Buzz

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα τα βάζει με τους κριτικούς στο νέο τρέιλερ του «Megalopolis»

of 10

Το δεύτερο -σχεδόν αυτοαναφορικό- τρέιλερ του magnum opus του Κόπολα που μόλις κυκλοφόρησε, «απαντά» στα όσα έχουν ειπωθεί τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ταινία.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα τα βάζει με τους κριτικούς στο νέο τρέιλερ του «Megalopolis»

Update 22 Αυγούστου: Η Lionsgate απέσυρε το τρέιλερ γιατί οι «κακές» κριτικές που παρουσιάζονταν σε αυτό και αφορούσαν τις ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν fake.

megalopolis fake reviews

megalopolis fake reviews

megalopolis fake reviews

megalopolis fake reviews

megalopolis fake reviews

Το δεύτερο τρέιλερ της νέας επικής ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «Megalopolis» μοιάζει περισσότερο με μία προσωπική του τοποθέτηση απέναντι στην άστοχη αρνητική κριτική που έχει λάβει ανά τα χρόνια, παρά με μία απλή παρουσίαση του τελευταίου του κινηματογραφικού εγχειρήματος.

Ηδη επιβλητικό από τα πρώτα του δευτερόλεπτα, το νέο τρέιλερ του «Megalopolis» ξεκινά με τη φράση «Η αληθινή ιδιοφυΐα συχνά παρεξηγείται», ένα -τόσο όσο- αιχμηρό σχόλιο προς τους κριτικούς που κατά καιρούς κατέκριναν τις πιο θρυλικές ταινίες του Κόπολα. Από τον «Νονό» (1972) μέχρι το «Αποκάλυψη, Τώρα!» (1979) και τον «Δράκουλα» (1992), παρουσιάζονται αποσπάσματα αρνητικών σχολίων που έχει λάβει ο σπουδαίος auter για το έργο του από διάσημους κριτικούς του κινηματογράφου στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε ακόμα: Κάννες 2024: Tο «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα δεν είναι φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων

«Ενας σκηνοθέτης ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του», συνεχίζει η φωνή του αφηγητή που ακούμε στο τρέιλερ, παραλληλίζοντας το περιεχόμενο της ταινίας με τη δημιουργική διάνοια του Κόπολα, προϊδεάζοντάς μας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, πως το «Megalopolis» πρόκειται για μία ακόμη αριστουργηματική στιγμή του δημιουργού, παρά τις αμφιλεγόμενες αντιδράσεις που έχει εγείρει μεταξύ των κριτικών.

Πιστό στο μέτα κλίμα που χτίζει στα 2,5 λεπτά διάρκειάς του, το τρέιλερ κλείνει με τη φράση «Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε ακόμη να πετύχουμε, όμως αρκεί άραγε ο χρόνος;», με τον Κόπολα να μας κλείνει διακριτικά το μάτι μέσα από τα λόγια του Ανταμ Ντράιβερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Καίσαρα».

megalopolis-2

Το «Megalopolis» σηματοδοτεί την κορύφωση ενός έργου δεκαετιών για τον Κόπολα, ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει στο σενάριό του το 1977. Μάλιστα, ο μεγάλος σκηνοθέτης δεν δίστασε να δηλώσει έμπρακτα τη βαθιά του πίστη στο πρότζεκτ, επενδύοντας 120 εκατομμύρια δολάρια -από τα δικά του χρήματα- σε αυτό.

Οταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στις Κάννες -με αφορμή το αυτοχρηματοδοτούμενο «Μegalopolis»- ο Κόπολα δήλωσε: «Φοβάμαι ότι η κινηματογραφική βιομηχανία έχει γίνει περισσότερο μία υπόθεση ανθρώπων που προσλαμβάνονται για να εξοφλήσουν τις οικονομικές τους οφειλές, γιατί τα στούντιο έχουν τεράστια, τεράστια χρέη. Η δουλειά μας πλέον δεν είναι τόσο να κάνουμε καλές ταινίες, όσο να βεβαιωθούμε ότι οι εισπράξεις θα είναι ικανοποιητικές […] Προφανώς, νέες εταιρείες όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft, έχουν πολλά χρήματα, οπότε ίσως τα κλασικά, σπουδαία στούντιο που γνωρίζαμε τόσο καιρό, να μην υπάρχουν πια στο μέλλον».

H ταινία αποτελεί μία φιλόδοξη σπουδή του σκηνοθέτη πάνω στη σύγκρουση προσωπικού οράματος και περιορισμών που θέτει η σύγχρονη κοινωνία. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη και ακολουθεί τον -καθόλου τυχαία ονομαζόμενο- Σίζαρ Καταλίνα, έναν αρχιτέκτονα που προσπαθεί να ξαναχτίσει την πόλη μετά από μία τεράστια καταστροφή, δημιουργώντας μία ουτοπία η οποία θα συνδυάζει τις αρχές της αρχαίας Ρώμης με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Το φιλμ επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη φιλοσοφία, την πολιτική, και τις κοινωνικές δυναμικές, θέτοντας συγχρόνως ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ανταμ Ντράιβερ, Τζανκάρλο Εσποζίτο, Ναταλί Εμάνουελ, Ομπρεϊ Πλάζα, Σάια ΛαΜπεφ, Γιον Βόιτ και Τζέισον Σβάρτσμαν.

Θα αποφασίσετε μόνοι σας αν πρόκειται για αριστούργημα ή ανοσιούργημα τον Οκτώβριο που θα βγει και στις ελληνικές αίθουσες.

Δείτε παρακάτω το δεύτερο τρέιλερ του «Megalopolis».

megalopolis poster