Φεστιβάλ / Βραβεία

O Τζαφάρ Παναχί χαίρεται για τη Χρυσή Αρκτο στη Berlinale, αλλά θα ήθελε το «Taxi» να βγει στους κινηματογράφους στο Ιράν

of 10

Μεγάλος νικητής του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο υπό απαγόρευση εξόδου από τη χώρα Τζαφάρ Παναχί δηλώνει «ευτυχισμένος» για τη διάκριση αλλά βαθιά απογοητευμένος από την υποκρισία του Ιράν.

O Τζαφάρ Παναχί χαίρεται για τη Χρυσή Αρκτο στη Berlinale, αλλά θα ήθελε το «Taxi» να βγει στους κινηματογράφους στο Ιράν

Ο θρίαμβος του Τζαφάρ Παναχί που είδε το «Taxi», την τρίτη ταινία που κάνει υπό καθεστώς απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και άσκησης του επαγγέλματός του, να φεύγει από την 65η Berlinale με τη Χρυσή Αρκτο ήταν στην πραγματικότητα μια διπλή νίκη.

Μια προσωπική νίκη του ίδιου του Παναχί που μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες που μπορεί να γνωρίσει δημιουργός, κατάφερε όχι μόνο να ολοκληρώσει ακόμη μια ταινία, αλλά και να τη στείλει σε ένα διεθνές Φεστιβάλ ξεπερνώντας όλους τους περιορισμούς που του επιβάλλονται και ταυτόχρονα μια νική για την «ελευθερία της έκφρασης» που σε μια εποχή σαν αυτή που ζούμε, μοιάζει να έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από «απελευθερωτικές πράξεις» σαν αυτή του Τζαφάρ Παναχί.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν στην τελετή λήξης του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

taxi 607 Σκηνή από το «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί

Ο Διεθνής Τύπος χαιρέτισε τη νίκη του «Taxi» ως μια μεγάλη στιγμή κατά της λογοκρισίας, οι εικόνες με τον «απόντα» Τζαφάρ Παναχί στην τελετή λήξης κάνουν το γύρο του κόσμου και κάπου στην Τεχεράνη, ο ίδιος ο Παναχί αφηγείται τη δική του ματιά πάνω σε ένα κόσμο που δεν θα αλλάξει ποτέ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και για μένα αλλά και για το ιρανικό σινεμά», δήλωσε ο Παναχί σε συνεντευξή του την Κυριακή το βράδυ, σημειώνοντας ταυτόχρονα την απογοητευσή του που οι συμπατριώτες του δεν μπορούν να βλέπουν τις ταινίες του. «Κανένα βραβείο δεν θα με ικανοποιούσε περισσότερο από το να μπορούσα να δείξω τις ταινίες μου στη χώρα μου. Εδώ και πολλά χρόνια η καλλιτεχνική σκηνή στο Ιράν πέφτει θύμα της πολιτικής.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί.

Taxi 607 Ο Τζαφάρ Παναχί οδηγεί το «Taxi» του

Ο Παναχί επιτέθηκε στον κινηματογραφικό οργανισμό που πρόσκειται στο Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράν: «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία μας κατηγορούν συνεχώς πως φτιάχνουμε ταινίες για τα ξένα φεστιβάλ. Οι ίδιοι όμως κρύβονται πίσω από πολιτικούς τοίχους και δεν αναφέρουν ποτέ το γεγονός πως οι ταινίες μας δεν παίρνουν ποτέ άδεια για να προβληθούν στους κινηματογράφους στο Ιράν.»

Και πρόσθεσε πως ο ίδιος είχε προτείνει στον Πρόεδρο του οργανισμού Χογιατολάχ Αγιούμπι να προβληθεί το «Taxi» σε Φεστιβάλ της Τεχεράνης στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλώνοντας πως αν είχε συμβεί αυτό θα είχε ζητήσει από τη Berlinale να αποσύρει την ταινία από το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Αντ' αυτού ο Αγιούμπι προειδοποίησε το Φεστιβάλ Βερολίνου για την προβολή μιας «απαγορευμένης» ταινίας, θεωρώντας την επιλογή του «Taxi» - πόσο μάλλον τη βραβευσή του - ως έναν τρόπο της Δύσης να επιτεθεί στις ιρανικές Αρχές.

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διήρκεσε από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix βρέθηκε εκεί και σας μετέφερε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβσηαν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε ακόμη: