Flix

Ιούλιος: Κιν/φικός Οδηγός Επιβίωσης

Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014, «The Expendables 3»: and now, for something completely macho!

of 10

Ηταν στιγμή μεγάλης ευτυχίας. Στο καλλιτεχνικό, «απαιτητικό» πλαίσιο του Φεστιβάλ Καννών, όλοι οι «Expendables», από τον Σλάι Σταλόνε μέχρι τον Κέλαν Λατς, βρέθηκαν στην Κρουαζέτ για να προωθήσουν την ταινία τους. Το Flix ήταν εκεί και δέχτηκε κύματα τεστοστερόνης με ανοιχτές αγκάλες.

Κάννες 2014, «The Expendables 3»: and now, for something completely macho!

Στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ του κόσμου, η μεγαλύτερη διαφημιστική καμπάνια της διοργάνωσης ήταν για μια ταινία που (εντάξει, ναι), δε συμμετέχει στο επίσημο ούτε στα παράλληλα προγράμματά του, αλλά εκμεταλλεύτηκε τη συγκέντρωση του άφθονου κόσμου για να λανσαριστεί: το «The Expendables 3», το οποίο θα βγει και στην Ελλάδα στις 21 Αυγούστου από την Odeon. Η εκστρατεία ήρθε σε τρία κύματα. Σήμερα, Κυριακή, για επιλεγμένους δημοσιογράφους και διανομείς, προβλήθηκε ένα 18λεπτο υλικό από την ταινία και τα γυρίσματά της. Αμέσως μετά, στο Carlton, οι 15 άντρες και 1 γυναίκα της ταινίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου, μια από τις διασκεδαστικότερες που έχουμε να θυμόμαστε. Και, φυσικά, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η πρόσοψη του Carlton παραμένει διακοσμημένη με πανύψηλα λάβαρα, με έναν – έναν ήρωα να επιβλέπει ολόκληρη την Κρουαζέτ και να… διατηρεί τον έλεγχο!

exp01

Τι μάθαμε από το footage

  • To «Expendables 3» θα είναι ένα «τεράστιο, γιγαντιαίο, υπερμεγέθες κομμάτι ποπ-κορν», όπως μας διαβεβαίωσε ο σκηνοθέτης, ο Αυστραλός Πάτρικ Χιουζ του «Red Hill».
  • Ο οποίος Πάτρικ Χιουζ, αν δεν ήταν σκηνοθέτης, θα ταίριαζε ωραιότατα στο καστ της ταινίας.
  • Το νέο «Expendables» θα έχει ακόμα περισσότερη δράση από τα δύο προηγούμενα – ναι, γίνεται.
  • Η καλύτερη ατάκα του Sly στην ταινία είναι, «C’mon, we can’t be late for war!»
  • Ο Χάρισον Φορντ «διασκέδασε στα γυρίσματα όσο είχε να διασκεδάσει χρόνια»
  • Ο Αντόνιο Μπαντέρας (Ευρωπαίος, γαρ), βρίσκει ότι η ταινία δεν είναι μόνο μια περιπέτεια, είναι και μια… μεταφορά. Για κάτι.
  • Το σενάριο ήταν πλούσιο σε διαλόγους, 154 σελίδες – τύφλα να’χει ο Τσεϊλάν
  • Η ταινία είναι ένα mega-franchise, μια και την απαρτίζουν ηθοποιοί που, μεταξύ τους, υπογράφουν άλλη μια ντουζίνα franchises τουλάχιστον.
  • Ο Τζέισον Στέιθαμ, αν δεν ήταν ηθοποιός, θα μπορούσε να είναι στάντμαν: το φορτηγό που οδηγούσε σε μια σκηνή δεν είχε φρένα, έπεσε μέσα στη θάλασσα κι ο Στέιθαμ αναδύθηκε γερός και ψύχραιμος μέσα σε δευτερόλεπτα.
  • Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Βουλγαρία, την οποία όλοι οι συντελεστές εξυμνούν διαρκώς, για τα στούντιό της, τους κινηματογραφικούς τεχνικούς της, τα φυσικά της τοπία. Ακούει κανείς από Ελλάδα;

exp02

Τι μάθαμε στη συνέντευξη Τύπου

Ηταν όλοι τους υπέροχοι. Ειδικά η παλιά φρουρά. Γιατί αν κάποιος βρίσκει τους πρωταγωνιστές του «Expendables» μπαγιάτικους, ας γνωρίζει ότι το ενδιαφέρον του κοινού και των δημοσιογράφων μονοπώλησαν οι «ώριμοι» πρωταγωνιστές και όχι οι νεώτεροι που βρίσκονταν εκεί, κυρίως για να φωτογραφίζονται και να θαυμάζουν. Εφτασαν, για την ακρίβεια, όχι με λιμουζίνα, αλλά μέσα σ’ ένα τανκ, όπως κυκλοφορούν και στην ταινία κι όπως πολύ, πολύ λίγοι άνθρωποι θα τολμούσαν να διασχίσουν την Κρουαζέτ! Στο πάνελ, σε δύο, «ηλικιακά διαχωρισμένες» σειρές, κάθισαν, επάνω οι Αντόνιο Μπαντέρας, Γουέσλι Σνάιπς, Τζέισον Στέιθαμ, Μελ Γκίμπσον (με μακρύ λευκό μούσι, κούκλος), Σιβλέστερ Sly Σταλόνε, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Χάρισον Φορντ, Ντολφ Λούντγκρεν, ο παραγωγός Αβι Λέρνερ και, κάτω, Βίκτορ Ορτίζ, Γκλεν Πάουελ, Κέλαν Λατς, Ράντι Κουτούρ, Ρόντα Ράουζι, Κέλσι Γκράμερ και ο σκηνοθέτης Πάτρικ Χιουζ. Ο Sly γενικώς μίλησε περισσότερο απ’ όλους (κι όχι μόνο με γκμφχμχζ ζγκμφχμχγκ), αλλά όλοι οι «παλαιοί» ήταν απολαυστικοί, πληθωρικοί, γενναιόδωροι, ακομπλεξάριστοι, αξέχαστοι, μη σταματώντας να κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλον και, οπωσδήποτε, τους εαυτούς τους, με αξεπέραστες ατάκες. Διαβάστε τι είπαν:

Σιλβέστερ Σταλόνε Στην πρώτη ταινία, δεν ήξερα ποια κατεύθυνση να πάρω, γιατί η ταινία ήταν πειραματική (ω!), κατέληξε να έχει έντονα δραματικά στοιχεία και πολλή βία. Στη δεύτερη νομίζω το παρακάναμε με την κωμωδία, ήταν γεμάτη αστείες ατάκες. Οπότε στην τρίτη θελήσαμε και να κρατήσουμε τη δράση, αλλά και στοιχεία κωμωδίας που, όμως, πια, δεν είναι πλάκες, είναι μια ανθρώπινη κωμωδία που προκύπτει απ’ το ότι πια, μεταξύ μας, γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά. Δε μ’ αρέσει να κάνω αστείες περιπέτειες, θέλω το κοινό να νιώθει ότι υπάρχουν πραγματικά ρίσκα. Νομίζω ότι με την τρίτη ταινία τα καταφέραμε, λίγο όπως με τους γάμους. Ουπς! (ενώ οι συμπρωταγωνιστές του κάνουν ότι κρύβονται και οι δημοσιογράφοι ουρλιάζουν από τα γέλια).

Σιλβέστερ Σταλόνε Νιώθω ότι οι σημερινές ταινίες δράσης είναι εκπληκτικές, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί δίνουν στο κοινό αυτό που θέλει, κάθε γενιά οφείλει να καθορίσει τον εαυτό της κι αυτά που κάναμε εμείς το ’80 δε λειτουργούν σήμερα. Ο Αρνολντ κι εγώ ανήκουμε σε μια άλλη γενιά και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με το είδος της δράσης που καταλαβαίνουμε. Αλλά τα πάντα είναι θέμα εξέλιξης και νομίζω ότι, στην πορεία, οι ταινίες θα επιστρέψουν στην πιο απλή δράση.

exp03

Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ Είμαι μεγάλος θαυμαστής των ταινιών δράσης – και ως θεατής – και νομίζω ότι αυτό που χρειάζονται, εκτός από θέαμα, είναι μια καλή ιστορία, αυτό είναι που κάνει και τους «Expendables» σπουδαίο franchise. Είμαι πολύ ευτυχής που συμμετείχα στις πρώτες 3 ταινίες, θα είμαι ακόμα πιο ευτυχής αν συμμετέχω και… στις επόμενες 3! Οσο για τις σύγχρονες ταινίες δράσεις, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές και κάποιες που είναι για την τουαλέτα. Σταλόνε: Ποιες εννοείς για την τουαλέτα; Για πες τις! Τις δικές μου εννοεί, αυτό εννοεί!

Σιλβέστερ Σταλόνε Για να είσαι ο τέλειος ηθοποιός σε ταινίες δράσης πρέπει να είσαι εξαιρετικά έξυπνος, σέξι, με καλά δόντια, πολλά μαλλιά… Οχι, εντάξει, θα σας πω την αλήθεια, αυτός ο άνθρωπος δεν προσδιορίζεται, δεν έχει να κάνει με το σώμα, ή τους μύες, είναι κάτι πιο αφηρημένο και σπάνιο, που κάνει το θεατή να τον συμπαθεί και να ταυτίζεται μαζί του, να τον ακολουθεί. Δεν έχουν υπάρξει πάνω από 15 τέτοιοι ηθοποιοί στην ιστορία του σινεμά.

Αβι Λέρνερ Πραγματικά, ένας τέτοιος ήρωας πρέπει να ενσωματώνει όλες τις αρετές ενός πραγματικού ανθρώπου – ήρωα: να είναι έξυπνος, τολμηρός (ο Ντολφ Λούντγκρεν παρεμβαίνει: να είναι Σουηδός!) και ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα είναι ο επόμενος σταρ. Αν κάποιος τον ξέρει, να μου τον πει, θα τον κλείσω για τις επόμενες 27 ταινίες μου!

exp04

Βίκτορ Ορτίζ Εγώ προσαρμόστηκα πανεύκολα σ’ αυτό το δυσθεώρητο καστ, γιατί πάντα είμαι πλακατζής και ανταποκρίθηκαν περίφημα.

Γκλεν Πάουελ Γύριζα τις σκηνές μου, κοιτούσα ποιοι έπαιζαν μαζί μου και νόμιζα ότι έχω κερδίσει το λόττο, και το βραβείο ήταν να παίξω με όλους τους αγαπημένους μου ήρωες δράσης. Ετσι ένιωθα στο γύρισμα.

Ρόντα Ράουζι (η μοναδική γυναίκα του καστ, κόρη της πρωταθλήτριας του τζούντο ΑνΜαρία ΝτεΜαρς, η ίδια Ολυμπιονίκης στο τζούντο με χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο) Εχω βρεθεί σε πολλές τρελές καταστάσεις στη ζωή μου και δεν ήξερα πώς θα μου φανεί να παίζω σε ταινία, αλλά παραδόξως ήταν για μένα απρόσμενα οικεία, φιλόξενη εμπειρία και ξετρελάθηκα που ήμουν εγώ το μόνο κορίτσι! Ολοι με αντιμετώπισαν με τεράστιο σεβασμό – θέλω να πιστέψω ότι με φοβήθηκαν και λίγο.

exp05

Κέλσι Γκράμερ Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ που με έβαλε στη σειρά με τους νεότερους ηθοποιούς, νιώθω ότι το άστρο μου είναι μπροστά μου!

Πάτρικ Χιουζ Όταν ήμουν παιδί, αγόρασα με το χαρτζιλίκι μου την πρώτη μου κάμερα, 8mm και γύρισα την πρώτη μου ταινία, εικοσάλεπτη, όπου ο πλαστικός μου Ράμπο έβαζε φωτιά, με κάτι σπίρτα, στον πλαστικό μου Χαν Σόλο. Και τώρα, μια εικοσαετία αργότερα, βρίσκομαι να δουλεύω με τους αληθινούς ήρωες αυτών των ταινιών. Είναι εκπληκτικό! Και προς τιμήν εκείνης της πρώτης μου σκηνοθετικής δουλειάς, θα ήθελα τώρα ο Sly να βάλει φωτιά στον Χάρισον Φορντ παρακαλώ.

Χάρισον Φορντ Διασκέδασα τρομερά στα γυρίσματα. Εμεινα για λίγο διάστημα, οπότε με τους περισσότερους από το καστ γνωρίστηκα σήμερα, εδώ και σκοπεύω να διασκεδάσουμε κι άλλο τώρα!

Σιλβέστερ Σταλόνε Με τον Χάρισον είμαστε φίλοι απ’ όταν ο Λίνκολν ήταν στον Λευκό Οίκο! Η ομορφιά αυτής της ταινίας είναι ότι παίζεις δίπλα σε ανθρώπους που έχουν παίξει σε αριστουργήματα, έχουν σκηνοθετήσει δικές τους ταινίες, έχουν διαφορετικά backgrounds και, για όσους λένε ότι η ταινία μας είναι γέρικη, ότι είναι πολύ ‘80s, να πω ότι όλοι είμαστε σαν ενήλικα παιδιά, είμαστε γεμάτοι ενέργεια. Κι ο Μελ κι ο Κέλσι… χρειάζεται ένα ιδιαίτερο είδος ταινίας για να καταφέρεις να συγκεντρώσεις τόσους σπουδαίους σταρ μαζί και φαίνεται ότι το «Expendables» είναι αυτή η ταινία.

exp06

Κέλσι Γκράμερ Ο Σιλβέστερ Σταλόνε έχει κάνει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών και τον θαυμάζω απεριόριστα. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και πιο οξυδερκείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ.

Αντόνιο Μπαντέρας Θέλω να πω κάτι σχετικά με την κοινότητά μου, την ισπανόφωνη κοινότητα. Οταν πήγα στο Λος Αντζελες, πριν 23 χρόνια, κάποιος μου είπε ότι αν μείνω, θα παίζω πάντα το ρόλο του κακού, εξαιτίας της προφοράς μου. Κι αυτό τώρα έχει αλλάξει, σ’ αυτήν εδώ την ταινία εγώ είμαι καλός και τον κακό τον παίζει κάποιος που είναι ξανθός με μπλε μάτια (ο Μελ Γκίμπσον) και θεωρώ ότι να προσκληθεί ένας ισπανόφωνος ηθοποιός να παίξει μαζί μ’ αυτό το hall of fame των ηρώων δράσης, έχει μεγάλη σημασία για την κοινότητά μου και για μένα προσωπικά. Χαίρομαι πολύ κι ευχαριστώ.

Σιλβέστερ Σταλόνε Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνεις τέτοιες ταινίες και ξύλο τρως και χτυπάς και τραυματίζεσαι. Οταν εμείς κάναμε ταινίες δράσεις το ’80, δεν υπήρχαν CGI, μαζί με τους κασκαντέρ μας κάναμε ό,τι έπρεπε να γίνει. Κι αυτό κάνουμε ακόμα. Κι αυτό φαίνεται και θέλουμε να φαίνεται στην ταινία. Απλώς τώρα έχουμε λίγο περισσότερους γιατρούς στο σετ.

Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ Εγώ νομίζω ότι όταν μεγαλώνεις, οι άλλοι σου φέρονται με μεγαλύτερη προσοχή. Ο Ράντι με πέταξε σε μια σκηνή πάνω σ’ έναν τοίχο, αλλά ο τοίχος ήταν καλυμμένος με αφρολέξ. Ο Sly μου έδινε γροθιές αλλά ήταν λίγο σα να με χαϊδεύει. Ο Χάρισον Φορντ μου έριχνε μ’ ένα όπλο και δε χρησιμοποιούσε αληθινές σφαίρες. Τι να κάνουμε, τα πράγματα αλλάζουν…

exp07

Σιλβέστερ Σταλόνε Νομίζω ότι θ’ αποσυρθώ μόνο όταν ένα κομμάτι του σώματός μου πέσει στο πάτωμα. Οχι πριν. Να σας πω κάτι: είμαστε παιδιά με αρθριτικά. Ακριβώς αυτό.

Μελ Γκίμπσον Ως ηθοποιοί δράσης, παλιά ήμασταν ανταγωνιστές. Εσείς λέτε ότι εγώ έπαιρνα κι όλα τα κορίτσια. Αλήθεια είναι αυτό; Επαιρνα όλα τα κορίτσια; Δεν το θυμάμαι, που σημαίνει μάλλον ότι παραείμαι μεγάλος γι’ αυτό το franchise!

Ντολφ Λούντγκρεν Τι συζητάμε μεταξύ μας όταν βρισκόμαστε στα διαλείμματα; Πρώτα την τεκίλα. Και μετά τη Σίλα. (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Οχι, σοβαρά, έχουμε γίνει πολύ φίλοι πια, έχω κάνει τέσσερις ταινίες με τον Sly και τρεις με τους υπόλοιπους και συνδεόμαστε στενά, υπάρχει μεγάλη συντροφικότητα μεταξύ μας. Οταν ήμουν μικρός, έβλεπα το «Dirty Dozen»: το «Expendables» είναι το «Dirty Dozen» της εποχής μας.

exp08

Σιλβέστερ Σταλόνε Ο Αρνολντ είναι ένας απίστευτος συνεργάτης. Πολύ ικανός, πολύ έξυπνος, δεν εγκαταλείπει ποτέ, όταν εγώ κουράζομαι με πιέζει να συνεχίσω, δεν τα παρατάει με τίποτα. Είμαστε σαν τον Αλι και τον Φρέιζερ. Οταν, παλιά, ήμασταν «ανταγωνιστές», η ύπαρξη του ενός έκανε τον άλλον να γίνει καλύτερος. Αλλά τώρα γίναμε πιο μεγάλοι και πιο σοφοί και ευχαριστώ τον Θεό που υπήρχε ο Αρνολντ. Εκείνος μπορεί να μη νιώθει το ίδιο, αλλά δε δίνω δεκάρα.

Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ Ο Sly ήταν για μένα μεγάλη έμπνευση. Το ίδιο κι ο Χάρισον Φορντ κι ο Μελ Γκίμπσον και άλλοι που ήταν στο απόγειο της καριέρας τους τη δεκαετία του ’80. Ο ανταγωνισμός αναπτύχθηκε φυσιολογικά, συναγωνιζόμαστε για το ποιος έχει μεγαλύτερα ποντίκια, μεγαλύτερα όπλα, ποιος σκοτώνει περισσότερους στην κάθε ταινία και πιο αποτελεσματικά, τηλεφωνιόμασταν και λέγαμε, εγώ σκοτώνω 49 άτομα, εσύ; Εγώ 78! Ετσι ήταν τα πράγματα μεταξύ μας, αλλά τρέφαμε τεράστιο σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Επίσης σέβομαι τρομερά τον Sly ως ζωγράφο, τα έργα σου είναι εκπληκτικά, δε χρειάζεται καν να δουλεύεις πια ως ηθοποιός, Sly! (Σταλόνε: με σκοτώνεις μ’ αυτά που λες…)

Μελ Γκίμπσον Το ’80 ο ανταγωνισμός μας ήταν σκληρός. Νομίζω όλοι μπορούμε να δεχτούμε ότι το 2014… τίποτα δεν είναι πια τόσο σκληρό…

exp09

Σιλβέστερ Σταλόνε Εννοείται ότι εγώ θα έπρεπε να παίξω τον «Terminator». Αλλά εγώ έχω στραβό στόμα, τα μάτια μου πέφτουν προς τα κάτω, ποιο ρομπότ θα έμοιαζε με μένα; Ο Αρνολντ ήταν προφανώς η τέλεια επιλογή για την ταινία. Εγώ έπρεπε να παίζω ήρωες του δρόμου.

Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ Συμφωνώ. Αλλά εγώ θα ήθελα να παίξω σ’ αυτήν την ταινία του Sly, πώς το έλεγαν, το «Momma don’t Shoot»; («Stop! Or my Mom Will Shoot») Εκεί που φόραγες πάνες!

Σιλβέστερ Σταλόνε Λες για μένα; Εσύ δεν ήσουν σε μια ταινία που γέννησες ένα μωρό;

Ρόντα Ράουζι Το «Expendables» παρουσιάζει έναν ιδανικό άντρα που δε βλέπεις συχνά. Οι άντρες που βλέπω εγώ γύρω μου φοράνε skinny jeans και περπατούν μιλώντας στο i-phone τους. Μ’ αρέσει να βλέπω άντρες που να μπορούν και να κρατήσουν όπλο.

Χάρισον Φορντ Δεν έχω αρχίσει ακόμα τα γυρίσματα του νέου «Πολέμου των Αστρων», αλλά ανυπομονώ. Τι; Αν θα υπάρξουν κι άλλες συνέχειες; Τι; Θα κάνω ότι δε σας άκουσα…

To «The Expendables 3» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Αυγούστου από την Odeon.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.