Φεστιβάλ / Βραβεία

7 Ιστορίες από το Ισραήλ… στην Αθήνα!

στα 10

Με τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα της πρόσφατης, ανερχόμενης και αναγνωρισμένης παραγωγής του, το Ισραήλ παρουσιάζει το σινεμά του, από τις 18 ως τις 24 Οκτωβρίου, στο Ιδρυμα Κακογιάννη.

7 Ιστορίες από το Ισραήλ… στην Αθήνα!

Η πολιτική πραγματικότητα της χώρας επισκιάζει την κινηματογραφική της άνοδο. Σας θυμίζει κάτι; Οι ταινίες από το Ισραήλ, με την οργανωμένη υποστήριξη των κρατικών φορέων, ταξιδεύουν τα τελευταία χρόνια στον κόσμο, συλλέγοντας κριτική αναγνώριση και φεστιβαλικά βραβεία. Το αφιέρωμα με τίτλο «7 Ιστορίες από το Ισραήλ – Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου», στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, προσφέρει στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τις διαφορετικές πτυχές μιας δυναμικής κοινωνίας και μιας κουλτούρας που διαρκώς εξελίσσεται, μέσα από επτά ταινίες, επτά ιστορίες που δείχνουν εικόνες από το Ισραήλ πέρα από αυτές που προβάλλει η επικαιρότητα.

Το πρόγραμμα

Γράψε Λάθος / Footnote, (2011, 103’), του Τζόζεφ Σίνταρ, με τους Λιόρ Ασκενάζι, Σλόμο Μπαρ-Αμπά, Αλίζα Ρόζεν

foot

Βραβείο Σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφια για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το 2012. Ο Ελιέζερ και ο Ουριέλ Σκόλνικ, πατέρας και γιος, είναι γλωσσολόγοι, έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου με έντονο ανταγωνισμό και μελετητές του Ταλμούδ, του ιερού εβραϊκού βιβλίου. Οταν και οι δύο μαθαίνουν ότι ο Ελιέζερ θα τιμηθεί για το έργο του, η ήδη περίπλοκη σχέση τους φθάνει σε μια νέα κορύφωση.

  • Η ταινία θ’ ανοίξει το αφιέρωμα την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, στις 21.00, παρουσία του πρωταγωνιστή Λιόρ Ασκενάζι.
  • Επαναληπτική προβολή: 21 Οκτωβρίου, 22.00

Δείτε το τρέιλερ:

Η Επίσκεψη της Μπάντας / The Band’s Visit, (2007, 87’), του Εραν Κολιριν, με τους Σασό Γκαμπάι, Ρόνιτ Ελκαμπετς, Σαλέ Μπακρί

band

Η πολυβραβευμένη ταινία που έκανε καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία και στην Ελλάδα, παρακολουθεί μια μπάντα, αποτελούμενη από μέλη της αιγυπτιακής αστυνομίας, που κατευθύνεται προς το Ισραήλ, ώστε να παίξει στην τελετή εγκαινίων ενός αραβικού κέντρου τεχνών, ενώ καταλήγει χαμένη σε λάθος πόλη στη μέση του πουθενά.

  • 19 Οκτωβρίου, 21.00
  • 23 Οκτωβρίου, 21.00

Δείτε το τρέιλερ:

Λύσσα / Rabies, (2010, 90’), των Ναβότ Παπουσάντο και Ααρόν Κεσάλες, με τους Λιόρ Ασκενάζι, Ντάνι Γκέβα, Ανια Μουκστάιν

rabies

Η πρώτη ισραηλική ταινία τρόμου, που προβλήθηκε πριν λίγα χρόνια και στις Νύχτες Πρεμιέρας, απογειώνοντας το κοινό! Δύο αδέρφια φεύγουν από το σπίτι και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα έρημο μέρος στη φύση. Οταν η κοπέλα παγιδεύεται από έναν ψυχοπαθή δολοφόνο, ο αδερφός της ξεκινά αγώνα ενάντια στον χρόνο ώστε να βρει βοήθεια. Σε ένα παιχνίδι της μοίρας η διάσωση της κοπέλας συνδέεται αναπόφευκτα με τις ζωές μιας ομάδας νεαρών παικτών τένις, ενός δασοφύλακα και του σκύλου του, όπως επίσης μιας ομάδας αστυνομικών.

