Φεστιβάλ / Βραβεία

15o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Πες adieu με ένα βραβείο

στα 10

Επεσε χθες Τετάρτη 26 Μαρτίου η αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με την προβολή της ταινία της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι «Ενας Πύργος στην Ιταλία» και την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης.

15o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Πες adieu με ένα βραβείο

Μετά από επτά ημέρες προβολών, συναυλιών και παράλληλων εκδηλώσεων στην Αθήνα και λίγο πριν το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, στο Ολύμπιον από τις 27 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου, απονεμήθηκαν τα βραβεία του στον κινηματογράφο Δαναό, παρουσία επίσημων καλεσμένων και του φανατικού κοινού του Φεστιβάλ.

Ανάμεσά τους βρέθηκε και η ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, η οποία ταξίδεψε από το Παρίσι στην Αθήνα για να παρουσιάσει στην αυλαία του Φεστιβάλ την πρεμιέρα του «Ενας Πύργος στην Ιταλία», της ταινίας που σκηνοθέτησε η ίδια και η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, τοποθετώντας την Τεντέσκι ανάμεσα στις σημαντικές δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού σινεμά.

2

Η φετινή κριτική επιτροπή που Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, με Πρόεδρο τον Γιώργο Χωραφά και μέλη τους Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός), Ολγα Κουκλακή (μουσικός), Αντουάν Ντανίς (σκηνοθέτης) και Γιάννη Ζουμπουλακη (κριτικό κινηματογράφου) επέλεξε ως καλύτερη ταινία του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος το «Michael Kohlhaas» του Αρνό Ντε Παλιέρ με πρωταγωνιστή τον Μαντς Μίκελσεν. Το βραβείο του TV5 MONDE απονεμήθηκε στoν εκπρόσωπο της Seven Films και της Spentzos Films, εταιριών διανομής της ταινίας για την Ελλάδα, και το οποίο πρόκειται να υποστηρίξει ως χορηγός επικοινωνίας, μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποφάσισε και φέτος να απονείμει τιμητική διάκριση στην ταινία «Καμίλ Κλοντέλ 1915» του Μπρούνο Ντιμόν με πρωταγωνίστρια στο ρόλο της Καμίλ Κλοντέλ τη Ζιλιέτ Μπινός, η οποία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία διανομής Videorama στις 3 Απριλίου.

2

Εκτός, όμως, από την κριτική επιτροπή, στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ψήφισε και το κοινό που ανέδειξε ως καλύτερη ταινία το «Τα Καλύτερα Ερχονται» («Les Beaux Jours») της Μαριόν Βερνού με την υποψήφια για βραβείο Σεζάρ Φανί Αρντάν. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer στην υποστήριξη της προώθησης της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από την Feelgood Entertainment.

Διαβάστε ακόμη: