Buzz

Ολος ο κόσμος αγαπούσε τον Αλαν Ρίκμαν

στα 10

Στα 69 του χρόνια πέθανε από καρκίνο ο Αλαν Ρίκμαν, ένας από τους πιο στιβαρούς, ταλαντούχους, αξιοπρεπείς και γοητευτικούς βρετανούς ηθοποιούς της γενιάς μας. Οι συνάδελφοι και οι διάσημοι (κι άσημοι) φίλου του αντέδρασαν αμέσως στην είδηση του θανάτου του με συγκίνηση και πένθος.

Ολος ο κόσμος αγαπούσε τον Αλαν Ρίκμαν

«Μαμά, μαμά! Πέθανε ο Σνέιπ του Χάρι Πότερ!». Ετσι χαιρέτησε ο 9χρονος γιος μιας πολύ καλής μας φίλης την μαμά του μόλις εκείνη μπήκε στο σπίτι απόψε από τη δουλειά. Η φίλη μας βέβαια τον φέρνει στο μυαλό της πάντα ως «Συνταγματάρχη Μπράντον» - όπως τον ερωτευτήκαμε, και οι δυο μας, φοιτήτριες, βλέποντάς τον στο «Λογική κι Ευαισθησία» του Ανγκ Λι (και μετέπειτα φαντασιωνόμασταν να μας χορεύει ταγκό σε βενζινάδικα, υπό τους ήχους του «In Demand» των Texas). Ο άντρας της συμπληρώνει «εγώ τον θυμάμαι στη σκηνή που ο Μπρους Γουίλις τον ρίχνει από τον ουρανοξύστη», γιατί, ναι, ήταν ο «κακός», ο τρομοκράτης «Χανς Γκράμπερ» στο «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει».

Δυστυχώς όμως, ο Αλαν Ρίκμαν («Love, Actually», «Robin Hood», «The January Man», «Michael Collins», «Dogma» ), ο 69χρονος Βρετανός ηθοποιός, ο θεατρικός πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης, έφυγε σήμερα Πέμπτη από τη ζωή, χτυπημένος από καρκίνο.

Διαβάστε επίσης: Στα 69 του χρόνια πέθανε από καρκίνο ο Αλαν Ρίκμαν,

Δεν μπήκε καθόλου καλά το 2016. Μετά το σοκ του θανάτου του Ντέιβιντ Μπόουι, ή του δικού μας κινηματογραφικού «εξωγήινου», Νίκου Παναγιωτόπουλου, η είδηση της απώλειας και του Αλαν Ρίκμαν, ενός από τους πιο στιβαρούς, αξιοπρεπείς, συμπαθείς, ταλαντούχους ηθοποιούς, μάς διέλυσε.

Κι όχι μόνο εμάς. Παγκόσμια θλίψη, συγκίνηση, άρνηση, σοκ. Τι συμβαίνει επιτέλους; «Οι ήρωες της παιδικής μας ηλικίας πεθαίνουν και μαζί τους και η παιδική μας ηλικία - κι ένα δικό μας ανεπίστρεπτο κομμάτι» έγραψε ένας φαν στο twitter και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις δηλώσεις, εξομολογήσεις, σκέψεις διάσημων και άσημων (τι σημασία έχει;) φίλων του Αλαν Ρίκμαν και σας τις παραθέτουμε:

Alan rickman twitter 607 1

Alan rickman twitter 607 2

Alan rickman twitter 607 3

emma thomson allan rickman

Η Εμα Τόμπσον, συμπρωταγωνίστριά του τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο, αλλά πάνω από όλα προσωπική του φίλη, έστειλε στον Τύπο την εξής δήλωση:

«Ο Αλαν ήταν φίλος μου και μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνω δηλώσεις. Ιδιαίτερα γιατί μόλις τον φίλησα για να τον αποχαιρετήσω. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο αυτή την επώδυνη στιγμή είναι το χιούμορ του, η ευφυΐα του, η σοφία του και η καλοσύνη του. Η ικανότητά του να σε ρίξει με ένα βλέμμα του ή να σε αναπτερώσει με μία λέξη. Το ασυμβίβαστο πείσμα του που τον έκανε τόσο εκπληκτικό καλλιτέχνη, το εύφλεκτο κυνικό του πνεύμα, η καθαρότητα με την οποία παρατηρούσε τα πάντα και τους πάντες, κι εμένα την ίδια, το γεγονός ότι ποτέ δεν μου χαριζόταν. Εμαθα πολλά από εκείνος. Ηταν ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Ανυπομονούσα πάντα να δω με τι πρότζεκτ θα καταπιανόταν. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που συνεργάστηκα μαζί του - υπήρξε συμπρωταγωνιστής μου, σκηνοθέτης μου. Ηταν ο απόλυτος σύμμαχος - στην τέχνη, τη ζωή, την πολιτική. Τον εμπιστευόμουν απόλυτα. Πάνω από όλα ήταν σπάνιος άνθρωπος. Δε θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο εύκολα στο μέλλον...»

Ο ίδιος ο «Χάρι Πότερ», ο Ντάνιελ Ράτκλιφ έγραψε στη σελίδα του στο Google Plus:

«Ο Αλαν Ρίκμαν ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που θα έχω ποτέ την ευκαιρία να δουλέψω. Ηταν όμως παράλληλα κι ο πιο πιστός, ο πιο υποστηρικτικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στην κινηματογραφική βιομηχανία. Μου έδινε κουράγιο τόσο στο σετ, όσο και στα επόμενα βήματά μου, μετά το τέλος του Χάρι Πότερ. Ηρθε και είδε ό,τι κι αν εγώ έπαιξα στο θέατρο - τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη Νέα Υόρκη. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει. Οι φίλοι του όμως το ξέρουν "όπου κι αν είσαι, όσο πνιγμένος κι αν είναι εκείνος, θα σου απαντήσει, θα σε στηρίξει, θα έρθει μέσα σε μια μέρα να σε βρει...»

Ο Μάικλ Γκαμπόν, ο «Διευθυντής Αλμπους Ντάμπλντορ» είπε στο BBC «πόσο σπουδαίος φίλος ήταν ο Ρίκμαν».

«Ολοι τον αγαπούσαν τον Αλαν. Ηταν πάντα χαρούμενος και διασκεδαστικός και δημιουργικός και πολύ, μα πολύ, αστείος. Ενας μορφωμένος, πανέξυπνος άνθρωπος, ένας πραγματικός θεατρικός πρωταγωνιστής. Ετσι θα τον θυμάμαι...»

Ο Στίβεν Φράι, ο αφηγητής των Χάρι Πότερ βιβλίων έγραψε στο tweeter: «Πόσο απελπιστικά, πόσο θλιβερά νέα αυτά! Ο Αλαν Ρίκαμν ήταν ένας άνθρωπος με τόσο ταλέντο, τόσο δαιμόνια γοητεία, τόσο αφοπλιστική ομορφιά στη σκηνή και στην οθόνη. Θα μας λείψει τραγικά...»

Alan rickman twitter 607 4

Alan rickman twitter 607 5

Alan rickman twitter 607 6

Alan rickman twitter 607 7

Διαβάστε ακόμη