Buzz

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ακύρωσε την προβολή του «Russians at War»

of 10

Κατόπιν απειλών που δέχτηκε η 49η διοργάνωση του Φεστιβάλ ανέβαλε την προβολή του ντοκιμαντέρ της Αναστασία Τροφίμοβα.

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ακύρωσε την προβολή του «Russians at War»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ «Russians at War», προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του, έπειτα από απειλές που έλαβε, οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο την ανασφάλεια τόσο των παρευρισκόμενων καλλιτεχνών, όσο και των θεατών.

Το «Russians at War» της Αναστασία Τροφίμοβα, ακολουθεί την πορεία της Καναδο-Ρωσίδας σκηνοθέτριας, η οποία πέρασε επτά μήνες κοντά στον ρωσικό στρατό στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία. Στην επίσημη πρεμιέρα του στη Βενετία το ντοκιμαντέρ κατηγορήθηκε ως ρωσική προπαγάνδα που εξευγενίζει τις φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, η Τροφίμοβα και το Φεστιβάλ του Τορόντο υπερασπίστηκαν την ταινία, τονίζοντας ότι πρόκειται για γαλλο-καναδική συμπαραγωγή, η οποία δεν έγινε εν γνώσει ή κατόπιν υποστήριξης της ρωσικής κυβέρνησης.

russians-at-war Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ

Οπως ήταν αναμενόμενο, το ντοκιμαντέρ αποτέλεσε αφορμή για διαμαρτυρίες, με αρκετούς Καναδούς να επικρίνουν το Φεστιβάλ για την ένταξή του στο πρόγραμμα, και το TVOntario να αποσύρει ακόμη και την υποστήριξή του για την ταινία. Περισσότεροι από 400 Ουκρανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Bell Lightbox την Τρίτη, απαιτώντας την ακύρωση των προβολών.

Απαντώντας στις παραπάνω διαμαρτυρίες το Φεστιβάλ αποφάσισε να ακυρώσει τις προβολές. Στο επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοργάνωση ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ως πολιτιστικός θεσμός, υποστηρίζουμε τον πολιτισμένο διάλογο μέσα από ταινίες, δίνοντας φωνές σε διαφορετικές απόψεις, και υποστηρίζουμε πλήρως τις ειρηνικές συναθροίσεις. Ωστόσο, λάβαμε αναφορές που υποδεικνύουν πιθανή δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες που θέτει την ακεραιότητα των παρευρισκόμενων σε σημαντικό κίνδυνο. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα αυτών, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όπως είχε προγραμματιστεί».