίνο του Λας Βέγκας ταξιδεύει ο Στίβεν Φρίαρς με το «Lay The Favorite»

Εντελώς άγνωστα ονόματα, αλλά και νέες ταινίες γνωστών σκηνοθετών, όπως ο Στίβεν Φριαρς, ο Σπάικ Λι, ο Τζος Ράντνορ, ο Νίκολας Τζαρέκι και η Ζιλί Ντελπί, συνθέτουν την εικόνα των ταινιών που θα προβληθούν ως παγκόσμιες Πρεμιέρες στη Γιούτα.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ του Σάντανς, Τζον Κούπερ, χαρακτήρισε την επιλογή εμπνευσμένη: «Το γεγονός ότι οι περισσότερες Πρεμιέρες γυρίστηκαν εντελώς ανεξάρτητα υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ευρηματικότητα και το πείσμα των δημιουργών μέσα σ’ αυτό το κλίμα. Η επιμονή και το δημιουργικό επιχειρηματικό πενύμα ώθησαν τους δημιουργούς μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ να παρουσιάσουν πλούσιες ιστορίες που θα ψυχαγωγήσουν και θα εμπνεύσουν το κοινό στο Φεστιβάλ αλλά και για τα επόμενα χρόνια.»

Ο Τρέβορ Γκοθ, Διευθυντής Προγράμματος του Φεστιβάλ, επίσης δήλωσε ενθουσιασμένος από το line-up: «Παρουσιάζοντας έναν από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών να επιστρέφει στις ρίζες του στο Μπρούκλιν, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες που χειρίζονται σημαντικά ζητήματα με ωριμότητα μεγαλύτερη από την πείρα του, το τμήμα Πρεμιέρες έχει πολλά να προσφέρει – μαζί και μια ζωντανή παράσταση / έκθεση της hitRECord, της κολλεκτίβας του Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, που δύσκολα κατηγοριοποιείται. Οι Πρεμιέρες Ντοκιμαντέρ έχουν να επιδείξουν εξίσου εντυπωσιακούς δημιουργούς, στην ακμή τους, με επιδραστικές ταινίες που θα μαγέψουν και θα διαφωτίσουν.»

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει τις παρακάτω ταινίες:

Πρεμιέρες, Μυθοπλασία

2days

«2 Days in New York», Ζιλί Ντελπί, Γαλλία. Η Μαριόν έχει χωρίσει από τον Τζακ και ζει στη Νέα Υόρκη με το παιδί τους. Η επίσκεψη των γονιών της, οι διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές του νέου της φίλου και η επερχόμενη έκθεσή της δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα. Πρωταγωνιστούν η Ντελπί και ο Κρις Ροκ.

«Arbitrage», Νίκολας Τζαρέκι, Η.Π.Α. Τρία χρόνια μετά το «Informers» , ο Τζαρέκι καταπιάνεται με την παρακμή ενός επιχειρηματία, όταν αποκαλύπτονται οι απάτες του. Πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Σούζαν Σαράντον, Τιμ Ροθ και Λετίσια Κάστα

«Bachelorette», Λέσλι Χέντλαντ, Η.Π.Α. Ξεχασμένα προβλήματα ανάμεσα σε τέσσερις φίλες από το σχολείο επανέρχονται όταν ημια αρραβωνιάζεται και ζητά από τις υπόλοιπες να γίνουν παράνυμφοι. Πρωταγωνιστούν η Κίρστεν Ντανστ, η Αϊσλα Φίσερ και ο Τζειμς Μάρσντεν.

«**California Solo», Μάρσαλ Λούι, Η.Π.Α. Ενας πρώην frontman ενός britpop συγκροτήματος έχει αποτραβηχτεί σε μια φάρμα στην Καλιφόρνια. Τον κεντρικό ήρωα ενσαρκώνει ο Ρόμπερτ Καρλάιλ.

celeste

«Celeste and Jesse Forever», Λι Τόλαντ Κρίγκερ, Η.Π.Α. Ενα παντρεμένο ζευγάρι που είναι μαζί από το σχολείο αποφασίζει να χωρίσει αλλά να παραμείνουν φίλοι. Πρωταγωνιστούν οι Ρασίντα Τζόουνς, Αντι Σάμπεργκ, Ελάιτζα Γουντ και Εμα Ρόμπερτς. Ο σκηνοθέτης ήταν πέρσι υποψήγιος για τα Independent Spirit Awards με το «The Vicious Kind».

«For A Good Time, Call...», Τζέιμι Τράβις, Η.Π.Α. Η Λόρεν και η Κέιτι αποφασίζουν να συγκατοικήσουν. Οταν η Λόρεν μαθαίνει πώς βιοπορίζεται η Κέιτι, αποφασίζουν εκτός από συγκάτοικοι να γίνουν και συνέταιροι.

«Goats», Κρίστοφερ Νιλ, Η.Π.Α. Ντέιβιντ Ντουκόβνι και Βέρα Φαρμίγκα σε ένα οικογενειακό δράμα με ήρωα τον Ελις που αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ζωή του στην έρημο για να καταταγεί στη Στρατιωτική Ακαδημία.

favorite

«Lay The Favorite», Στίβεν Φρίαρς, Η.Π.Α. Στη νέα ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη, μετά το ασήμαντο διάλειμμα του «Tamara Drew», μια τολμηρή κοπέλα μπαίνει στο «κλαμπ» των ανδρών που διαχειρίζονται τα στοιχήματα στο Λας Βέγκας. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Γουίλις, Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς και Ρεμπέκα Χολ.

«Liberal Arts, Τζος Ράντνορ, Η.Π.Α. Ο πρωταγωνιστής του «How I Met Your Mother» και σκηνοθέτης του «Happythankyoumoreplease» παρακολουθεί τον 30άρη Τζέσι που επιστρέφει στο παλιό του πανεπιστήμιο κι ερωτεύεται μια 19χρονη φοιτήτρια. Πρωταγωνιστούν ο Ράντνορ και η Ελίζαμπεθ Ολσεν.

«Price Check», Μάικλ Γουόκερ, Η.Π.Α. Ο Πιτ έχει έναν πετυχημένο γάμο και μια όμορφη οικογένεια, αλλά μισεί τη δουλειά του κι έχει ένα βουνό χρέη. Η εργοδότης του θα τον παρασύρει στο δρόμο του χρήματος και των μεγάλων ευκαιριών, αλλά εξίσου μεγάλο θα είναι και το κόστος για τον Πιτ. Πρωταγωνιστούν ο Ερικ Μέιμπιους και η Πάρκερ Πόουζι, γιατί κανένα Φεστιβάλ του Σάντανς δεν είναι πλήρες χωρίς αυτήν!

redhook

«Red Hook Summer», Σπάικ Λι, Η.Π.Α. Ενα αγόρι από την Ατλάντα περνά ένα καλοκαίρι στο Μπρούκλιν με τον παππού του, τον οποίο δεν έχει ξαναδεί ποτέ. Ο Σπάικ Λι αφήνει τη Νέα Ορλεάνη κι επιστρέφει στη γειτονιά που γνωρίζει όσο κανείς. Ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα.

«Red Lights», Ροντρίγκο Κορτές, Η.Π.Α. / Ισπανία. Ο σκηνοθέτης του «Buried» θέτει αυτή τη φορά στο επίκεντρο τη μεταφυσική δραστηριότητα, όταν μια ψυχολόγος και η βοηθός της συνεργάζονται με ένα διάσημο μέντιουμ. Επώνυμο καστ, αποτελούμενο από τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κίλιαν Μέρφι, Ελίζαμπεθ Ολσεν και Τόμπι Τζόουνς.

