«Ο συγγραφέας πρέπει να έχει υπομονή και το κουράγιο να κάθεται μόνος και να το παιδεύει. Και αν δεν αξίζει να το κάνει αυτό, τότε δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για να γράψει οτιδήποτε...»
Είναι ειρωνικό να μιλάει ο Ελμορ Λέοναρντ για υπομονή. Διάσημος για το ότι έγραφε γρήγορα και ταυτόχρονα διαφορετικά πράγματα (σενάρια, επιμέλεια σεναρίων, βιβλία, διηγήματα...), η υπομονή του χρειάστηκε μόνο όταν δεν ήξερε πότε θα έβγαζε αρκετά χρήματα από τα βιβλία του για να εγκαταλείψει τη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Φεύγοντας, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά στο αστυνομικό pulp μυθιστόρημα που διαθέτει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, τη δική της γλώσσα και κυρίως την υπογραφή ενός συγγραφέα που είδε τον κόσμο κινηματογραφικά, με τον κυνισμό και τον ρομαντισμό που οφείλει να φέρει κάθε ταινία που κάποτε αγάπησες.
Οι διάσημοι «10 κανόνες για καλό γράψιμο» του Ελμορ Λέοναρντ που ακολουθούν διαθέτουν αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό να άπτονται και σε κανόνες συμπεριφοράς αλλά και σε ένα άτυπο ευαγγέλιο για κάθε καλλιτέχνη (και σκηνοθέτη), αν θεωρήσουμε πως η τέχνη της αφήγησης δεν είναι απλά θέμα ενός... βιβλίου.
- Μην ανοίγεις ποτέ ένα βιβλίο αναφερόμενος στον καιρό
- Να αποφεύγεις τους προλόγους
- Μην χρησιμοποιείς ποτέ κάποιο άλλο ρήμα εκτός από το «είπε» για να ξεκινήσεις έναν διάλογο
- Μην χρησιμοποιείς ποτέ ένα επίρρημα για να συνοδέψεις το ρήμα «είπε».
- Κράτα τα θαυμαστικά υπό έλεγχο. Δεν επιτρέπεται να τα βάζεις δύο ή τρεις φορές ανά 100.000 λέξεις πρόζας.
- Μην χρησιμοποιείς ποτέ τις λέξεις «ξαφνικά» ή «όλα πήγαν κατά διαόλου».
- Να χρησιμοποιείς σπάνια τοπικές διαλέκτους.
- Να αποφεύγεις λεπτομερείς περιγραφές χαρακτήρων.
- Μην περιγράφεις με λεπτομέρειες μέρη ή πράγματα.
- Προσπάθησε να αφήσεις απέξω τα μέρη όπου οι αναγνώστες συνηθίζουν να πηδάνε.
- Ο πιο σημαντικός κανόνας που συνοψίζει τους δέκα παραπάνω: «Αν ακούγεται σαν "γράψιμο", το ξαναγράφω.»
Ο Ελμορ Λέοναρντ γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1925 στη Νέα Ορλεάνη και πέθανε σε ηλικία 87 ετών, στις 20 Αυγούστου του 2013 στο Μίτσιγκαν. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικότατης καριέρας του υπέγραψε περισσότερα από 50 βιβλία, διηγήματα, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Διαβάστε ακόμη:
Tags: ΕΛΜΟΡ ΛΕΟΝΑΡΝΤ