Φεστιβάλ / Βραβεία

25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: πρώτες πληροφορίες!

στα 10

Κλείνοντας 25 χρόνια ζωής φέτος, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει μια πρώτη εικόνα από τις πολλές που θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του.

25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: πρώτες πληροφορίες!
«Either Way»

Από τις 15 έως τις 25 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί φέτος το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που κλείνει φέτος ένα τέταρτο του αιώνα ζωή!

Πάντα με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίνο Φενέκ Μικελίδη, το Πανόραμα δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το φετινό του πρόγραμμα, τις ταινίες που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία του, τις ελληνικές συμμετοχές, τα αφιερώματα.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 14 Νοεμβρίου στο Αστυ με την πρώτη προβολή της ταινίας «Αννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ με την Κίρα Νάιτλι και τον Τζουντ Λο (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν αγοραστεί από Ελληνα διανομέα θα διαγωνιστούν για το βραβείο του Πανοράματος, όπως τα «La Noche de Enfrente» του Ραούλ Ρουίζ, τελευταία ταινία που ολοκλήρωσε ο σκηνοθέτης πριν το θάνατό του, «J’Enrage de son Absence» της Σαντρίν Μπονέρ, « Death of a Μan in the Balkans» του Μιροσλάβ Μομτσίλοβιτς και το «Either Way» του Ισλανδού Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγκουρδσον, που είδαμε πέρσι στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά φέτος, στο Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνονται δύο ελληνικές ταινίες: «Η 10η Ημέρα» του Βασίλη Μαζωμένου και «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη.

Φέτος η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελείται από τους σκηνοθέτες Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Νίκο Τριανταφυλλίδη, τους ηθοποιούς Τάκη Σπυριδάκη και Δήμητρα Χατούπη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ όπως κάθε χρόνο θα δοθεί και το βραβείο επιτροπής αποτελούμενης από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και αφιερώματα σε σκηνοθέτες, προβολή νέων ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς και σειρά αφιερωμάτων που θα ανακοινωθούν σύντομα, ανάμεσά τους και το αφιέρωμα «Fright Night… From Dusk Till Dawn», με ταινίες τρόμου όπως το «Audition» του Τακάσι Μιίκε, το «Dawn of the Dead» του Τζορτζ Ρομέρο και η «Εβδομη Πύλη της Κολάσεως» του Λούτσιο Φούλτσι.

info

  • 25o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
  • 15-25 Νοεμβρίου 2012
  • αίθουσες προβολής: Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Κινηματογράφος Τιτάνια
  • περισσότερες πληροφορίες: στο website του Φεστιβάλ, panoramafest.org, που ακόμα όμως είναι υπό κατασκευή