«Robot and Frank», Τζέικ Σράιερ, Η.Π.Α. Τα παιδιά ενός πατέρα που έχει μεγαλώσει και χρειάζεται βοήθεια, εγκαθιστούν στο σπίτι του ένα ρομπότ για να τον προσέχει. Πρωταγωνιστούν οι Φρανκ Λανγκέλα, Σούζαν Σαράντον, Τζέιμς Μάρσντεν και Λιβ Τάιλερ.

shadow

«Shadow Dancer», Τζέιμς Μαρς, Αγγλία. Από το σκηνοθέτη του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Man on Wire», στρέφεται στη μυθοπλασία με ένα συγκινητικό θρίλερ, όπου όταν μια μητέρα συλλαμβάνεται, πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσει το γιο της. Πρωταγωνιστούν οι Αντρεα Ράιζμπορο (η Γουόλις Σίμσον του «W.E.»), ο Εϊνταν Γκίλεν, η Γκίλιαν Αντερσον και ο Κλάιβ Οουεν.

«The Words», Μπράιαν Κλάγκμαν και Λι Στέρνταλ, Η.Π.Α. Ενας νέος συγγραφέας ανεβαίνει τη σκάλα της διασημότητας παρουσιάζοντας ως δικό του ένα κλεμμένο λογοτεχνικό έργο. Πρωταγωνιστούν οι Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζέρεμι Αϊρονς, Ντένις Κουέινγ, Ολίβια Γουάιλντ και Ζόι Σαλντάνα.

Πρεμιέρες, Ντοκιμαντέρ

paulsimon

«Untitled Paul Simon Project», Τζο Μπέρλινγκερ, Η.Π.Α. Ο Πολ Σάιμον επιστρέφει στη Νότιο Αφρική και ξαναβιώνει το «ταξίδι» του άλμπουμ Graceland.

«About Face», Τίμοθι Γκρίνφιλντ-Σάντερς, Η.Π.Α. Μια μελέτη στην ομορφιά και τη γήρανση του σώματος, μέσα από τις ιστορίες των πρώτων super models.

«A Fierce Green Fire», Μαρκ Κίτσελ, Η.Π.Α. Η γέννηση και εξέλιξη του περιβαλλοντικού κινήματος από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα.

bonesbrigade

«BONES BRIGADE: An Autobiography», Στέισι Περάλτα, Η.Π.Α. Εξι έφηβα αγόρια στήνουν μια ομάδα σκέιτερς στα ‘80s και εξελίσσονται στους πιο επιδραστικούς εκπροσώπους του αθλήματος.

«The D Word: Understanding Dyslexia», Τζέιμς Ρέντφορντ, Η.Π.Α. Με αντικείμενο έναν τελειόφοιτο που προσπαθεί να μπει σ’ ένα ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο, το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει μια πάθηση που εξακολουθεί να μην ερμηνεύεται σωστά.

ethel

«Ethel», Ρόρι Κένεντι, Η.Π.Α. Το κινηματογραφικό πορτρέτο της Εθελ Κένεντι και μια εκ των έσω ματιά στη μεγαλύτερη αμερικανική πολιτική δυναστεία.

«Something From Nothing: The Art Of Rap», Ice-T, Αγγλία. Σκληρές συζητήσεις με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της rap, σαν τους Snoop Dogg, Dr. Dre, Eminem, MC Lyte, Mos Def, και Kanye West.

«West of Memphis», Εϊμι Μπεργκ, Η.Π.Α. Τρεις έφηβοι φυλακίζονται για το φόνο τριών 8χρονων αγοριών. 19 χρόνια αργότερα προκύπτουν νέα στοιχεία και η υπόθεση ξανανοίγει. Ναι, πρόκειται για την ίδια ιστορία που απεικονίζεται στο «Paradise Lost».

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σάντανς: Αλλος για Γιούτα; Το Φεστιβάλ του Σάντανς ανακοινώνει τα διαγωνιστικά του προγράμματα!

Διαβάστε περισσότερα για την ελληνική συμμετοχή στο Σάντανς: Το «L» του Μπάμπη Μακρίδη στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Sundance

Διαβάστε περισσότερα για τα τμήματα του Φεστιβάλ του Σάντανς «Spotlight», «Park City at Midnight» και «NEXT <=>»: Λίγο ακόμη Sundance

«Wish You Were Here»: το επίσημο άνοιγμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού του Σάντανς

H (κινηματογραφική) ζωή του Τζέιμς Μέρφι μετά τους LCD Soundsystem

Οι χίπστερ όλου του κόσμου βρίσκουν επιτέλους την ταινία τους!