Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 2 Ιουνίου

στα 10

Aν μείνετε μέσα απόψε, το Flix σας προτείνει τις καλύτερες ταινίες, διαθέσιμες σε τηλεόραση και πλατφόρμες.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 2 Ιουνίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


ακοε

ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του…) του Σήφη Βαρδάκη

Το ντοκιμαντέρ του Σήφη Βαρδάκη έρχεται με το βάρος της πρώτης ταινίας στην ελληνική φιλμογραφία που αρχειοθετεί την ιστορία του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος), τοποθετώντας τον παραπάνω «λογικό» παραλογισμό στις σωστές του βάσεις. Κυρίως επειδή αντιλαμβάνεται σοφά το βάρος της «πρώτης φοράς» όχι ως πρώτη ύλη για μια βαρυσήμαντη ιστορική δήλωση, αλλά ως μια τεράστια ευκαιρία για να μοιραστεί μαζί με τη γενιά που το έζησε, την επόμενη και αυτές που θα ακολουθήσουν μια άγνωστη συναρπαστική στιγμή από αυτές που αλλάζουν τον κόσμο. Περισσότερές πληροφορίες εδώ.

To σημαντικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη παίζει σε πρώτη αθηναική προβολή στα πλαίσια του Athens Pride και από τις 2 Ιουνίου στο Vodafone TV

radioactive main

Μαρία Κιουρί: Η Γυναίκα που Aλλαξε τον Κόσμο (Radioactive) της Μαρζάν Σατραπί

Παρίσι, 1893. Η Μαρί γνωρίζει τον συνάδελφο επιστήμονα Πιερ Κιουρί, και η γνωριμία καταλήγει σε γάμο. Οι δυο τους μεγαλώνουν δύο κόρες, και ενώνουν τις γνώσεις τους, με κίνδυνο της ζωής τους, για να αλλάξουν για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης.

H κινηματογραφική (ραδι)ενέργεια της Μαρζάν Σατραπί μοιάζει απούσα από αυτή την τυπική και μάλλον επίπεδη βιογραφία, που ηλεκτρίζεται μόνο από την ερμηνεία της Ρόζαμουντ Πάικ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στην ΕΡΤ 2

good morning babylon

Καλημέρα Βαβυλωνία (Good Morning Babylon) των Παολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Δύο ιταλοί μετανάστες βρίσκουν δουλειά στο Χόλιγουντ στα γυρίσματα της Μισαλλοδοξίας του Γκρίφιθ.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Κανάλι της Βουλής

the ninth gate

Η Ενατη Πύλη (The Ninth Gate) του Ρομάν Πολάνσκι

Ο Ντιν Κόρσο, εκτιμητής και έμπορος σπάνιων βιβλίων, αναλαμβάνει να διαπιστώσει για λογαριασμό ενός φίλου τη γνησιότητα ενός πολύ ιδιαίτερου αντικειμένου. Πρόκειται για ένα από τα συνολικά τρία σωζόμενα αντίτυπα ενός βιβλίου του 17ου αιώνα, με τίτλο «Οι Εννέα Πύλες». Ο Ντιν ξεκινά ένα ταξίδι στην Ευρώπη για να συγκρίνει το δικό του αντίτυπο με τα άλλα δύο που βρίσκονται εκεί, κρυμμένα σε ιδιωτικές συλλογές. Μετά τη γνωριμία του με όλα σχεδόν τα αμφιλεγόμενα πρόσωπα που είχαν κάποτε στην κατοχή τους τα βιβλία, αρχίζει να πλησιάζει στο μυστικό που συνδέει και τα τρία σωζόμενα αντίτυπα. Τότε όμως αρχίζουν και οι μυστηριώδεις απειλές κατά της ζωής του.

Η ταινία προβάλλεται στις 00.20 στον Σκάι

man on fire

Δια Πυρός Και Σιδήρου (Man Οn Fire) του Τόνι Σκοτ

Ένας πρώην κατάσκοπος της CIA αναλαμβάνει να βρει τους απαγωγείς της εννιάχρονης Πίτα Ράμος, την ώρα που ένα κύμα απαγωγών συγκλονίζει το Μεξικό. Ο Τζον Κρίζι περνάει κυριολεκτικά "δια πυρός και σιδήρου" προκειμένου να εντοπίσει όσους εμπλέκονται στην απαγωγή της εννιάχρονης, αλλά και να βρει τρόπο να σωθεί από την εκδικητική μανία τους. Μία ταινία γεμάτη δράση, μυστήριο και ανατροπές που ξετυλίγονται σε ένα αστυνομικό θρίλερ, το οποίο θωρείται πλέον κλασικό.

Η ταινία προβάλλεται στη 01.00 στο Open

Raiders of the Lost Ark 607

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. αναθέτει στον αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς να ανακαλύψει με τη βοήθεια της πρώην συντρόφου του, της δυναμικής Μάριον Ράβενγουντ, τη μυθική Κιβωτό των Δέκα Εντολών. Καθώς όμως, είναι γνωστό ότι το πολύτιμο εύρημα εξασφαλίζει απεριόριστη στρατιωτική δύναμη στον κάτοχό του, το επιτελείο του Χίτλερ έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση εντοπισμού της με επικεφαλής τον Ρενέ Μπελόκ, έναν Γάλλο αρχαιολόγο, που δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό προκειμένου να την αποκτήσει…

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+

Ενας Θρίαμβος (Un Triomphe) του Εμανουέλ Κουρκόλ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Γιάν Γιόνσον, ηθοποιός που ανήκε στο δυναμικό του Βασιλικού Θεάτρου της Σουηδίας για μια δεκαετία, έπαιξε τον τελευταίο του ρόλο, τον Μάικλ στον μονόλογο του Αλαν Ντρούρι «The Man Himself», ενός άντρα της διπλανής πόρτας που σταδιακά μεταμορφώνεται σε ένα ακροδεξιό τέρας. Την τελευταία παράσταση του έργου παρακολούθησε και ο Λέναρτ Γουίλσον, διευθυντής της φυλακής Κούμλας ο οποίος ζήτησε από τον Γιόνσον να κάνει μια παράσταση για τους κρατούμενους. Η παράσταση, σύμφωνα με τον Γιόνσον, ήταν μία από αυτές που σου αλλάζουν τη ζωή, αφού οι κρατούμενοι είδαν στον Μάικλ τον εαυτό τους. Οταν η παράσταση τελείωσε έμειναν όλοι σιωπηλοί, ένας από τους κρατούμενους ζήτησε από τον Γιόνσον να ξανάρθει και να τους διδάξει θέατρο. Ο Γιόνσον τους είπε πως δεν ξέρει να τους διδάξει θέατρο αλλά πως μπορεί να παίξει μαζί τους ένα έργο, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ. Ο Γιόνσον δούλεψε μαζί με 25 κρατούμενους, βρήκε τους τρόπους να διεισδύσει στον ψυχισμό τους και να βρει τις κρυμμένες ευαισθησίες που θα τους βοηθούσαν να καταλάβουν τόσο τον παραλογισμό του έργου του Μπέκετ αλλά κυρίως της σημασίας της τέχνης για την ευρύτερη έννοια του «σωφρονισμού» και της «επανένταξης» στην κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια των προβών, ο Σάμιουελ Μπέκετ, έχοντας ενημερωθεί για το παράδοξο ανέβασμα του έργου του, έστειλε ένα γράμμα στον Γιόνσον ζητώντας του να τον συναντήσει στο Παρίσι. Όταν βρέθηκαν, ο Μπέκετ ρώτησε τον Γιόνσον για την ανταπόκριση των κρατουμένων στο έργο του: «Τι συνέβη όταν έδωσες το έργο μου σε ανθρώπους που ζουν μέσα στο σκοτάδι. Τι συνέβη σε σχέση με το ρυθμό του, τις σιωπές του έργου;.»

Μια feelgood «απίστευτη κι όμως αληθινή» ιστορία για όλα όσα (δεν) χωρίζουν τους ανθρώπους από την τέχνη, στην ταινία που αναδείχτηκε ως Ευρωπαϊκή Κωμωδία της χρονιάς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo