Φεστιβάλ / Βραβεία

61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 4η: Τι να δείτε σήμερα

στα 10

Τόσος λίγος χρόνος, τόσες πολλές (καλές) ταινίες. Το Flix σας προτείνει τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε για κάθε μέρα του online φεστιβάλ.

Flix Team
61o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 4η: Τι να δείτε σήμερα

To «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Meet the Neighbors», η μόνη ταινία που σκηνοθέτησε ο Γιόχαν Γιοχάνσον πριν τον πρόωρο θάνατό του, παίζει στο >>Film Forward. O Μπρους Λα Μπρους επιστρέφει με μια καλή ταινία και το διαγωνιστικό μας προσφέρει μια από τις πιο δυνατές ταινίες του.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.


Πώς βλέπουμε φέτος ταινίες στο Φεστιβάλ; Μάθετε όλα όσα πρέπει στον ειδικό οδηγό του Flix με οδηγίες χρήσης για τις online προβολές και τα ειδικά πακέτα εισιτηρίων


after love 607

Μετά την Αγάπη (After Love) του Αλίμ Καν / Διεθνές Διαγωνιστικό

Η Μέρι Χουσέιν, μια εξηντάχρονη γυναίκα που ζει στο Ντόβερ,είχε ασπαστεί το Ισλάμ όταν παντρεύτηκε τον Αχμέντ. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της είχε μια άλλη, κρυφή ζωή, στην απέναντι πλευρά της Μάγχης. Κλονισμένη, σπεύδει στο Καλαί της Γαλλίας, αγωνιώντας να βρει το νήμα της αλήθειας. Ένα συγκινητικό δράμα που υφαίνειτο πορτρέτο δύο γυναικών για να αποτυπώσει τον βαθύ δεσμό που τις ενώνει, υπερβαίνοντας τα πολιτισμικά τείχη που υψώνονται μεταξύ τους.

Πρόστιμο 607

Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη / Meet the Neighbors, Διαγωνιστικό Τμήμα

Ο Βαγγέλης βγάζει τα προς το ζην πουλώντας κάνναβη. Προσπαθεί να πιάσει μια μόνιμη δουλειά, όμως το στιγματισμένο ποινικό του μητρώο δεν το επιτρέπει. Όταν οι γείτονες απειλούν να τον καταδώσουν στην αστυνομία, ο Βαγγέλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμάτου και να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του. Εκεί θα γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της, Πέτρο, έναν μπράβο και συνεργάτη του υποκόσμου των νοτίων προαστίων. Ο Πέτρος προσφέρει διέξοδο στο οικονομικό του πρόβλημα, ωθώντας τον να συμμετάσχει στις «δουλειές» που οργανώνει γιατον κόσμο της νύχτας. Όμως ο Βαγγέλης δεν θέλει να ανήκει στον κόσμο της νύχτας.

last and first men 607

Τελευταίοι και Πρώτοι Ανθρωποι (Last and First Men) του Γιόχαν Γιοχάνσον / >>Film Forward

Δύο δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού και εκπέμπει ένα μήνυμα (σε αφήγηση της Τίλντα Σουίντον) που ταξιδεύει στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δική μας εποχή. Το κύκνειο άσμα του Γιόχαν Γιόχανσον, το οποίο τυλίγει σαν πέπλο η μαγευτική μουσική του εκλιπόντος συνθέτη, είναι ένα φουτουριστικό μωσαϊκό με εικόνες από τα απόκοσμα πέτρινα μνημεία της κομμουνιστικής πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μια εκθαμβωτική αλληγορία για την ψευδαίσθηση της ουτοπίας και την ψυχοφθόρο παρακμή του πολιτισμού μας.

A Good Man 607

Ενας Σωστός Αντρας (A Good Man) της Μαρί-Καστίγ Μενσιόν-Σάαρ Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ο Μπενζαμάν, ένας τρανς άνδρας σε διαδικασία μετάβασης, καιη Οντ ζουν ευτυχισμένοι στη Βρετάνη. Ωστόσο, σύντομα θα βαδίσουν σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η μόνη λύση για να αποκτήσουν παιδί είναι να μείνει έγκυος ο Μπενζαμάν. Αντιμέτωποι με ερωτήματα δίχως απαντήσεις και πρωτοφανή διλήμματα, οι δύο νέοι είναι υποχρεωμένοι να επαναπροσδιορίσουν ολόκληρη τη ζωή τους. Αποδομώντας την καθαγιασμένη εικόνα της γυναικείας μητρότητας, αυτό το συγκινητικό ταξίδι αυτοπροσδιορισμού αντανακλά τη ρευστότητα της εποχής μας και αμφισβητεί κάθε προκαθορισμένο ρόλο και ταυτότητα.

Saint Narcisse 607

Αγιος Νάρκισσος (Saint Narcisse) του Μπρους Λα Μπρους / Round Midnight

1972, Κεμπέκ, Καναδάς. Ο εικοσιδιάχρονος Ντόμινικ, ένας μοντέρνος Νάρκισσος, δεν εξιτάρεται με τίποτα άλλο πέρα από την ίδια του την εικόνα. Όταν η γιαγιά του πεθάνει, ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό έρχεται στο φως. Η μητέρα του δεν πέθανε στη γέννα, όπως του είχαν πει, ενώ υπάρχει και ένας ολόιδιος δίδυμος αδερφός, ο οποίος μεγάλωσε σε μοναστήρι, στα χέρια ενός διεφθαρμένου ιερέα. Τα δύο αδέρφια, όμηροι μιας κακόβουλης μοίρας, παγιδεύονται σε έναν ιστό λαγνείας και εκδίκησης, αναζητώντας μάταια τη λύτρωση.

unidentified 607

Αγνώστου Ταυτότητας (Unidentified) του Μπόγκνταν Τζόρτζε Άπέτρι

Ο Φλόριαν, ένας ψηλός, γεροδεμένος και ευέξαπτος αστυνομικός, είναι μάλλον επιρρεπής στην κατάχρηση εξουσίας. Κυριευμένος από την εμμονή να επιλύσει μια υπόθεση δασικού εμπρησμού, που στοίχισε τη ζωή σε δύο γυναίκες, βάζει στο στόχαστρο τον Μπάνελ, έναν νεαρό τσιγγάνο. Ωστόσο, οι υποψίες του στηρίζονται περισσότερο σε ρατσιστικά αντανακλαστικά, παρά σε χειροπιαστές αποδείξεις. Ένα αγωνιώδες θρίλερ που, λουσμένο με παραπλανητικό φως, παίζει στα δάχτυλα τις συμβάσεις του είδους, αποδοκιμάζοντας τη διαφθορά και τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς