Buzz

O Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζεται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τα Αρχαία Ναυάγια της Μεσογείου

of 10

Σε μια προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του, ο εμβληματικός δημιουργός σχεδιάζει να κινηματογραφήσει τα αρχαία ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στον τόπο καταγωγής του.

O Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζεται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τα Αρχαία Ναυάγια της Μεσογείου

Το επόμενο καλλιτεχνικό εγχείρημα του Μάρτιν Σκορσέζε πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου, το οποίο θα γυριστεί -μεταξύ άλλων- στον τόπο καταγωγής των παππούδων του. Ο λόγος για την κωμόπολη της Σικελίας, Πολίτσι Τζενερόσα, όπου οι γονείς του πατέρα του, Τερέζα και Φραντσέσκο Σκορσέζε, διέμεναν προτού μεταναστεύσουν στη Νέα Υόρκη κατά τις αρχές του αιώνα.

Στις τοποθεσίες όπου θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συγκαταλέγεται πληθώρα τόσο χερσαίων, όσο και υποβρύχιων σημείων στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας. Η επιλογή τους έγινε βάσει των ερευνών της της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Λίζα Μπριγκς, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Cranfield στην Αγγλία. Η συνεισφορά της θα είναι κομβική στο άτιτλο -ακόμη- πρότζεκτ, καθώς ειδικεύεται στην επίγεια και υποβρύχια αρχαιολογία. Μέσα από τη χρήση επιστημονικών εργαλείων, όπως η ανάλυση DNA σε αντικείμενα που έχουν ανακτηθεί από αρχαίες τοποθεσίες ναυαγίων, η Μπριγκς κατάφερε να προσδιορίσει και να συνθέσει τις ιστορίες πίσω από τα πλοία και τα φορτία τους, το θαλάσσιο εμπόριο, αλλά και τους ναυτικούς του αρχαίου κόσμου.

martin Ο Μάρτιν Σκορσέζε με τους γονείς του, Κάθριν και Τσαρλς από το ντοκιμαντέρ «Italianamerican» του 1974

Το ντοκιμαντέρ θα αποτελεί συμπαραγωγή του Περιφερειακού Τμήματος Πολιτισμού της Σικελίας και της εταιρίας παραγωγής του σκηνοθέτη, «Sikelia Productions», σε συνεργασία με την Sunk Costs Productions του Ηνωμένου Βασιλείου, την LBI Entertainment και τον Αμερικανό παραγωγό Τσαντ Α. Βέρντι («Ο Ιρλανδός»). Ο Φραντσέσκο Σκαρπίντο, σύμβουλος για την πολιτιστική κληρονομιά της Σικελίας, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ότι οι αρχές του νησιού καλωσόρισαν την πρωτοβουλία με ενθουσιασμό, προσθέτοντας ότι «θέτουν στη διάθεση του Σκορσέζε όλα τα σχετικά σημεία και αρχαιολογικά μέρη, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του έργου».

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος της Πολίτσι Τζενερόσα, Γκαντόλφο Λιμπρίτσι, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αρχίσει να συνεργάζεται με το προσωπικό του Σκορσέζε ήδη εδώ και έναν χρόνο και ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ θα αποτελέσει αφορμή να απονεμηθεί στον Σκορσέζε η τιμητική υπηκοότητα της πόλης, η οποία είναι γνωστή για την ελληνιστική νεκρόπολη, το μεσαιωνικό κάστρο, τις όμορφες εκκλησίες και για το ότι είναι η γενέτειρα του Ντομένικο Ντόλτσε, από το σχεδιαστικό δίδυμο Dolce και Gabbana.