Buzz

18 μήνες φυλάκιση στον άντρα που πυροβόλησε σε συνέντευξη του Κριστόφ Βαλτς στις Κάννες

στα 10

Πραγματοποιήθηκε η δίκη του άντρα που εμφανίστηκε στην Κρουαζέτ, κατά τη διάρκεια ζωνταντής τηλεοπτικής συνέντευξης του Κριστόφ Βαλτς στα στούντιο της Canal +, με ψεύτικη χειροβομβίδα, μαχαίρι και όπλο πυροβολώντας άσφαιρα. Η ετυμογορία τον στέλνει 18 μήνες στη φυλακή...

18 μήνες φυλάκιση στον άντρα που πυροβόλησε σε συνέντευξη του Κριστόφ Βαλτς στις Κάννες
Η στιγμή των πυροβολισμών - αν προσέξετε στο βάθος της φωτογραφίας σωματοφύλακας φυγαδεύει τους Κριστόφ Βαλτς & Ντανιέλ Οτέιγ

Το πρώτο κιόλας 3ήμερο του πρόσφατου φεστιβάλ Καννών, ένα περιστατικό προκάλεσε χάος και αναταραχή. Ισως θυμάστε τα γεγονότα από την ανταπόκριση του Flix: πανικός κυριάρχησε στη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή «Le Grand Journal» που στήνεται παραδοσιακά στην αμμουδιά των Καννών, όταν ένας άντρας ξεκίνησε να πυροβολεί και να επιδεικνύει μία ψεύτικη (αποδείχτηκε) χειροβομβίδα έξω από το στούντιο. Τόσο ο συγκεντρωμένος κόσμος εκτός τέντας, όσο και το κοινό πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν.

Καλεσμένοι του τηλεοπτικού σόου δεν ήταν άλλοι από τον διπλά Οσκαρικό Κριστόφ Βαλτς και τον συνάδελφό του στην Κριτική Επιτροπή, Ντανέιλ Οτέιγ. Θυμηθείτε τα γεγονότα, δείτε φωτογραφίες από τη φυγάδευση των σταρ και τη σύλληψη του δράστη, αλλά και το σοκαριστικό βίντεο με τους πυροβολισμούς.

Σήμερα πληροφορούμαστε ότι έγινε η δίκη του Στεφάν Κρος, ενός 43χρονου χωρισμένου πατέρα από την Νίκαια και καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση.

1Ο Ντανιέλ Οτέιγ και ο Κριστόφ Βαλτς φυγαδεύονται από την τέντα του τηλεοπτικού στούντιο

Ο Κρος δεν έβγαλε μιλιά κατά τη διάρκεια της δίκης. Εδινε στον συνήγορό του χειρόγραφα σημειώματα, τα οποία εκείνος αναλάμβανε να διαβάσει δυνατά. Σ' αυτά περιέγραφε πώς ήλπιζε ότι θα πιάσει ομήρους από το συγκεντρωμένο κοινό, χρησιμοποίησε ρήσεις φιλοσόφων (από τον Σπινόζα μέχρι τον Χάιντεγκερ και τον Προυντόν), δήλωσε εναντίον των πολυεθνικών που έχουν κατακτήσει τις τοπικές αγροκαλλιτέργειες και για τη διαφθορά των τοπικών αρχών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης με τη σειρά του τον περιέγραψε ως ένα μοναχικό άνθρωπο που πάσχει χρόνια από κατάθλιψη καθώς, για αδιευκρίνιστους λόγους, η πρώην σύζυγός του του έχει απαγορεύσει να βλέπει τα παιδιά του. (Ποια ακριβώς διευκρίνιση χρειαζόμαστε;)

3

Ο Εισαγγελέας όμως ήταν καταπέλτης: χαρακτήρισε την πράξη του, πράξη τρομοκρατίας: «Το να σπείρει κανείς τον τρόμο με όπλα και πράξεις βίας για να διακηρύξει τα πολιτικά του φρονήματα είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας...»

Ο δικαστής τελικά κατέληξε στην 18μηνη φυλάκιση, κρατώντας μία μέση ήρεμη θέση, ενώ επίσης δεν δέχτηκε να υπάρξουν χρηματικές αποζημιώσεις στην Canal Plus που είχε κάνει μήνυση για να εισπράξει 30.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα παρατράγουδα του - σκανδαλώδους- φεστιβάλ Καννών εδώ.