Industry

The Dude abides: Στον Τζεφ Μπρίτζες το τιμητικό βραβείο των Critics Choice Awards

of 10

Τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του θα λάβει -δικαιωματικά- φέτος ο Τζεφ Μπρίτζες από την Ενωση Κριτικών Αμερικής και Καναδά (Critics Choice Association - CCA). Η τελετή θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες.

The Dude abides: Στον Τζεφ Μπρίτζες το τιμητικό βραβείο των Critics Choice Awards

Ισως να είναι ο πιο αγαπημένος κινηματογραφικός ηθοποιός - κι όχι μόνο των Αμερικάνων. Σίγουρα είναι ο coolest. Τhe Dude. The Dudeist Priest. The Biggest Lebowski.

Μπορεί ο ρόλος στην cult πια μαύρη κωμωδία των Αδελφών Κοέν να χαρακτήρισε το δεύτερο μισό της καριέρας του και να τον έκανε (ακόμα μεγαλύτερο) είδωλο, όμως ο Τζεφ Μπρίτζες είχε μία ολόκληρη φιλμογραφία πριν από τον τυπά με το μπουρνούζι και μια γεμάτη πορεία και μετά το White Russians μεθύσι.

Αυτό αναγνωρίζουν τα μέλη της Ενωσης Κριτικών Αμερικής και Καναδά (Critics Choice Association - CCA) και στην 28η τελετή απονομής των Critics Choice Awards τον επέλεξαν για να του απονείμουν το Τιμητικό Βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.

Θυμηθείτε κι αυτό: Θέλετε ένα καλό νέο; Η υγεία του Τζεφ Μπρίτζες πάει όλο και καλύτερα!

Τζεφ Μπρίτζες

Και τι να πρωτοπείς για αυτή την καριέρα - από το «The Last Picture Show» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς (για το οποίο κέρδισε την πρώτη από τις συνολικά 7 οσκαρικές υποψηφιότητες), μέχρι το «Crazy Heart» του Σκοτ Κούπερ (όπου κέρδισε επιτέλους το Οσκαρ Α' Ανδρικού), από το υπέροχο «Starman» του Τζον Κάρπεντερ μέχρι το «Hell or High Water» του Ντέιβιντ ΜακΚένζι, κι από το «Fisher King» του Τέρι Γκίλιαμ μέχρι το «Bad Times at the El Royale» του Ντρου Γκόνταρντ, δεκάδες ρόλοι αποδεικνύουν κάθε φορά την καλλιτεχνική του στόφα και την στιβαρή του περσόνα.

Και πολύ πρόσφατα πέρασε και στην τηλεόραση: Ο Τζεφ Μπρίτζες έρχεται στην μικρή σου οθόνη για να αποδείξει ότι μόνο «Old Man» δεν είναι

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κριτικών, Τζόι Μπέρλιν, μίλησε για την επιλογή τους να δώσουν στον Μπρίτζες το φετινό Τιμητικό Βραβείο τους:

«Από το ντεμπούτο του δίπλα στον πατέρα του στο τηλεοπτικό "Sea Hunt" και τον εμβληματικό The Dude του "The Big Lebowski", μέχρι την οσκαρική του ερμηνεία στο "Crazy Heart" η δεκαετιών καριέρα του δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη, κανενός άλλου. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την εκπληκτική του καλλιτεχνική πορεία σε μία τελετή που θα του χαρίσει το φως του προβολέα εκατομμυρίων τηλεθεατών...»

Jeff Bridges 607 1

Να θυμίσουμε τι είχε πει ο ίδιος ο Μπρίτζες για το σύνολο της καριέρας του σε παλιότερη συνέντευξη;

Μια καριέρα 5 δεκαετιών, αλλά ποτέ superstar. Τον ενοχλεί;

Καθόλου. Ο πατέρας μου, Λόιντ Μπρίτζες, έγινε πολύ διάσημος στα 50ς και 60ς γιατί έπαιζε σε μία δημοφιλή τηλεοπτική σειρά το «Sea Hunt». Ηταν τόσο καλός που ο κόσμος πίστευε ότι ήταν πραγματικά δύτης εξερευνητής. Αυτό είναι μεγάλο κοπλιμέντο από τη μία, και μεγάλη παγίδα από την άλλη. Γιατί συνεχώς του έδιναν να παίξει τέτοιους ρόλους. Στη δική μου καριέρα λοιπόν αποφάσισα να μην αναπτύξω ποτέ μία τόσο δυνατή περσόνα που θα εμποδίζει τον επόμενο ρόλο. Ηθελα να μπερδεύω κάπως το κοινό για το ποιος πραγματικά είμαι, παίζοντας άλλα πράγματα.

Κι όμως, μάλλον και στην ταφόπλακά του θα τον αναφέρουν ως «Dude». Τον πειράζει;

Ω, καθόλου! Αυτό θα ήταν θαυμάσιο! Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την ταινία. Θεέ μου, είναι μία υπέροχη ταινία.

Jeff Bridges 607 4

Πόσες φορές τον σταματούν στο δρόμο και τον αποκαλούν Dude;

Ακόμα και πριν λίγα λεπτά ένα ζευγάρι με πλησίασε κι ο άντρας μου ζήτησε να υπογράψω την μπάλα του μπόουλινγκ που κρατούσαν. Είναι πια κάτι το συνηθισμένο για μένα. Ο κόσμος πλησιάζει και θέλουν να τους σκιτσάρω τον Dude σε μια χαρτοπετσέτα. Ισως τις πουλάνε μετά στο eBay.

Δείτε κι αυτό: Ο Τζεφ Μπρίτζες φωτογράφιζε υπέροχα!

Jeff Bridges 607 3

Ποια ήταν η μεγαλύτερη σπατάλη που έκανε ποτέ;

Πριν από 25 περίπου χρόνια αγοράσαμε με τη γυναίκα μου το σπίτι του Κένι Λόγκινς στη Σάντα Μπάρμπαρα. Ηταν πολύ πιο ακριβό από το μπάτζετ μας αλλά είπαμε "δε γαμιέται, θα το τολμήσουμε". Κι εκεί μεγαλώσαμε την οικογένειά μας. Πήραμε το ρίσκο την κατάλληλη στιγμή στη ζωή μας και όλα πήγαν τέλεια.

Ποιο είναι το μυστικό για έναν χολιγουντιανό γάμο που κρατά 40 χρόνια;

Είμαι τρελός για αυτό το κορίτσι. Αν αποφασίσεις να παντρευτείς, αυτό έχει δουλειά. Θα βρεθείς σε κρίσεις αλλά δεν πρέπει ποτέ να τις αντιμετωπίσεις κυνικά. Αυτά τα σαμαράκια στο δρόμο ενός γάμου είναι η ευκαιρία να μάθει κανείς καλύτερα το σύντροφό του. Να πλησιάσει πιο βαθιά. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στη ζωή.

Jeff Bridges 607 2

Προσπαθεί να κρατιέται σε φόρμα;

Θα μπορούσα να φέρομαι καλύτερα στο σώμα μου. Ως ηθοποιός βρίσκω δικαιολογίες γιατί ένας ρόλος μου επιβάλει να μην είμαι σε φόρμα. Δηλαδή, δε θα ήθελε κανείς να δει τον Dude με six pack κοιλιακούς. Οπότε ας φάω το παγωτάκι μου. Το βάρος μου αυξομειώνεται.

Είναι μεγάλος φαν του Ντίλαν. Ποιο είναι το αγαπημένο του κομμάτι;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το «The Man in Me» γιατί είναι στο «The Big Lebowski». Το λέμε και με το γκρουπ μου, τους «Abiders». Δουλέψαμε μαζί με τον Ντίλαν στο «Masked and Anonymous», το 2003. Μου χτυπούσε την πόρτα στο καμαρίνι μου και μου έλεγε "ε, θέλεις να τζαμάρουμε;" Και θα παίζαμε μία εκτέλεση του «You Belong to Me», όπως την είχε κάνει για το «Natural Born Killers».

Διαβάστε περισσότερα: