Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2023: Ο Αργύρης Ξάφης μιλάει στο Flix για τη χαρά να ανήκεις σε μια διεθνή κοινότητα

of 10

«Το πιο ωραίο σε αυτές τις συνθήκες εργασίας είναι ότι καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένας βαθύς πυρήνας σε κάθε καλλιτέχνη, σε κάθε και από κάθε γωνιά της γης, που σε συνδέει», εξομολογείται ο Αργύρης Ξάφης πριν την πρεμιέρα του «Music».

Βερολίνο 2023: Ο Αργύρης Ξάφης μιλάει στο Flix για τη χαρά να ανήκεις σε μια διεθνή κοινότητα

Η Γερμανίδα σκηνοθέτης Aνγκέλα Σάνελεκ (Αργυρή Αρκτος Σκηνοθεσίας για το «I Was at Home, But...» το 2019) επέστρεψε χθες στο διαγωνιστικό του 73ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, με το «Music» -  μία ταινία, με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

Πρώτα από όλα γιατί πρόκειται για μία κινηματογραφική ανάγνωση στον Οιδίποδα του Σοφοκλή - φυσικά παίρνοντας μόνο την καρδιά του αρχαίου ελληνικού έργου και κάνοντας μία σύγχρονη ιστορία, με το σήμα κατατεθέν ελλειπτικό γλωσσάρι και την δωρική εικόνα της Σάνελεκ.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.

Music

Music

xafis

Aπό το κόκκινο χαλί και την πρεμιέρα του «Music» στο Berlinale Palast

Με γυρίσματα στην Ελλάδα (στην νότιο Πελοπόνησο και την Εύβοια), το «Music» έχει κύριους πρωταγωνιστές τον Αλιόσα Σνάιντερ (στο ρόλο του Οιδίποδα), την Αγκάτε Μπόνιτσερ, τον Αργύρη Ξάφη και την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Αμέσως μετά την επίσημη συνέντευξη Τύπου (όπου έγινε viral για την έκκλησή του στους Ευρωπαίους καλλιτέχνες να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων ηθοποιών), συναντήσαμε τον Αργύρη Ξάφη για να μάς μιλήσει για αυτή την ταινία και την εμπειρία του να τον σκηνοθετεί κάποιος άλλος σ' ένα τόσο οικείο του κείμενο.

Music

Ήθελες να δουλέψεις με την Aνγκέλα Σάνελεκ, ήξερες το σινεμά της, ή σε ιντριγκάριζε που μία Γερμανίδα σκηνοθέτης ήθελε να καταπιαστεί με μια νέα ανάγνωση του Οδοίποδα;

Ηξερα την δουλειά της Aνγκέλα - είχε προβληθεί πρόσφατα στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, ένα φεστιβάλ που όπως ξέρεις το παρακολουθώ πάντα με πολλή λαχτάρα. Οταν έγινε η πρόταση από την ίδια και βρεθήκαμε σ’ ένα ξενοδοχείο στα Εξάρχεια, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη κι έγινε ακόμα μεγαλύτερη και προστέθηκε και η περιέργεια, όταν άρχισε να μου λέει πως πρόκειται για μια ταινία που έχει πηγή έμπνευσης το μύθο του Οιδίποδα. Οταν άκουσα δηλαδή με ποιο τρόπο δηλαδή την ενδιαφέρει αυτός ο μύθος. Ξέροντας ότι έχει ένα παρελθόν θεατρικό, ήμουν βέβαιος πως δεν θα καταπιανόταν με το φαίνεσθαι του μύθου, αλλά με τον πυρήνα του, πάντα με τη δική της ξεχωριστή μάτια.

Ενιωθα ότι μέχρι και οι θάμνοι είχαν ευθύνη να είναι συγκεντρωμένοι σε κάθε της πλάνο...»

Music

Ποιος ήταν ο ρόλος σου και πώς η συνεργασία με την Σάνελεκ; Εξηγούσε το όραμα της, κι εσύ ως Ελληνας ηθοποιός που έχεις μελετήσει το αρχαίο κείμενο συμφωνούσες με την απόδοση της; Σου αρέσει όταν ξένοι καλλιτέχνες ανοίγουν πιθανώς μία άλλη πόρτα στον ελληνικό στοχασμό;

Ο ρόλος μου στην ταινία ο πατέρας του κεντρικού ήρωα, του ας πούμε σύγχρονου Οιδίποδα - όχι ο βιολογικός πατέρας, αλλά αυτός που τον μεγαλώνει. Τώρα τι να πει κανείς για την Aνγκέλα Σάνελεκ; Ο τρόπος δουλειάς της είναι μοναδικός. Εκτίμησα ιδιαίτερα ότι δεν σου ζητάει τετριμμένα πράγματα, αλλά συγκεντρώνεται κάθε φορά απόλυτα στην σκηνή που έχει να τραβήξει και σε κάθε της λεπτομέρεια. Ενιωθα ότι μέχρι και οι θάμνοι είχαν ευθύνη να είναι συγκεντρωμένοι σε κάθε της πλάνο. Η Aνγκέλα Σάνελεκ δημιουργεί έναν ολόκληρο «ονειρικό» κόσμο, κι εσύ πρέπει να διαβάσεις και να ζήσεις μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Ηταν αδύνατον ειλικρινά να μην είσαι παρών σε κάθε λήψη, ή, θα τολμήσω να πω, καλός στη σκηνή. Υπάρχουν στιγμές που θα μπορούσα να σου αφηγηθώ που είναι πολύ συγκεκριμένες στο μυαλό μου και επαληθεύουν αυτό που λέω, αλλά αυτή η συνέντευξη θα κράταγε για πολύ. Οσο για το πώς ξένοι καλλιτέχνες πλησιάζουν το αρχαίο κείμενο θα σου πω ότι έχουν γραφτεί τόνοι βιβλίων πάνω στον μύθο του Οιδίποδα και υπάρχει φυσικά και η θεωρία του μονόμυθου, ότι όλες δηλαδή ιστορίες προέρχονται από μία ιστορία. Ακόμα και ταινίες όπως το «Seven» έχουν τη βάση τους στον Οιδίποδα, επομένως η ελευθερία που αυτό το κείμενο προκαλεί στους αναγνώστες, καλλιτέχνες, δημιουργούς σε όλο τον κόσμο είναι, όχι απλώς καλοδεχούμενη, αλλά και το ζητούμενο.

Το να επικοινωνείς δηλαδή με καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη, είναι για μένα ευλογία. Ο κόσμος είναι πιο πολύ μικρότερος από την ήταν 10 χρόνια πριν...»

Music

Ενα διεθνές καστ, διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρες, πιθανώς και σχολές σινεμά. Πώς ήταν η συνεύρεση με τους υπόλοιπους ηθοποιούς;

Το πιο ωραίο σε αυτές τις συνθήκες εργασίας είναι ότι καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένας βαθύς πυρήνας σε κάθε καλλιτέχνη, σε κάθε γωνιά της γης, από κάθε γωνιά της γης, που σε συνδέει. Μια αγωνία, μια ανησυχία, μια ανάγκη για κάτι ομορφότερο. Γιατί κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε. Ενας κοινός δρόμος. Και αυτό, το να επικοινωνείς δηλαδή με καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη, είναι για μένα ευλογία. Ο κόσμος είναι πιο πολύ μικρότερος από την ήταν 10 χρόνια πριν.

Music

Τι είναι η μουσική για τον άνθρωπο; Γιατί πιστεύεις ότι στέκεται ως καθοριστικό σύμβολο στην ταινία; Τι είναι για εσένα προσωπικά;

Η μουσική είναι πιο επιδραστική απ’ όλες των τεχνών. Σε ταξιδεύει πιο γρήγορα από όλες, μπορεί να βρεθείς ξαφνικά σε έναν άλλο τόπο, να αλλάξει 180 μοίρες η διάθεση σου μέσα στα 4 λεπτά ενός τραγουδιού. Και αυτό είναι για μένα αδιανόητο. Ο Οιδίποδας γίνεται σοφότερος μετά την τραγωδία του, νομίζω ότι η επιλογή της μουσικής ως έξοδος του ήρωα στην ταινία μας, έχει μια βαθιά ειλικρινή σοφία. Δεν θεωρώ ότι συμβολίζει κάτι άλλο πέρα από αυτό που είναι. Δε νομίζω ότι χρειάζεται. Για μένα η μουσική είναι το συμπλήρωμα στην καλλιτεχνική μου αναζήτηση, είναι ο χώρος που μπορώ να πηγαίνω όταν έχω χαθεί στη δική μου τέχνη. Κι αισθάνομαι αυτή την μοναδική δημιουργική ασφάλεια εκεί...


Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.


Aντί επιλόγου Ο Αργύρης Ξάφης πήρε το μικρόφωνο στο τέλος της συνέντευξης Τύπου κι έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους καλλιτέχνες να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων ηθοποιών. Το Flix ήταν εκεί και κατέγραψε την στιγμή που έγινε viral. Λίγο αργότερα στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας σήκωσε πανό στο κόκκινο χαλί μαζί με την Αγγελική Παπούλια. Δείτε το βίντεο παρακάτω.