Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 21ο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει με ένα ένα θρυλικό love story

στα 10

Το «Marianne & Leonard: Words of Love», που προβλήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Σάντανς, θα ανοίξει το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ολύμπιον.

Flix Team
Το 21ο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει με ένα ένα θρυλικό love story

Ο έρωτας του Λέοναρντ Κοέν με την μούσα του Μαριάν Ιλέν, έγραψε ιστορία, γέννησε τραγούδια και τους ένωσε με μια σχέση ζωής. Το ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ «Marianne & Leonard: Words of Love» που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Σάντανς μόλις πριν λίγες ώρες και συμπαρέσυρε το κοινό στην ερωτική τους ιστορία, θα ανοίξει το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ολύμπιον.

Ένα ταξίδι έμπνευσης που ξεκινά την δεκαετία του ’60 από την Ύδρα όπου έζησαν μαζί για δέκα χρόνια και μένει αθάνατο μέσα τα τραγούδια, όπως το «So Long Marianne» και το «Bird on the Wire» που έγραψε για εκείνη. Η κοινή ζωή του αγαπημένου καναδού μουσικού και της νορβηγίδας μούσας του, έντυσε και το οπισθόφυλλο του άλμπουμ «Songs from a Room»: Μια φωτογραφία με την Μαριάν τυλιγμένη με λευκή πετσέτα να ποζάρει χαμογελαστή από το μικρό τους γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Το 21ο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διερωτάται: «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;»

coen 607

Οι πορείες τους διαχωρίστηκαν για τα επόμενα χρόνια, όμως η βαθιά τους αγάπη δεν χάθηκε ποτέ. Όταν εκείνη αρρώστησε το 2016, ο Κοέν την αποχαιρέτησε, με τον δικό του(ς) τρόπο. Της εξομολογήθηκε πως την αγάπησε για την ομορφιά και την σοφία της και τη διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα βρεθεί κοντά της. Ο ίδιος πέθανε 4 μήνες αργότερα.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νικ Μπρούμφιλντ έχει προσκληθεί από το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει μια ιστορία που νιώθει πολύ προσωπική. Άλλωστε έτρεφε για τη Μαριάν Ιλέν βαθιά αγάπη ο ίδιος. Την γνώριζε από το 1968 όταν βρέθηκε στην Ύδρα ως νεαρός φωτογράφος. Έγινε φίλος της, αλλά και εραστής της. Μοιάζει μοιραίο να κάνει τώρα αυτό το ντοκιμαντέρ για την πρώτη του αγάπη.

Το 21ο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η έως τις 10 Μαρτίου του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κοιτάζει κατάματα το σήμερα ενός «άγνωστου» κόσμου

coen 607