Φεστιβάλ / Βραβεία

Η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan

στα 10

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη του «Wild Duck» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της αυτό τον Οκτώβριο στο διαγωνιστικό τμήμα Flash Forward του φεστιβάλ της Νότιας Κορέας.

Η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη  στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan

Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη «Πλατεία Αμερικής» («Amerika Square») θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Flash Forward του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan, που διεξάγεται φέτος από 6-15 Οκτωβρίου 2016 στη Νότια Κορέα.

Ο πάντα πολιτικός σκηνοθέτης, αν στο «Wild Duck» μας πρόσφερε ένα θρίλερ με κοινωνικό κι ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, εδώ αποτυπώνει την Αθήνα του σήμερα με έναν τρόπο που σπάει τα βαλκανικά, ευρωπαϊκά και μεσανατολικά μας σύνορα. Η «Πλατεία Αμερικής», τοποθετημένη κατά κύριο λόγο στην πλατεία που ορίζει ο τίτλος της, στο κέντρο της Πατησίων (πάλαι ποτέ αστική συνοικία που τώρα αποτελεί το σημείο συνάντησης και συνύπαρξης ανθρώπων απ΄όλες τις κοινωνικές διαδρομές και τις χώρες του κόσμου), μας συστήνει τρεις από τους ενοίκους μια πολυκατοικίας, την μετωπική τους σύγκρουση και τις ιστορίες τους - ιστορίες ανθρώπινης εμμονής και βίας.

Πλατεία Αμερικής 607 1

Οπως εξηγεί η επίσημη σύνοψη:

Ο Τάρεκ πρόσφυγας από τη Συρία βρίσκεται με τη δεκάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με τη βοήθεια του Χασάν, ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια. Ο Μπίλι ένας rock n' roll σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής, έχει βαλτώσει με τη μοναχική ζωή του. Οταν η Τερέζα, μια μουσικός από την Αφρική, έρχεται να κάνει τατουάζ στο παράνομο τατού studio στο πατάρι του μπαρ, ο Μπίλι την ερωτεύεται. Η Τερέζα, όμως, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γαλλία. Ο Νάκος, παλιός φίλος του Μπίλι, ζει ακόμη με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που του έχουν πάρει την πλατεία και θέλει να γίνουν όλα όπως παλιά. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο “εξολόθρευσης” μεταναστών. Γίνεται, όμως, ένα μοιραίο λάθος.Το μοιραίο λάθος του Νάκου γίνεται η αφορμή ν' ανατραπούν τα σχέδια της Τερέζας και του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλι.

Πλατεία Αμερικής 607 3

Πλατεία Αμερικής 607 2

Πλατεία Αμερικής / Συντελεστές

Παραγωγός, Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης / Σεναριογράφοι: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης (Βασισμένο στη νουβέλα "Η Βικτώρια δεν υπάρχει" του Γιάννη Τσίρμπα Εκδ. Νεφέλη) / Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου (Μπίλλη), Μάκης Παπαδημητρίου (Νάκος), Βασίλης Κουκαλάνι (Τάρεκ), Θέμις Μπαζάκα (Γεωργία), Ερρίκος Λίτσης (Στάυρος), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Μανόλης), Ξένια Ντάνια (Τερέζα), Ρέα Πεδιαδιτάκη (Νάντια), Σουλτάν Αμιρ (Χασάν) , Πέτρος Σαντοβίτο (Αχιλλέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (Περικλής) / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel / Μουσική: Μίνος Μάτσας / Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης / Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη / Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς / Διεύθυνση Παραγωγής: Κοσμάς Σπηλιωτόπουλος / Συμπαραγωγοί: Marblemen (UK), Βένια Βέργου, Βασίλης Κωσταντιλιέρης (Arctos) Scripta Manent Tattoo Studio, Athens Filmmakers' Coop / Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου


Διαβάστε ακόμη: