Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2023: Οι 23 άχαστες ταινίες της #Berlinale23

of 10

To 73o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Το Flix είναι ήδη εδώ και έχει σημειωμένα στην ατζέντα του τα άχαστα της φετινής Berlinale.

Βερολίνο 2023: Οι 23 άχαστες ταινίες της #Berlinale23

Η πρώτη έκπληξη, με την προσγείωσή μας στο Βερολίνο, ήταν ότι... έκανε λιγότερο κρύο από ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Συννεφιά, τυπικός βορειοευρωπαϊκός ουρανός, αλλά η θερμοκρασία να συναντά με πιο φιλική διάθεση τα μάγουλά σου, έτσι όπως τρέχεις να οργανωθείς από αίθουσα σε αίθουσα.

Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει τις μετακινήσεις σε μια πόλη που ζει το κινηματογραφικό της φεστιβάλ ολόκληρη: οι αρκούδες είναι και φέτος παντού, περιμένοντας υπομονετικά να υποδεχθούν σταρ, δημοσιογράφους κι επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Απόψε η μεγάλη πρεμιέρα για το 73o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, σε λίγη ώρα ξεκινούν οι δημοσιογραφικές προβολές και οι πρώτες συνεντεύξεις Τύπου, και το Flix θα είναι εδώ για να σας μεταφέρει ανταποκρίσεις μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Πάνω από όλα όμως - οι ταινίες. Πάμε να δούμε για ποιες ανυπομονούμε να περιμένουμε στις ουρές της Berlinale 2023;

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.

Inside

«Inside» του Βασίλη Κατσούπη | Panorama

Ολα τα (όχι μόνο) ελληνικά βλέμματα στραμμένα στην ελληνική παραγωγή (Heretic). Το «Inside», βασισμένο σε μια ιδέα του Βασίλη Κατσούπη, σε σενάριο του Μπεν Χόπκινς και πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε, ακολουθεί την περιπέτεια ενός επίδοξου ληστή έργων τέχνης, του Νίμο, ο οποίος, στην προσπάθειά του να κλέψει έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, παγιδεύεται σε ένα πολυτελές, υψηλής τεχνολογίας ρετιρέ στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις ικανότητες του για να... επιβιώσει.

she came to me

«She Came to me» της Ρεμπέκα Μίλερ | Berlinale Special

H νέα ταινία της Ρεμπέκα Μίλερ («Η Μάγκι Εχει Σχέδιο»), με πρωταγωνιστές τους Πίτερ Ντίνγκλατζ, Μαρίσα Τομέι κι Αν Χάθαγουεϊ είναι η μεγάλη πρεμιέρα του φεστιβάλ και προβάλλεται στις ειδικές προβολές, εκτός διαγωνιστικού. Η υπόθεση ακολουθεί τέσσερις πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους ήρωες (έναν συνθέτη χωρίς πλέον έμπνευση, μία ψυχίατρο που περνάει μία υπαρξιακή κρίση, έναν καπετάνιο που αγαπά της ιστορίες αγάπης και μία στενογράφο δικαστηρίων που αποφασίζει να λύνει τα αστυνομικά μυστήρια από μόνη της) και εξετάζει τα αδιέξοδα, τις νευρώσεις και τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους.

La sirene

«La Sirène» της Σεπιντέχ Φαρσί | Panorama

Αμπαντάν, 1980. Ο 14χρονος Ομίντ παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους του όταν σκάει στην πόλη τους ο πρώτος πύραυλος από το Ιράκ. Ο πόλεμος ξεκινά, ο αδελφός του φεύγει για το μέτωπο, η μητέρα του ετοιμάζει πρόχειρα λίγα πράγματα και παίρνει τα παιδιά για να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Ομως ο Ομίντ δε θέλει να φύγει. Θα μείνει πίσω με τον υπερήλικα παππού του και θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους αντιστέκονται εκεί. Ενα φιλόδοξο animation που παρακολουθεί τον πόλεμο από τα μάτια ενός παιδιού. Να θυμίσουμε ότι η Φαρσί είχε κάνει το 2019 το «I Will Cross Tomorrow» με πρωταγωνίστρια την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert

«Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert» της Μαργκαρέτε φον Τρότα | Διαγωνιστικό

Η εμβληματική γερμανίδα σκηνοθέτης μάς αφηγείται ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της Αυστριακής ποιήτριας, συγγραφέως και φεμινίστριας Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν: τη σχέση της με τον Ελβετό συγγραφέα Μαξ Φρις, που την επηρέασε καθοριστικά - και στη ζωή και στην τέχνη της. Πρωταγωνίστρια η Βίκι Κριπς («Κορσές»), η νέα δύναμη στις Ευρωπαίες ηθοποιούς και, στα μάτια μας, η Μέριλ Στριπ της γηραιάς ηπείρου.

Blackberry

«Blackberry» του Ματ Τζόνσον | