Buzz

Ενα διήγημα του Τομ Χανκς στο τελευταίο τεύχος του New Yorker

στα 10

To «Alan Bean Plus Four» αφηγείται μια βόλτα τεσσάρων φίλων γύρω από το φεγγάρι με ένα σχεδόν χειροποίητο διαστημόπλοιο. Διαβάστε κι ακούστε το!

Ενα διήγημα του Τομ Χανκς στο τελευταίο τεύχος του New Yorker

Το να δεις ένα διήγημα σου δημοσιευμένο στις σελίδες του New Yorker δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα όταν είσαι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, όμως το περιοδικό τα τελευταία χρόνια ανοίγει όλο και συχνότερα τις σελίδες του σε celebrities όπως για παράδειγμα η Λίνα Ντάναμ ο Στιβ Μάρτιν η Τίνα Φέι (και οι τρεις έχουν γράψει βιβλία) και τώρα ο Τομ Χανκς.

Ο Χανκς έχει γράψει βεβαίως σενάρια, αγαπά τις γραφομηχανές με πάθος, έχει μάλιστα φτιάξει ένα app που μιμείται τον ήχο τους, οπότε προφανώς, όλα συνηγορούν στο ότι αγαπά και το γράψιμο.

Και ναι, το «Alan Bean Plus Four» μπορεί να μην έβρισκε την θέση του σε ένα από τα τεύχη του αν δεν έφερε την υπογραφή του Τομ Χανκς, αλλά αυτή η μικρή, τρυφερή, ελαφρώς σουρεαλιστική ιστορία για την μαγεία της τεχνολογίας και την μαγεία κάτι τόσο παλιού και άχρονου όσο το φεγγάρι, δεν είναι δίχως αρετές.

Ο Χανκς γράφει με μια γοητευτική στιλιζαρισμένη πρόζα, υιοθετώντας την φωνή ενός ανθρώπου της εποχής μας και την εμμονή του με τα εφήμερα της. Η μικρή του ιστορία είναι γεμάτη αναφορές σε πράγματα που αναγνωρίζουμε ή που έχουμε ξεχάσει -όπως ο Αλαν Μπιν, ένας από τους αστροναύτες του Apollo 12- και προσπαθεί μέσα από αυτά να μας θυμίζει κάποια άλλα που μοιάζει να θεωρούμε υπερβολικά δεδομένα.

Μπορεί να μην ανακαλύψετε την επόμενη μεγάλη φωνή της αμερικάνικης λογοτεχνίας, όμως το διήγημα του Χανκς είναι κάτι παραπάνω από μια απόπειρα του New Yorker να κερδίσει μερικούς ακόμη αναγνώστες χρησιμοποιώντας απλά το όνομα ενός διάσημου σταρ του Χόλιγουντ.

alan bean plus four tom hanks 607

Διαβάστε το «Alan Bean Plus Four» εδώ, ή ακούστε πιο κάτω τον ίδιο τον Τομ Χανκς να διαβάζει το διήγημα.

Διαβάστε ακόμη: