Buzz

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών στη μεγάλη ψηφοφορία του Sight & Sound

στα 10

Συνεχίζοντας την παράδοση της μεγάλης ψηφοφορίας για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το περιοδικό Sight & Sound δημοσιεύει τη λίστα με τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ όπως τα ψήφισαν 200 κριτικοί και 100 επαγγελματίες του σινεμά.

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών στη μεγάλη ψηφοφορία του Sight & Sound
Man With the Movie Camera

Οι μεγάλες ψηφοφορίες του βρετανικού Sight & Sound για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών είναι πια παράδοση. Μέσα στα χρόνια, κριτικοί απ' όλη την Ευρώπη και σπουδαίοι κινηματογραφιστές δίνουν τη δική τους ψήφο στις ταινίες που αντέχουν στο χρόνο, διαμορφώνοντας την έννοια του «classic».

Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2012 για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο,τι συνέβαινε, όμως, μέχρι σήμερα με τις ταινίες μυθοπλασίας, γίνεται τώρα με τα ντοκιμαντέρ στην πρώτη μεγάλη ψηφοφορία για τις καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης όλων των εποχών. 200 κριτικοί και 100 άνθρωποι του σινεμά ψήφισαν ανάμεσα σε 1000 ντοκιμαντέρ, διαλέγοντας αυτά που άλλαξαν την ιστορία του σινεμά.

2

Στην πρώτη θέση με περισσότερες από 100 ψήφους βρέθηκε (δικαιωματικά) το «Man With the Movie Camera» του Τζίγκα Βερτόφ (1929), επιβεβαιώνοντας την ιστορική σημασία ενός πρωτοπόρου της κινούμενης εικόνας αλλά και του πιο «κινηματογραφικού» ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε ποτέ.

2 Grey Gardens

Τη δεκάδα συμπληρώνουν ντοκιμαντέρ που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1920 και φτάνουν μέχρι το '2000s (με πιο πρόσφατο το «Les Glaneurs et la Glaneuse» της Ανιές Βαρντά από το 2000), ενώ ανάμεσα τους βρίσκουμε μερικά από τα σπουδαιότερα δείγματα τεκμηρίωσης όλων των εποχών, όπως το «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν, το «Νύχτα και Καταχνιά» του Αλέν Ρενέ, το «Don't Look Back» του Ντ.Α. Πενεμπέικερ και το «Grey Gardens» των Ντέιβιντ και Αλμπερτ Μέισλς, Ελεν Χόιντ και Μάφι Μέγιερ.

Ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα των καλύτερων σκηνοθετών ντοκιμαντέρ όπως ψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους (στην ψηφοφορία συμμετείχαν ανάμεσά σε άλλους ο Κέβιν ΜακΝτόναλντ, ο Βάλτερ Σάλες, ο Τζόσουα Οπενχάιμερ, ο Τζέιμς Τόμπακ κ.ά.) με πρώτο τον Φρέντερικ Γουάισμαν, δεύτερο τον Τζίγκα Βερτόφ, τρίτο τον Βέρνερ Χέρτζογκ, τέταρτο τον Κρις Μαρκέρ και πέμπτους τους αδερφούς Μέισλς.

2 Don't Look Back

Τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών σύμφωνα με τη ψηφοφορία του Sight & Sound:

  • Man With the Movie Camera του Τζίγκα Βερτόφ (1929)
  • Shoah του Κλοντ Λανζμάν (1985)
  • Νύχτα και Καταχνιά του Αλέν Ρενέ (1955)
  • The Thin Blue Line του Ερολ Μόρις (1989)
  • Chronique d'un Eté των Ζαν Ρους και Εντγαρ Μοράν (1961)
  • Ο Νανούκ του Βορρά του Ρόμπερτ Φλάχερτι (1922)
  • Les Glaneurs et la Glaneuse της Ανιές Βαρντά (2000)
  • Don't Look Back του Ντ. Α. Πενεμπέικερ (1967)
  • Grey Gardens των Αλμπερτ και Ντέιβιντ Μέισλς, Ελεν Χόιντ και Μάφι Μέγιερ (1975)

Ολόκληρη η ψηφοφορία, τα πλήρη αποτελέσματά της και στατιστικά γύρω από τις ταινίες που ψηφίστηκαν δημοσιεύονται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Sight & Sound.

Διαβάστε ακόμη: Τα 25 ντοκιμαντέρ που άλλαξαν τον κόσμο