Buzz

Advent Calendar: 11 Δεκεμβρίου 2015

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, κρυφοκοιτάζει τις πιο ωραίες πρώτες ματιές στο σινεμά.

Advent Calendar: 11 Δεκεμβρίου 2015

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα - δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar και φέτος, για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Αχ αυτό το βλέμμα! Από την Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, χωρίς εξαιρέσεις, το Flix σάς κάνει «δώρο» τις ωραιότερες πρώτες ματιές στο σινεμά: την πρώτη φορά που δυο μάτια είδαν κάτι που θα τους άλλαζε τη ζωή (ή, έστω, θα μάς άλλαζε δυο ώρες από τη δική μας). Ματιές γεμάτες έρωτα, απορία, αισιοδοξία, μελαγχολία, καρδιοχτύπι, γέλιο, αναστάτωση. Επειδή οι μέρες που ζούμε δε μάς κάνουν απαραίτητα να ατενίζουμε το μέλλον με ενθουσιασμό, κερδίζουμε ενέργεια από τα ωραιότερα πρώτα βλέμματα της οθόνης. Για 25 μέρες, το Flix σάς κοιτάζει κατάματα και σάς φτιάχνει το κέφι, για να λέμε καλημέρα ως τα Χριστούγεννα!

Η ταινία - «Vertigo» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, 1958 Βασισμένος στο μυθιστόρημα του D'entre le morts του Μπουαλό-Ναρσεζάκ, ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσίασε το 1958 ένα ψυχολογικό θρίλερ που αρχικά αντιμετωπίστηκε μ' επιφυλακτικότητα, ίσως γιατί, πέρα από την κλασική, πια αφίσα του Σολ Μπας, τις απίθανες τοποθεσίες της Καλιφόρνια, την ψυχρή τελειότητα της Κιμ Νόβακ, μιλούσε για εφιάλτες της ανθρώπινης και ειδικά της ανδρικής ψυχολογίας που το κοινό δεν ήταν έτοιμο να κοιτάξει στα μάτια. Η ιστορία του ακροφοβικού ντετέκτιβ Σκότι που διερευνά τη «στοιχειωμένη» Μάντλιν Ελστερ, για ν' ανακαλύψει ότι η γυναίκα που βλέπει και, σταδιακά, ερωτεύεται, δεν είναι καθόλου αυτή που νομίζει, προχώρησε μέσα στα χρόνια για να γίνει μια από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες του Χίτσκοκ, μέχρι το 2012 που το Sight & Sound την ανακήρυξε, μετά από ψηφοφορία, ως την καλύτερη ταινία όλων των εποχών, στη θέση του «Πολίτη Κέιν». Μακριά από την κινηματογραφική θεωρία, το «Vertigo» είναι χωρίς αμφιβολία το απολαυστικότερο δείγμα ψυχαναλυτικού θρίλερ στο σινεμά και μια από τις σκοτεινότερες ερωτικές ιστορίες του.

Το βλέμμα - Ο Σκότι έχει «μεταμορφώσει» την Τζούντι, τα μαλλιά της, τα ρούχα της, για να την κάνει να μοιάζει με τη Μάντλιν που έχασε. Οταν εκείνη εμφανίζεται στο δωμάτιο με τη νέα της μορφή, ο Σκότι την κοιτάζει σα να βλέπει ένα φάντασμα από το παρελθόν, εκείνη υποταγμένη στις ενοχές της κι όλα γύρω παίρνουν το πράσινο χρώμα του φρικτού ψέμματος.

Με κλειστά μάτια - Ολόκληρο το σύμπλεγμα του Θεού, με την αλαζονεία και τις τύψεις που το συνοδεύουν, κλεισμένο σ' ένα κάδρο του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

vertigo gif

Δείτε εδώ τα προηγούμενα παράθυρα του advent calendar που άνοιξε φέτος το Flix:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

vertigo poster 607