Buzz

Aφήστε ήσυχο τον Κουέντιν Ταραντίνο!

στα 10

Είναι αμφίβολο αν ο Κουέντιν Ταραντίνο είχε υπολογίσει πόσες αντιδράσεις θα προκαλούσε το «Django Unchained», όχι μόνο για το θέμα της σκλαβιάς που «γουεστερνοποιείται» αλλά κυρίως για την επιμονή των δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο να τον κάνουν κέντρο της συζήτησης γύρω από το αν η βία στο σινεμά είναι υπεύθυνη για τη βία στην πραγματική ζωή.

Aφήστε ήσυχο τον Κουέντιν Ταραντίνο!

Ηταν μόλις πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη σε ραδιόφωνο της Αμερικής, όταν ο Κούεντιν Ταραντίνο ξεκαθάρισε τη θέση του σχετικά με τη βία στο σινεμά και τη σύνδεση που αυτή (δεν) έχει με τραγικά περισταστικά όπως αυτό που συνέβη πριν λίγο καιρό στο σχολείο του Κονέκτικατ της Αμερικής (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Φαίνεται, όμως, πως το συγκεκριμένο θέμα είναι το «αγαπημένο» αυτή τη στιγμή των δημοσιογράφων σε όλον τον πλανήτη, κυρίως επειδή πουλάει και επειδή θυμώνει τον Ταραντίνο, ικανοποιώντας τηλεθεάσεις και αναγνωσιμότητες.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο βρετανικό Channel 4, ο Ταραντίνο ήρθε ξανά αντιμέτωπος με την ίδια ερώτηση από τον έγκριτο δημοσιογράφο Κρίσναν Γκούρου - Μέρθι, ο οποίος έφερε τον σκηνοθέτη στα όρια του.

«Μην με ρωτάς κάτι τέτοιο. Δεν μασάω. Αρνούμαι να απαντήσω. Δεν είμαι ο σκλάβος σου και δεν είσαι ο αφέντης μου. Δεν θα με κάνεις να χορέψω στο ρυθμό σου. Δεν είμαι μαϊμού», απάντησε ο Ταραντίνο εξοργισμένος για την ευκαιριακή σύνδεση που θέλει το σινεμά του (ένα - ναι - βίαιο σινεμά) υπεύθυνο για γεγονότα βίας σε μια Αμερική που έχει χάσει προ πολλού το common sense, ψάχνοντας αποδιοπομπαίους τράγους σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τις ευθύνες της κυβέρνησης και της προβληματικής νομοθεσίας της σχετικά με την οπλοχρησία.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι δηλώσεις του Σπάικ Λι για τον «ευτελισμό» της Ιστορίας των μαύρων που υποτίθεται ότι προκαλεί το «Django Unchained» και μια σειρά από κούκλες που βγήκαν στην αγορά, προκαλούν ποικίλλες αντιδράσεις (διαβάστε περισσότερα εδώ) φέρνοντας το καινούριο φιλμ του Κουέντιν Ταραντίνο στο κέντρο ενός παραλογισμού.

Οχι μόνο γιατί το «Django Unchained» είναι μια υπέροχη ταινία, αλλά γιατί το σινεμά του Κουέντιν Ταραντίνο ήταν πάντα αυτό που είναι και σίγουρα δεν είναι υπεύθυνο για το γεγονός πως οι μαζικές δολοφονίες στην Αμερική έχουν γίνει μια τραγική μόδα. Και αξίζει φυσικά να προσθέσει κανείς, πως το «Django Unchained» όχι μόνο δεν ευτελίζει την Ιστορία των μαύρων, αλλά αποτελεί μάλλον το πιο οργισμένο μανιφέστο που γυρίστηκε ποτέ για την ανθρώπινη αυτοδιάθεση και την ελευθερία. Πράγμα που κάποιος μπορεί να καταλάβει εύκολα, αν δεν μένει προσκολλημένος σε δογματικές απόψεις για το πώς η Τέχνη οφείλει να ξαναγράφει την Ιστορία. Των μαύρων και όχι μόνο αυτών.

Στις 17 Ιανουαρίου που η ταινία βγαίνει και στις ελληνικές αίθουσες, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε!

Δείτε στο βίντεο παρακάτω όλη την επεισοδιακή συνέντευξη του Κουέντιν Ταραντίνο στο Channel 4.

Διαβάστε περισσότερα