Buzz

Goodbye sister suffragette. Εφυγε η Γκλίνις Τζονς στα 100 χρόνια της

of 10

Αξέχαστη (και) ως φεμινίστρια μαμά στη «Μαίρη Πόππινς», η ηθοποιός του θεάτρου και του σινεμά διεκδίκησε εξίσου δυναμικά τη θέση της και στην αληθινή ζωή.

Goodbye sister suffragette. Εφυγε η Γκλίνις Τζονς στα 100 χρόνια της

Η Βρετανίδα ηθοποιός με την κομψή, πικάντικη αύρα και την εκπληκτική, ελαφρώς βραχνή φωνή, δούλεψε στο θέατρο και στον κινηματογράφο κι από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού για πάνω από 60 χρόνια.

Στην Ιστορία θα μείνει για δυο καθοριστικούς ρόλους της, εκείνον της Γουίνιφρεντ Μπανκς στη «Μαίρη Πόπινς» του 1964, της δυναμικής συζύγου και μητέρας που προσλαμβάνει νταντά για τα παιδιά της ώστε να μπορέσει ν' αφοσιωθεί στον αγώνα για την ψήφο των γυναικών· κι εκείνον της Ντεζιρέ Αρμφελντ στο θεατρικό ανέβασμα του «A Little Night Music» του Στίβεν Σόντχαϊμ, όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά το μελαγχολικό Send in the Clowns και για τον οποίο τιμήθηκε με Βραβείο Tony. Σε μια αντισυμβατική, για τα μέσα του περασμένου αιώνα, πορεία, η Γκλίνις Τζονς ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «A Little Night Music» όταν ήταν ήδη 49 χρόνων και στη διαδικασία του τέταρτου διαζυγίου της. Οταν παρέλαβε το βραβείο της, ευχαρίστησε το θίασο που «της ξαναπροσέφερε τη χαρά που είχε πια χάσει για το θέατρο».

Glynis Johns

Παρά το μεγάλο ταλέντο της στην υποκριτική και την υπέροχη, ιδιόμορφη φωνή της, η Γκλίνις Τζονς ήθελε να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι: όπως δήλωσε σε μια συνέντευξή της στους Los Angeles Times, «Ηθελα να γίνω επιστήμονας, θα μου άρεσε τόσο πολύ να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο. Αλλά δεν μπορείς να τα κάνεις όλα σε μια ζωή. Και δεν είχα κι επιλογή - ο Β' Παγκόσμιος ξέσπασε όταν ήμουν 16.»

Η Τζονς γεννήθηκε το 1923 στην Πρετόρια, όπου οι γονείς της, καλλιτέχνες και οι δύο (η μητέρα πιανίστα, ο πατέρας ηθοποιός, ο Μπομπ Κράτσιτ, ο «Σκρουτζ» της ταινίας του 1951), βρίσκονταν σε περιοδεία. Ξεκίνησε μπαλέτο από τα πέντε της χρόνια κι έπαιξε τον πρώτο της ρόλο στη σκηνή στα 13. Πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1938, στο «South Riding», ως κόρη του Ραλφ Ρίτσαρντσον αλλά ξεχώρισε το 1949, στην κωμωδία «Μιράντα», που της χάρισε καλές κριτικές και μια «πρόσκληση» και στην Αμερική. Εκανε το πρώτο της βήμα στο Χόλιγουντ με το (γυρισμένο στην Αγγλία) «No Highway in the Sky» του 1951, με συμπρωταγωνιστή τον Τζέιμς Στιούαρτ. Το 1961 ήταν υποψήφια για Οσκαρ για το ρόλο της στο «The Sundowners», δίπλα στον Ρομπερτ Μίτσαμ και την Ντέμπορα Καρ.

Glynis Johns

Η κινηματογραφική καριέρα της συνέχισε ως τα τέλη του '90: ήταν η μητέρα του Κέβιν Σπέισι στο «The Ref», η γιαγιά του Πίτερ Γκάλαγκερ στο «While You Were Sleeping», αλλά και της Μόλι Σάνον στο «Superstar» του 1999, την τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη. Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ζούσε στο Λος Αντζελες, έχασε το μοναδικό παιδί της, τον Γκάρεθ Φόργουντ, το 2007 κι είχε έναν εγγονό και τρία δισέγγονα. Εφυγε από τη ζωή στα 100 χρόνια της, έχοντας ζήσει μάλλον με τον τρόπο που είχε ευχηθεί, το 1973, σε δημοσιογράφο των Times: «Νόμιζα πως ήθελα να έχω μια "φυσιολογική" ζωή, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι δεν ήμουν τόσο "φυσιολογική" μακριά από το θέατρο, όσο ήμουν πάνω στη σκηνή. Η υποκριτική είναι το πεδίο όπου εφαρμόζω τη μεγαλύτερη ευφυΐα μου, ο τόπος όπου χρησιμοποιώ το μεγαλύτερο μέρος του μυαλού μου.»

Δείτε παρακάτω τις δυο εμβληματικές, τραγουδιστικές στιγμές της Γκλίνις Τζονς.

Στη «Μαίρη Πόππινς»

Στο «A Little Night Music» (από το 4'55'')