Με μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες queer ταινίες των τελευταίων χρόνων, μυθοπλασία που προκαλεί και ντοκιμαντέρ που αφηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες από την κουλτούρα της LGBT κοινότητας, το 7ο Outview Film Festival ανοίγει την αυλαία του την Πέμπτη 18 Απριλίου και για δέκα ημέρες φιλοδοξεί να κρατήσει το ηθικό ψηλά (όπως δηλώνει και το φετινό συνθημά του), μετατρέποντας το Ινστιτούτο Θερβάντες στο Σύνταγμα, μια ανοιχτή δίοδο επικοινωνίας ανάμεσα στην αν(τ)οχή του αθηναϊκού κοινού με τις πολλές μορφές της διαφορετικότητας.
Ο.τι ακολουθεί είναι μια μικρή επιλογή από τις καλύτερες ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο φετινό Outview για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο επίσημο site του, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα προβολών και θυμηθείτε πως καθημερινά το Flix θα δίνει προσκλήσεις για επιλεγμένες προβολές. Ηθικό ψηλά και φύγαμε...
Interior, Leather Bar των Τζέιμς Φράνκο και Τράβις Μάθιους
Είναι σχεδόν η πιο πολυσυζητημένη queer ταινία της χρονιάς. Ταυτόχρονα και η πιο αμφιλεγόμενη. Ακριβώς δηλαδή όσα ήθελε να προκαλέσει ο Τζέιμς Φράνκο, όταν αποφάσισε να γυρίσει από την αρχή τα 40 λεπτά του φιλμ που αναγκάστηκε να κόψει ο Γουίλιαμ Φρίντκιν από το θρυλικό (και επίσης αμφιλεγόμενο) «Ψωνιστήρι» του 1980, συνδυάζοντας μερικές σκηνές hardcore sex με ένα μεσαίου μήκους δοκίμιο πάνω στην ανοχή του σύγχρονου χολιγουντιανού κινηματογράφου και τον τρόμο των στρέιτ πάνω στο S&Μ γκέι σεξ. Το αποτέλεσμα (για τα μάτια σας μόνο) έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς, την ευρωπαϊκή του πρώτη στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και η γνώμη μας ήταν αυτή. Η δική σας, αφού δείτε την ταινία την Κυριακή 21 Απριλίου στις 22.15 και την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 20.15.
Vito του Τζέφρι Σβαρζ
Οσοι δεν γνωρίζουν τον Βίτο Ρούσο, μπορούν να μάθουν την ιστορία ενός από τους σημαντικότερους γκέι ακτιβιστές που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες της κοινότητας, παραμένοντας στο προσκήνιο της show biz, όχι μόνο εξαιτίας της συγκλονιστικής μελέτης του πάνω στο γκέι Χόλιγουντ που κυκλοφόρησε το 1981 με τον τίτλο «The Celluloid Closet», αλλά και της έντονης παρουσίας του στην αμερικανική τηλεόραση (το 1983 παρουσίασε σειρά εκπομπών με νέα από την LGBT κοινότητα στην εκπομπή του «Our Time), αλλά και με την ίδρυση της GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation), του οργανισμού που μάχεται ακόμη και σήμερα για τη σωστή αντιπροσώπευση της μειονότητας στα media και δίνει κάθε χρόνο τα δικά της βραβεία στους ανθρώπους που ξεχωρίζουν για τη δράση τους υπέρ της κοινότητας. Καθηγητής, συγγραφέας, παρουσιαστής και περισσότερο απ' όλα αυτά ένας μαχητής της ζωής, ο Ρούσο χτυπήθηκε από τον ιο του AIDS το 1985 και πέθανε το 1990, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να θεωρείται κομβική για την ορατότητα της LGBT κοινότητας σε όλον τον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ του Τζέφρι Σβαρζ αφηγείται την συναρπαστική ιστορία της ζωής και των αγώνων του και προβάλλεται την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 20.15 και τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 20.30.
Hors les Murs του Ντέιβιντ Λάμπερτ
Ο Πάουλο, ένας νεαρός πιανίστας συναντά τον Ιλίρ, έναν μπασίστα και τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Τη στιγμή όμως που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, ο Ιλίρ φεύγει για ένα κονσέρτο. Η σχέση των δυο αντρών θα δοκιμαστεί όταν ένα απρόσμενο παιχνίδι της μοίρας παρεμβάλλεται για να κρατήσει τους δυο εραστές χωριστά. Ο βελγικής καταγωγής Ντέιβιντ Λάμπερτ κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο (με πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών και πρώτη προβολή στην Ελλάδα στις Νύχτες Πρεμιέρας) εναλλάσσοντας τον τόνο της ταινίας από ερωτική κομεντί σε δυνατό, ρομαντικό δράμα - αφοπλιστικό και μελαγχολικό, σπαραχτικό και ανθρώπινο. Προβάλλεται την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 18.15 και το Σάββατο 20 Απριλίου στις 22.00.
Jobriath A.D. του Κιέραν Τέρνερ
Κατηγορήθηκε ότι αντιγράφει τον Ντέιβιντ Μπόουι, χαρακτηρίστηκε ως «η αληθινή νεράιδα του ροκ» και το ΝΜΕ τον χτύπησε αλύπητα γράφοντας πως ήταν το «fag end of glam rock». Ο Jobriath όμως (γεννημένος με το όνομα Μπρους Γουέιν Κάμπελ) ήταν ότι πιο συναρπαστικό είχε να προσφέρει η μουσική βιομηχανία πίσω στα 1973, όταν ο μάνατζερ και σύντροφός του Τζέρι Μπραντ ανέβασε ένα 12 μέτρων πόστερ που τον απεικόνιζε γυμνό στην Times Square πριν καν ακόμη κυκλοφορήσει οποιοδήποτε τραγούδι του. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και λίγη βοήθεια από έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, τον Morrissey, για να αποκατασταθεί η φήμη ενός αυθεντικού glam ρόκερ ο οποίος ήταν πολύ γκέι για τα μέσα των 70s και ο οποίος υπήρξε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος που υπέγραψε με μεγάλη δισκογραφική εταιρία (Elektra Records), κυκλοφορώντας μόνο δύο δίσκους πριν πεθάνει από AIDS το 1983 σε ηλικία 37 ετών. H ιστορία του, όπως την αφηγείται ο Κιέραν Τέρνερ, είναι απλά γεμάτη άφθονο glitter, φαντασία, μερικά υπέροχα τραγούδια και συμπυκνωμένη όλη τη μεγάλη ιστορία ενός ανθρώπου που απλά ήθελε να ζήσει ελεύθερος. Το «Jobriath A.D.» προβάλλεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 17:45 και την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 22.00.
They Glow in the Dark του Παναγιώτη Ευαγγελίδη
Βραβευμένο μόλις πρόσφατα με το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και λίγο πριν την έξοδό του στις αίθουσες, ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς κάνει στάση στο Outview αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το ταλέντο του συγγραφέα, μεταφραστή και σεναριογράφου Παναγιώτη Ευαγγελίδη που με την ιδιότητα του σκηνοθέτη συνεχίζει την ανθρωπολογική παρατήρησή του στις παρυφές της παγκόσμιας queer κουλτούρας. Μετά τα «Chip & Ovi» και «Celso», ο Ευαγγελίδης ταξιδεύει στην μετά - Κατρίνα Νέα Ορλεάνη για να αφηγηθεί μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης. Οι ήρωες του, ο Μάικλ και ο Τζιμ, δύο μεσήλικες γκέι φίλοι και περιστασιακοί εραστές, άφραγκοι και με σοβαρά προβλήματα υγείας βρίσκονται ξανά ύστερα από 20 χρόνια και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί όπου ο Ευαγγελίδης τους συναντά σε μια αποκαλυπτική καθημερινότητα, στιγματισμένη από το παρελθόν και την απώλεια, αλλά κυρίως σημαδεμένη από μια αφοπλιστική διάθεση για ζωή καθώς μένοντας για ώρες κλεισμένοι μέσα στο σπίτι τους γίνονται τα σύμβολα μιας ολόκληρης πόλης που προσπαθεί να ξεπεράσει τα τραύματά της και να βρει την έξοδο από το σκοτάδι. Το «They Glow in the Dark» προβάλλεται την Τρίτη 23 Απριλίου στις 20.00. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)
I Want Your Love του Τράβις Μάθιους
Διάσημη για την απαγόρευσή της στη χώρα καταγωγής του σκηνοθέτη της, Αυστραλία και τη δημόσια υπεράσπισή της από τον Τζέιμς Φράνκο (οι δυό τους είναι οι σκηνοθέτες του «Interior, Leather Bar»), το «I Want your Love» είναι στην πραγματικότητα η επιμηκυμένη εκδοχή του ομώνυμου μικρού μήκους φιλμ του Μάθιους που αφηγείται την ιστορία του Τζέσε, ο οποίος αναγκάζεται να φύγει από το Σαν Φρανσίσκο για οικονομικούς λόγους και να επιστρέψει στο πατρικό του. Την τελευταία του βραδιά στην πόλη, φίλοι και πρώην του μαζεύονται να του κάνουν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, το οποίο κάνει πιο έντονα τα ήδη γλυκόπικρα αισθήματα του Τζέσε. Ρομαντικό αλλά και με αληθινές hardcore σκηνές σεξ, το «I Want your Love» φιλοδοξεί να καταδείξει τι σημαίνει να είσαι γκέι στην Αμερική του σήμερα και προβάλλεται την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 22.00 και το Σάββατο 27 Απριλίου στις 20.15. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία)
My Dog Tulip του Πολ Φίρλινγκερ
Σχεδιασμένο με τη νοσταγλία μιας ολόκληρης εποχής και με τη δυναμική που έζησε, έδρασε και ξεχώρισε ο δημιουργός του Τζ. Ρ. Ακερλι, διάσημος μοντέρ του BBC, συγγραφέας και ιστορικός που έζησε ως ανοιχτά γκέι σε μια εποχή όπου η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικοποιημένη, το «My Dog Tulip» είναι η ιστορία της σχέσης του με την Queenie, τη λυκοσκυλίτσα με την οποία έζησε για δεκαπέντε χρόνια, αναπτύσσοντας έναν δεσμό, ίσως τον ισχυρότερο ολόκληρης της ζωής του. Σημαδεμένο επίσης από τον Κρίστοφερ Πλάμερ στη φωνή του Ακερλι, την Ιζαμπέλ Ροσελίνι στο ρόλο της κτηνιάτρου και την Λιν Ρεντργκρέιβ (στον τελευταίο «ρόλο» της καριέρας της) στο ρόλο της αδερφής του Ακερλι, Νάνσι. Για πολλούς ένα από τα καλύτερα animation των τελευταίων χρόνων, συγκινητικό και αφοπλιστικό όσο οι μεγάλες ιστορίες αγάπης που ξεπερνούν τα όρια. Προβάλλεται το Σάββατο 27 Απριλίου στις 19:45 και την Κυριακή 28 Απριλίου στις 18:15.
Roughcut της Ελιάνα Αμπραβανέλ
Αν θέλει κάποιος να περιγράψει απλά το «Roughcut», τότε μπορεί να πει πως είναι ένα μικρό στιγμιότυπο στη ζωή της Μπάμπι, μιας τρανσέξουαλ φιλιππινέζας μετανάστριας από τις Φιλιππίνες που ζει στην Αθήνα δουλεύοντας ως κομμώτρια προκειμένου να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά της - τη μητέρα, το σύζυγο και τον εξάχρονο γιό της. Μέσα στη χειροποίητη φτιαξιά του, όμως, το ντοκιμαντέρ της Ελιάνα Αμπραβανέλ είναι χωρίς καμία υπερβολή ένας ολόκληρος τεράστιος και θαυμαστός κόσμος, χτισμένος από τα υλικά που φτιάχνονται οι μικρές, αθέατες μα τόσο συναρπαστικές ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα μας, όπως για παράδειγμα σε ένα μικρό διαμέρισμα της Αθήνας οπου λειτουργεί και ως κομμωτήριο και όπου καθημερινά - ανάμεσα σε ψαλίδια, χτένες και πιστολάκια - εκτυλλίσσεται σε μικρογραφία όλη η κοινωνικοπολιτικοοικονομική διάσταση ενός ξένου που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Μόνο που όχι όπως μπορεί να φανταζόσαστε, σαν ακόμη μια, δηλάδη, τυπική ιστορία μιας τρανσέξουαλ ή μιας μετανάστριας... Γιατί η Μπάμπι δεν είναι μια τυπική μετανάστρια, ούτε μια τυπική τρανσέξουαλ, όπως και το «Roughcut» δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την ταυτότητα ή τη μετανάστευση. Με διαφορά, η πιο αναπάντεχη έκπληξη του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μια ταινία για έναν διαφορετικό τρόπο να επιβιώνεις σε έναν αφιλόξενο κόσμο. Το «Roughcut» προβάλλεται την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20.00. (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)
Call me Kuchu των Μαλίκα Ζουχάλ - Γουοράλ και Κάθριν Φερφαξ
Βραβευμένο με το Teddy Αwards Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το «Call me Kuchu» καταγράφει την συναρπαστική αλλά και τραγική ιστορία του Ντέιβιντ Κάτο, του πρώτου ανοιχτά γκέι άντρα της Ουγκάντα και τον ηγέτη του κινήματος των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας στη χώρα. Ο φόνος του το 2011 συνδέθηκε με τη σεξουαλικότητά του, αλλά και τους ακτιβιστικούς αγώνες του, κάνοντας τον ένα σύμβολο της ελεύθερης έκφρασης αλλά και της αυτοδιάθεσης σε μια γωνιά του κόσμου όπου κανένα δικαίωμα δεν είναι αυτονόητο και η καθημερινότητα παραμένει ένας διαρκής αγώνας πάνω στο προφανές. Το «Call me Kuchu» θα ανοίξει επίσημα την αυλαία του φετινού Outview την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 21.00 ενώ ξαναπροβάλλεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 22:15.
Contracorriente του Χαβιέρ - Φουέντες Λεόν
Εχοντας κερδίσει το Βραβείο Κοινού στο τμήμα World Competition του Φεστιβάλ του Σάντανς και όντας η επίσημη υποβολή του Περού για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011, το «Contracorriente» του Χαβιέρ - Φουέντες Λεόν είναι ταυτόχρονα μια από τις ωραιότερες queer ταινίες των τελευταίων χρόνων και ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα που έσκασαν μύτη από τη Λατινική Αμερική. Δεν είναι μόνο η ιστορία ενός άντρα που αποφασίζει να θρηνήσει το θάνατο του παράνομου εραστή του, ερχόμενος αντιμέτωπος όχι μόνο με τη γυναίκα του αλλά και με μια ολόκληρη κοινωνία, είναι περισσότερο μια ιστορία αγάπης που αναδεικνύει το μεγάλο θαύμα της γενναιοδωρίας, της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης των ανθρώπων με τα φαντάσματα μιας παράδοσης που απαγορεύει την αγάπη. Οποια κι αν είναι αυτή. Συγκινητικό, μαγικά ρεαλιστικό και σχεδόν αξέχαστο το «Contracorriente» προβάλλεται την Τρίτη 23 Απριλίου στις 22.00 και την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 18.15.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ (αίθουσα 1), 3 ευρώ (αίθουσα 2), 10 ευρώ (ημερήσιο), 50 ευρώ (διαρκείας για όλο το φεστιβάλ), ενώ για τις απογευματινές προβολές 30 άνεργοι θα έχουν δωρεάν είσοδο με επίδειξη κάρτας ανεργίας. Προσοχή: δεν υπάρχει προπώληση εισιτηρίων. Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα τις ημέρες του φεστιβάλ από τις 17.00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα)