Φεστιβάλ / Βραβεία

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου

στα 10

Καθημερινός οδηγός επιβίωσης στις προβολές του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Διεθνές Διαγωνιστικό / Η «Ζωή» (Zhit / Living) του Βασίλι Σιγκάρεφ είναι μία ταινία για το θάνατο. Ή πώς η θνησιμότητα, η βία, η απώλεια στοιχειώνουν τις εμπειρίες των ζωντανών. Ο πολυβραβευμένος Ρώσος θεατρικός συγγραφέας Σιγκάρεφ προσφέρει μία ταινία στην κόψη της ανθρώπινης αντοχής, αλλά επιβραβεύει τον στωϊκό θεατή με ένα εσωτερικό ταξίδι που θα τον αγγίξει και θα το κουβαλά [Ολύμπιον, 22.30]. Για όσους δεν το είδαν χθες, το πολωνικό δράμα «Αγάπη» (Miłość / Loving) του Σλάβομιρ Φαμπίτσκι παίζεται ξανά σήμερα [Φρίντα Λιάππα, 20:15]. Βραδυφλεγές, μοναχικά σκληρό, ειλικρινές παρουσιάζει την «αγάπη» όπως ακριβώς είναι για την τρωτή ανθρώπινη φύση: ανασφαλής, άνιση, ευάλωτη, εκδικητική. [[Διαβάστε περισσότερα για τις ταινίες του Διαγωνιστικού](https://flix.gr/news/53o-festibal-kinhmatografoy-thessalonikhs-diethnes.html)]

RHINO

Ανοιχτοί Ορίζοντες / «Η Εποχή του Ρινόκερου» (Fasle Kargadan/Rhino Season) του Μαχμάντ Γκομπαντί είναι η πρώτη ταινία που ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης («Μεθυσμένα Αλογα», «Ποιος Φοβάται του Γάτους της Περσίας») γυρίζει μακριά από τη λογοκρισία της χώρας του. Κάτοικος Κωνσταντινούπολης, φίλος του Τζαφάρ Παναχί, ο Γκομπαντί συνθέτει μία ποιητική, άκρως στυλιστική πολιτική ταινία για την χούντα που φιμώνει την τέχνη, την φυλακή, την εξορία, την αγάπη. Η ταινία αποτελεί μέρος του αφιερώματος του τμήματος στον Γκομπαντί και θα την παρουσιάσει ο ίδιος στο κοινό του Ολύμπιον στις 20.00

deadman

«Το Φορτίο του Νεκρού» (Dead Man’s Burden) του Τζάρεντ Μοσέ είναι γυρισμένο στην άγρια έρημο στο βορρά της πολιτείας του Νέου Μεξικού, στα πρότυπα ενός κλασικού γουέστερν. Η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη παρακολουθεί μια οικογένεια νέων αποίκων που απειλούνται από το κοντινό ορυχείο. [Τζον Κασσαβέτης, 17.15] [Δείτε το τρέιλερ](https://flix.gr/multimedia/dead-mans-burden-trailer.html).

parviz

Ο «Παρβίζ» (Parviz) του Ιρανού Ματζίντ Μπαρζεγκάρ είναι ένας 50χρονος άντρας που έχει περάσει όλη του τη ζωή με τον πατέρα του, χωρίς ποτέ να έχει χρειαστεί να δουλέψει, αναγκάζεται ξαφνικά να μετακομίσει μόνος του, όταν ο πατέρας του αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί. Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν [Τώνια Μαρκετάκη, 15.00]. Δείτε το τρέιλερ.

deep

«Στα Βαθιά» (Djubio/The Deep) του Μπαλτάσαρ Κόρμακουρ. [Τζον Κασσαβέτης, 15.00] [Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία](https://flix.gr/news/the-deep-o-mpaltazar-kormakoyr-se-bathia-nera.html).

tilda

Εγκαίνια Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης με το «Καραβάτζιο» του Ντέρεκ Τζάρμαν Επίσημη τελετή έναρξης της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, η οποία παρέχει ήδη πάνω από 700 τίτλους ταινιών και θα λειτουργεί όλο το χρόνο στο Μουσείο Κινηματογράφου στο λιμάνι [Παύλος Ζάννας, 19.30]. Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι Δημήτρης Εϊπίδης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Πρόεδρος της Cinémathèque Française, Κώστας Γαβράς.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.