Buzz

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύει τον Βιμ Βέντερς για το σύνολο της καριέρας του

of 10

Ο εμβληματικός auter σύντομα θα λάβει τιμητικό βραβείο για τη συνολική συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύει τον Βιμ Βέντερς για το σύνολο της καριέρας του

Μετρώντας στο ενεργητικό του μερικούς από τους πιο όμορφους, ατόφιους και -βαθιά- υπαρξιακούς σταθμούς στην ιστορία του σινεμά και έχοντας υπάρξει τρεις φορές υποψήφιος για Οσκαρ και μία για Grammy, o Βιμ Βέντερς αποτελεί -αναμφισβήτητα- έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς που συναντήθηκαν ποτέ με τη μεγάλη οθόνη.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου για διάφορες γερμανικές εκδόσεις και αργότερα αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής εταιρείας διανομής «Filmverlag der Autoren». Το 1975 ίδρυσε την δική του εταιρεία παραγωγής στο Βερολίνο, «Road Movies». Επιπλέον, θεωρείται ευρέως ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς σκηνοθέτες, ενώ έχει κερδίσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανικού Βραβείου Κινηματογράφου για την «Τριλογία του Δρόμου» («Η Αλίκη στις πόλεις», «Λάθος κίνηση», «Στο πέρασμα του χρόνου»), τον Χρυσό Λέοντα για το «Η Κατάσταση των Πραγμάτων» και Χρυσό Φοίνικα, αλλά και BAFTA για το «Παρίσι, Τέξας».

Eχει επίσης δημιουργήσει πολλά ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένων των «Lightning Over Water», «Tokyo-Ga», και «Notebook on Cities and Clothes». Το πιο διάσημο ντοκιμαντέρ του, «Buena Vista Social Club» (1999), για μία ομάδα θρυλικών Κουβανών μουσικών, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου και προτάθηκε για Οσκαρ, όπως και το τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ του με θέμα τον χορό, «Pina» του 2011. Μία ακόμη υποψηφιότητα για Οσκαρ ακολούθησε το 2015 για το «Το Αλάτι της Γης». Το 2012, αυτός και η σύζυγός του, Ντονάτα Βέντερς ξεκίνησαν το Ιδρυμα Βιμ Βέντερς, συγκεντρώνοντας όλο το δημιουργικό του έργο και καθιστώντας το μόνιμα προσβάσιμο για το κοινό.

wenders-shootingO Βέντερς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Ενας Αμερικανός Φίλος», 1977

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να τιμήσει τον Γερμανό σκηνοθέτη, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Συνολικής Προσφοράς για την καριέρα του, αποδίδοντάς του κατ' αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη. Η παραπάνω απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τον μεγάλο δημιουργό, καθώς και ο ίδιος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας, ενώ υπήρξε και ένα εκ των ιδρυτικών μέλη της.

wenders-awardΟ Βέντερς στην απονομή τιμητικού βραβείου για την καριέρα του από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, 2015

«Με αυτό το βραβείο, γιορτάζουμε το εξαιρετικό έργο του Βιμ Βέντερς, ο οποίος συνεχίζει να εξερευνά και να πειραματίζεται, πάντα με περιέργεια και ανοιχτό μυαλό», δήλωσε ο Ματίις Βάουτερ Κνολ, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Ως ένας από τους ιδρυτές της Ακαδημίας και πρόεδρός της μέχρι το 2020, ο Βιμ Βέντερς έχει στενή σχέση με τον θεσμό και είμαστε απίστευτα χαρούμενοι που γιορτάζουμε τη γνήσια αφοσίωσή του σε αυτόν, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο Βέντερς θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος στην 37η Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου στις 7 Δεκεμβρίου στη Λουκέρνη, όπου θα λάβει και το βραβείο.

Διαβάστε ακόμα: Συνέντευξη: Ενας Ιάπωνας, ένας Αμερικανός κι ο Βιμ Βέντερς μπαίνουν σε μια τουαλέτα...