Φεστιβάλ / Βραβεία

Ετοιμαζόμαστε για το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

στα 10

To 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μας δίνει μια πρώτη γεύση από το πρόγραμμά του, αποκαλύπτοντας κάποιους από τους τίτλους του.

Flix Team
Ετοιμαζόμαστε για το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
The Woods Dreams Αre Made of της Κλερ Σιμόν

Το επόμενο φεστιβάλ που θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου, θα είναι το τελευταίο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιδρυτή και μέχρι τώρα διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη, οπότε είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σημαδιακό.

Το φετινό του πρόγραμμα όπως κάθε χρόνο θα περιλαμβάνει μια σειρά από ενότητες στις οποίες θα βρούμε όχι μόνο μερικά από τα πιο πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ της χρονιάς αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέες φωνές, νέες όψεις του κόσμου, νέους τρόπους να κοιτάζουμε την ζωή και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: O Δημήτρης Εϊπίδης αποχωρεί από τη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα φιλμ που μόλις ανακοινώθηκαν από το φεστιβάλ.

racing extinction 607

Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός, βραβευμένος με Οσκαρ Ντοκιμαντέρ για το «The Cove», συνεχίζει τον παγκόσμιο διάλογο για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη με το «Racing Extinction», ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την μαζική εξαφάνιση ειδών.

Δείτε ακόμη: «Racing Extinction»: Το νέο ντοκιμαντέρ του Λούι Ψυχογιού είναι μια οικολογική περιπέτεια

white rage 607

Το bullying, παιδικά τραύματα και ένας φαύλος κύκλος βίας διερευνώνται με ξεχωριστό τρόπο στο νέο ντοκιμαντέρ «White Rage» του αιχμηρού φινλανδού κινηματογραφιστή Αρτο Χαλόνεν.

THE WOODS DREAMS ARE MADE OF claire simon 607

Η Γαλλίδα Κλερ Σιμόν, ανακαλύπτει έναν κρυμμένο παράδεισο στο «The Woods Dreams Αre Made of». Μέσα στο δάσος του Βενσέν στο Παρίσι, άστεγοι, περιθωριακοί, μετανάστες και κυνηγοί μιας ουτοπικής κοινωνίας, βιώνουν μια πραγματικότητα διαφορετική, γεμάτη όνειρα, αλλά και κινδύνους.

in transit 607

Ο Αλμπερτ Μέιζελς (1926-2015), ο σπουδαίος κινηματογραφιστής, πρωτοπόρος του direct cinema μαζί με τον αδερφό του Ντέιβιντ, μας αποχαιρετά με το ντοκιμαντέρ «In Transit», το οποίο συνυπογράφει με τους Λιν Τρου, Νέλσον Γουόκερ, Μπεν Γου και Ντέιβιντ Ουσούι. Μια διαδρομή στις ζωές των επιβατών του Empire Builder, του ιστορικού τρένου που διασχίζει 2.200 μίλια των Ηνωμένων Πολιτειών.

no home movie 607

Στο κύκνειο άσμα της, το ντοκιμαντέρ «No Home Movie», η βελγίδα σκηνοθέτις Σαντάλ Ακερμάν (1950-2015), χτίζει το συγκινητικό πορτρέτο της μητέρας της, επιζήσασας του Άουσβιτς η οποία λίγο πριν πεθάνει εξομολογείται στην κάμερα τις απάνθρωπες μνήμες που όρισαν την ύπαρξή της.

Διαβάστε ακόμη: Ενα μεγάλο αντίο στην Σαντάλ Ακερμάν

Claude Lanzmann: Spectres of the Shoa 607

Το μνημειώδες - 9μιση ωρών - ντοκιμαντέρ του γάλλου δημιουργού Κλοντ Λανζμάν «Shoah» (1985) που γυρίστηκε σε διάρκεια δώδεκα ετών, τον έφερε αντιμέτωπο με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Και τον σημάδεψε για πάντα. Στο 40λεπτο ντοκιμαντέρ «Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah» του Βρετανού Ανταμ Μπενζίν, ο Λανζμάν εξομολογείται άγνωστες ιστορίες από τα γυρίσματα, αλλά και την ψυχολογική φόρτιση που τον ακολουθεί έως σήμερα. To «Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah» είναι υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Chau, Beyond the Lines 607

Το - επίσης υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους - «Chau, Beyond the Lines» της Κόρτνεΐ Μαρς, αφηγείται την συγκινητική και θαρραλέα ιστορία του έφηβου Βιετναμέζου Τσάου, ο οποίος γεννήθηκε με σοβαρή δυσμορφία στα άκρα εξαιτίας του Πορτοκαλί Παράγοντα, της χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ και ευθύνεται για θανάτους και ακρωτηριασμούς ανθρώπων, αλλά και για γεννήσεις παιδιών με δυσμορφίες.

uncle howard 607

Πίσω απ’ το «Uncle Howard» του Άαρον Μπρούκνερ (ΗΠΑ) κρύβεται μια προσωπική σχέση, αλλά και μια ολόκληρη εποχή. Ο ντοκιμαντερίστας εστιάζει στον θείο του, τον σκηνοθέτη Χάουαρντ Μπρούκνερ, ο οποίος αν και πέθανε σε ηλικία 34 ετών, άφησε έντονο το αποτύπωμά του. Σημείο αναφοράς αποτελεί η σχέση εμπιστοσύνης του με τον Γουίλιαμ Μπάροουζ που του επέτρεψε να γυρίσει το Burroughs: The movie, το μοναδικό ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή του μεγάλου συγγραφέα. Ο Τζιμ Τζάρμους, η Σάρα Ντράιβερ και ο Ρόμπερτ Γουίλσον μιλούν μεταξύ άλλων για τον Μπρούκνερ.

Διαβάστε ακόμη: «Uncle Howard»: Ο Μπάροουζ, ο Τζάρμους, η Μαντόνα και η σύντομη ζωή ενός σχεδόν ξεχασμένου σκηνοθέτη

Janis: Little Girl Blue 607

Τη διαδρομή της θρυλικής μουσικού Τζάνις Τζόπλιν ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «Janis: Little Girl Blue» της Ειμι Μπεργκ (ΗΠΑ). Με την αφήγηση της Cat Power, η Μπεργκ χτίζει το πορτρέτο μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που επηρέασε γενιές καλλιτεχνών, παρουσιάζει την ευάλωτη πλευρά της, τη μουσική της ευφυΐα, ένα καλλιτεχνικό ταξίδι που διήρκεσε μόλις 27 χρόνια, αλλά έμεινε στην ιστορία.

the eye of istanbul 607

Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ, Τούρκος αρμενικής καταγωγής, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «The Eye of Istanbul» (Τουρκία) των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ. Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο απ’ το παρατσούκλι του Γκιουλέρ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως ‘το μάτι της Κωνσταντινούπολης’, έχοντας απαθανατίσει την Πόλη, σε μια σειρά διάσημων φωτογραφιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου,