Buzz

«Εκλεψε» ο Αλφόνσο Κουαρόν το Οσκαρ φωτογραφίας του «Roma»;

στα 10

Φήμες θέλουν τον οπερατέρ της ταινίας, Γκάλο Ολιβάρες, να είναι ο πραγματικός διευθυντής φωτογραφίας του φιλμ. Ή μήπως πρόκειται απλά για κακίες;

«Εκλεψε» ο Αλφόνσο Κουαρόν το Οσκαρ φωτογραφίας του «Roma»;

Στη φετινή τελετή απονομής των Οσκαρ, το «Roma» μπορεί να έχασε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το «Πράσινο Βιβλίο» και να αρκέστηκε στο βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ωστόσο ο ίδιος ο Κουαρόν όχι μονάχα κέρδισε το δεύτερό του Οσκαρ σκηνοθεσίας, αλλά έγινε και ο πρώτος κάτοχος Οσκαρ φωτογραφίας για ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Μόνο που τώρα κάποιοι έρχονται να αμφισβητήσουν το κατά πόσο άξιζε ο Κουαρόν το Οσκαρ Φωτογραφίας, όχι επειδή η εκθαμβωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταινίας δεν ήταν άξια βράβευσης αλλά επειδή εκφράζουν ενστάσεις για το αν ο ίδιος ο Κουαρόν ήταν πραγματικά υπεύθυνος γι’ αυτήν.

Διαβάστε ακόμη: Κανένας τοίχος για την Γιαλίτζα Απαρίθιο, την υπέροχη πρωταγωνίστρια του «Roma»

Cuaron - Olivares 607 Ο Κουαρόν με τον Ολιβάρες στα γυρίσματα του «Roma»

Σύμφωνα με διαδικτυακές φήμες που οργιάζουν, ο πραγματικός διευθυντής φωτογραφίας του «Roma» ήταν ο Γκάλο Ολιβάρες, ο οποίος αναφέρεται στα τελικά credits της ταινίας μονάχα ως οπερατέρ και cinematography collaborator. Ο Ολιβάρες αναφερόταν όντως ως διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας (μαζί με τον Κουαρόν) στις πρώιμες λίστες των αρχικών συντελεστών του φιλμ, αλλά και σε αναφορές από τα γυρίσματα, κάνοντας πολλούς να μιλούν για κατάφωρη αδικία από την πλευρά του Κουαρόν, τον οποίον κατηγορούν ότι εξαγόρασε το credit από τον Ολιβάρες για να κατακτήσει το ρεκόρ της διπλής βράβευσης σκηνοθεσίας-φωτογραφίας, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σ’ αυτόν κατά τη διάρκεια του ευχαριστήριου λόγου του στην τελετή των Οσκαρ.

Από την άλλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι αρχικές αυτές αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κι ότι ο Κουαρόν ξαναγύρισε τα τμήματα της ταινίας στα οποία ο Ολιβάρες ήταν αρχικά διευθυντής φωτογραφίας, αναλαμβάνοντας εν τέλει πλήρως τα καθήκοντά του.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το θέμα δεν έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κοστίσουν στον Κουαρόν το Οσκαρ φωτογραφίας, καθώς όλα τα παραπάνω παραμένουν ακόμα φήμες και καταγγελίες προερχόμενες από ανώνυμες πηγές που ίσως απλά θέλουν να ρίξουν λάσπη στον Κουαρόν και τον θρίαμβό του. Προς το παρόν κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει κάνει επίσημες δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Διαβάστε ακόμη