Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2024: Ντενέβ, Κιάρα και μια μέρα γεμάτη αξέχαστες γυναίκες | Μέρα 8η

of 10

Οπου ακόμα και η Ολυμπιακή Φλόγα περπάτησε στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ.

Κάννες 2024: Ντενέβ, Κιάρα και μια μέρα γεμάτη αξέχαστες γυναίκες | Μέρα 8η

Σίγουρα δεν ήταν σκόπιμη επιλογή, όμως το πρόγραμμα και η επικαιρότητα της Τρίτης μάζεψε στο πρόγραμμα και στις φωτογραφήσεις του Φεστιβάλ Καννών όλες τις ταινίες με τη γυναίκα στο επίκεντρο: τη γυναίκα - ορμή, τη γυναίκα - ανάμνηση, τη γυναίκα που νιώθει άνετα ως άντρας, την ομορφότερη γυναίκα, την απειλούμενη γυναίκα, την κακοποιημένη, την αναγεννημένη.

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Η Νταϊάν Κρούγκερ χωρίς... σάβανο

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και οι ηθοποιοί του, Βενσάν Κασέλ και Νταϊάν Κρούγκερ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου το πρωί μετά την επίσημη πρεμιέρα τους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που πρωταγωνιστώ σε μια ταινία για το πένθος,» είπε η ηθοποιός που ενσαρκώνει δύο (δυόμιση για την ακρίβεια) ρόλους στο «The Shrouds» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (διαβάστε την κριτική του Flix εδώ). «Αυτή ήταν η θεματική και του "In the Fade" του Φατίχ Ακίν. Τότε ήταν ένα πένθος βυθισμένο στην οργή, τώρα μια βαθιά μελαγχολία της απώλειας, ακόμα πιο βαριά γιατί βασίζεται στα συναισθήματα του Ντέιβιντ για το θάνατο της γυναίκας του, την οποία και ενσαρκώνω. Η ταινία του Φατίχ με βούλιαξε στη θλίψη για μήνες. Τώρα δεν έχω τέτοιο περιθώριο, έχω ένα παιδί και, γυρίζοντας από τη δουλειά είμαι έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένη να μπω στο δικό του κόσμο της χαράς. Και πόσο χρήσιμο και λυτρωτικό είναι αυτό.»

the shrouds

the shrouds

the shrouds

the shrouds

Η ώρα τής Ανόρα

Σαρωτική ήταν η παρουσία, εντός και εκτός ταινίας, τής Μίκι Μάντισον, πιο γνωστής ως τώρα ως Μαξ του τηλεοπτικού «Better Things». Η Μάντισον είναι η «Ανόρα» της νέας ταινίας του Σον Μπέικερ («The Florida Project»), μια ατίθαση, τρανταχτή, επίμονη κι επιβλητική ηρωίδα, μια στρίπερ που γνωρίζει έναν πρόθυμο και πλούσιο νεαρό άντρα, πιστεύει ότι φτιάχνει τη ζωή της, αλλά διαπιστώνει ότι μόνο στον εαυτό της μπορεί να βασιστεί, σ' ένα αντι-Pretty Woman τσαλακωμένο παραμύθι.

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix: Η «Anora» του Σον Μπέικερ δεν είναι η Σταχτοπούτα της Disney

anora

anora

anora

anora

Χωρίς τη «Μαρία»

Η Γαλλίδα σκηνοθέτης Τζέσικα Παλούντ έφερε στις Κάννες την ταινία της, «Being Maria», την αποτύπωση της ιστορίας τής Μαρία Σνάιντερ που πρωταγωνίστησε στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», την ταινία που την έκανε διάσημη αλλά, ταυτόχρονα, επηρέασε όλη τη μετέπειτα καθοδική πορεία της ζωής της. Ο Ματ Ντίλον έλαμψε στο κόκκινο χαλί, η αριστουργηματική Αναμαρία Βαρτολομέ («Το Γεγονός») έλαμψε δια της απουσίας της από την πρεμιέρα.

being maria

being maria

Η Κιάρα μεταμορφώνεται σε Μαρτσέλο

Σε μια χαριτωμένη, κάθε τόσο τρυφερή, εντελώς αυτοαναφορική ταινία, τη νέα του Κριστόφ Ονορέ, η Κιάρα Μαστρογιάνι μεταμορφώνεται στον μπαμπά της, τον Μαρτσέλο, όσο η μαμά της, Κατρίν Ντενέβ, κοιτάζει κι αποδοκιμάζει κι ο υπόλοιπος κόσμος αναρωτιέται. Ολη αυτή η οικογενειακή κινηματογραφική παράδοση έδωσε έξτρα λάμψη στο κόκκινο χαλί τής πρεμιέρας του «Marcello Mio», παρέα με τον Φαμπρίς Λουκινί, τη Νικόλ Γκαρσιά και τον Μπενζαμέν Μπιολέ που επίσης παίζουν (τους εαυτούς τους) στην ταινία.

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix: Το φάντασμα του «Marcello Mio», η υπαρξιακή κρίση της Κιάρα, η άνιση ταινία του Ονορέ

marcello mio

marcello mio

marcello mio

marcello mio

marcello mio

marcello mio

marcello mio

Η τέλεια ομορφιά της «Παρθενόπης»

Βαθιά ιταλική, πανέμορφη, φλύαρη και γεμάτη γοητευτικές αμπελοφιλοσοφίες, η νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο, «Παρθενόπη», ένωσε στην οθόνη και στο κόκκινο χαλί την ιστορία και το μέλλον της Ιταλίας: στο επίκεντρο η νεαρή πρωταγωνίστρια, Τσελέστε Νταλα Πόρτα, γύρω της, εκτός από τον επιβλητικό σκηνοθέτη και τον Γκάρι Ολντμαν με αλογοουρά, Ιταλίδες σταρ διαφορετικών γενεών, όπως η Λουίζα Ρανιέρι και η Ιζαμπέλα Φεράρι και, φυσικά, ο θρύλος Στεφανία Σαντρέλι, λαμπερή στα 78 χρόνια της.

parthenope

parthenope

parthenope

parthenope

parthenope

parthenope

Ariane says

Η Αριάν Λαμπέντ, πάντα πανέμορφη, φέτος σκηνοθέτης μεγάλου μήκους ταινίας που διαγωνίζεται στο τμήμα Un Certain Regard, παρουσίασε το «September Says» στην κατάμεστη αίθουσα Ντεμπισί.

αριάν λαμπέντ

Η φλόγα

Με πρωτοβουλία του Δήμου των Καννών, η Ολυμπιακή Φλόγα που ταξιδεύει στη Γαλλία, φώτισε για μια μέρα το Φεστιβάλ Καννών και τους χώρους του, πολιτισμικό σταθμό μιας διαδρομής που ξεκίνησε εγχώρια στις 8 Μαΐου από τη Μασσαλία και θα καταλήξει στις 18 Ιουνίου στο Παρίσι για την έναρξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του φωτός, που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου 2024. Τη φλόγα συνόδεψαν παλαιοί και νέοι Γάλλοι αθλητές, ο αθλητής κανό Τόνι Εστανγκέ, η καλαθοσφαιρίστρια Ιλιάνα Ρούπερτ, η ποδηλάτρια Μαρί Πατουιγιέ, ο αθλητής του τζούντο Τιερί Ρέι και η αθλήτρια του στίβου, Μαρί-Ζοζέ Περέκ.

cannes 2024 ολυμπιακή φλόγα

cannes 2024 ολυμπιακή φλόγα

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.