Industry

We'll always have Grey Gardens... Εφυγε ο Αλμπερτ Μέιζελς

στα 10

Εφυγε στα 88 ο Αλμπερτ Μέιζελς, ο ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σινεμά - κι όχι μόνο του ντοκιμαντέρ.

We'll always have Grey Gardens... Εφυγε ο Αλμπερτ Μέιζελς

Ο Αλμπερτ Μέιζελς δίδασκε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης πριν γίνει σκηνοθέτης, πριν ασχοληθεί με το σινεμά και, ειδικά, με το ντοκιμαντέρ. Ισως γι' αυτό να είχε κι εκείνη την αδιόρατη, σπάνια ικανότητα να αποκωδικοποιεί και ν' αποτυπώνει τα αντικείμενά του, από τους πιο συνηθισμένους ανθρώπους, ως τους διασημότερους σταρ, ως υπάρξεις στο όριο της κανονικότητας και της υπερβατικότητας, με μια ξεχωριστή ευαισθησία κι ακρίβεια.

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά τον αδελφό του, Ντέιβιντ και στην ώριμη ηλικία των 88, ο Αλμπερτ Μέιζελς έφυγε απ' τη ζωή, έχοντας αλλάξει την ταυτότητα του σύγχρονου ντοκιμαντέρ κι έχοντας χαρίσει κάποιες από τις συγκινητικότερες στιγμές στο σύγχρονο σινεμά. Παρότι ήταν και τώρα εξαιρετικά δραστήριος - είχε πρόσφατα ολοκληρώσει το «Iris» για την Αϊρις Απφελ και βρισκόταν στο post production του τελευταίου του ντοκιμαντέρ, «In Transit» - θα μείνει για πάντα στην ιστορία για το «Salesman», το «Gimme Shelter», πάνω απ' όλα το «Grey Gardens», ταινίες που γύρισε μαζί με τον αδελφό του και που, γεμάτες πάθος και τόλμη έβγαλαν το είδος του ντοκιμαντέρ από τα σύνορα που το περιόριζαν.

Ο Αλμπερτ Μέιζελς διατηρούσε ως τώρα το δικό του website (επισκεφθείτε το εδώ), για να επικοινωνεί με τους δυνάμει θεατές. Η πρώτη σελίδα ξεκινά με λίγα υπέροχα δικά του λόγια: «Ως ντοκιμαντερίστας, εναποθέτω με χαρά τη μοίρα μου και την πίστη μου στην πραγματικότητα. Εκείνη είναι που με φροντίζει, με τροφοδοτεί με αντικείμενα, ιδέες, εμπειρίες - όλα τους προικισμένα με τη δύναμη της αλήθειας και το ρομαντισμό της ανακάλυψης. Κι όσο περισσότερο προσκολλώμαι στην πραγματικότητα, τόσο πιο ειλικρινείς κι αυθεντικές γίνονται οι ιστορίες μου. Αλλωστε, η γνώση του πραγματικού κόσμου είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε καλύτερα κι άρα πιθανώς ν' αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον. Είναι ο δικός μου τρόπος να κάνω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.» Και τον έκανε.

Διαβάστε ακόμη: Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών στη μεγάλη ψηφοφορία του Sight & Sound