  • 19 Οκτωβρίου, 23.00
  • 24 Οκτωβρίου, 22.00

Δείτε το τρέιλερ:

Ο Προξενητής / The Matchmaker, (2010, 112’), του Αβι Νέσερ, με τους Αντίρ Μίλερ, Μάγια Ντάγκαν, Τουβάλ Σαφίρ

match

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αμίρ Γκούτφροϊντ, η ταινία εκτυλίσσεται στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968, όταν ένας έφηβος πιάνει δουλειά στο πλευρό ενός προξενητή, ο οποίος έχει επιζήσει του ολοκαυτώματος – οι ζωές και των δύο θα αλλάξουν για πάντα.

  • 20 Οκτωβρίου, 20.00

Δείτε το τρέιλερ:

Στην Ακρη του Κόσμου Αριστερά / Turn Left at the End of the World, (2004, 110’), του Αβι Νέσερ, με τους Νέτα Γκάρτι, Λιράζ Τσαρχί, Ορ Ατικα

turn

Καθώς μια οικογένεια από την Ινδία πηγαίνει να ζήσει σε μια ερημική περιοχή του νότιου Ισραήλ στα 1960, η μεγαλύτερη σε ηλικία και όμορφη κόρη γίνεται φίλη και βιώνει ένα ειδύλλιο με τη χαριτωμένη νεαρή Γαλλίδα που ζει εκεί. Το φιλμ διερευνά επίσης τις κακουχίες και τις απροσδόκητες εκπλήξεις που επιφέρει η ενσωμάτωση πολλών οικογενειών με διαφορετικές εθνικές καταβολές (από τη Διασπορά) και τη μάχη τους με τη μετανάστευση και την προκατάληψη.

  • 20 Οκτωβρίου, 22.00

Δείτε το τρέιλερ:

Πλατεία Ονείρων / Desperado Square, (2001, 98’), του Μπένι Τοράτι, με τους Γιοσέφ Σιλοάκ, Γιόνα Ελιάν, Μοχάμεντ Μπάκρι

desperado

Σε μια γειτονιά ξεχασμένη από το χρόνο, το πρώτο μνημόσυνο του Μορίς Μονταμπόν, ένα χρόνο μετά το θάνατό του, πλησιάζει και ο νεαρότερος γιος του, ο Νισίμ, βλέπει ένα όνειρο. Στο όνειρο ο πατέρας του τού αναθέτει να επαναλειτουργήσει τον παλιό κινηματογράφο της γειτονιάς με συνέπεια να καταπατά τον όρκο που ο Μόρις είχε πάρει χρόνια πριν ώστε να μην προβάλει ταινίες ποτέ ξανά.

  • 21 Οκτωβρίου, 20.00
  • 24 Οκτωβρίου, 20.00

Δείτε το τρέιλερ:

Ορ / Or (My Treasure), (2004, 100’), του Κερέν Γιενταγιά, με τους Ρόνιτ Ελκαμπέτς, Ντάνα Ιβγκί, Μεσάρ Κοέν

or

Η Ορ κουράζεται πολύ: είναι 17 ή 18 ετών, φοιτήτρια, εργάζεται τα βράδια σε ρεστοράν, ανακυκλώνει κονσέρβες και μπουκάλια για μετρητά, ενώ προσπαθεί να αποτρέψει τη μητέρα της από το να κάνει πεζοδρόμιο στο Τελ Αβίβ.

  • 22 Οκτωβρίου, 21.00

Δείτε το τρέιλερ:

info:

  • 18 – 24 Οκτωβρίου
  • Είσοδος για κάθε ταινία: 3 €
  • Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης / Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 17778, τηλ. 210 3418 550, info@mcf.gr, www.mcf.gr
  • Εισιτηρία προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος, Δευ-Παρ 11.00 – 14.00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση / Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11.00 – 14.00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
  • Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public
  • Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο Athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της προβολής, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων, με ώρα παραλαβής του οχήματος έως 23.50, εκτός Κυριακής