Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού αποσύρει την υποστήριξη του από το Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης

of 10

Ολα ξεκίνησαν μετά την εκστρατεία δυσφήμισης του φεστιβάλ με αφορμή ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θέμα.

Το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού αποσύρει την υποστήριξη του από το Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης

Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 17-28 Απριλίου, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να αποσύρει την υποστήριξή του από τη διοργάνωση, αφού φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στόχευσαν χορηγούς για ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα που προβλήθηκαν σε αυτό.

«Ισλαμιστικές ομάδες μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, και κυρίως τους δήμους της περιφέρειας Καντίκιοϊ και Μπέγιογλου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξαν το φεστιβάλ που φέρεται να διοργανώνεται για ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα», αναφέρει η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση της Κωνσταντινούπολης UniKuir.

Το λογότυπο του υπουργείου αφαιρέθηκε από την ενότητα «υποστηρικτές» του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του. Η φιλοκυβερνητική ισλαμιστική εφημερίδα Yeni Şafak στόχευσε ταινίες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ όπως τα «Unicorns», «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «All Shall Be Well», «Woman of...», οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ενότητα του «Where Are You Love My?», το όνομα του οποίου προέρχεται από το διάσημο σύνθημα που χρησιμοποιείται από το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι το φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (İKSV) προσπαθούσε να «κανονικοποιήσει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα».

κάρμεν

Ο πρώην δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος Κόμματος AKP κάλεσε επίσης το τουρκικό κοινοβούλιο για την απαγόρευση του φεστιβάλ το οποίο, σύμφωνα με εκείνον, «προσπαθεί να κάνει τα παιδιά γκέι».

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης στοχοποιείται από την Κυβέρνηση του Ερντογάν. Το 2015 το Φεστιβάλ μετατράπηκε σε μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση για την ακύρωση των διαγωνιστικών του προγραμμάτων και της τελετής λήξης του, ως αντίδραση στην κυβερνητική λογοκρισία. Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση προβολής από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού του ντοκιμαντέρ «Bakur» των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογλου με τη δικαιολογία ότι δεν είχε την απαραίτητη άδεια προβολής από το Υπουργείο, πράγμα που δεν συνέβη σε πολλές ακόμη ταινίες που δεν είχαν άδεια από το Υπουργείο, αλλά κανείς δεν ζήτησε την ακύρωση της προβολής τους.

Αναζητήστε περισσότερα στο επίσημο site του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης.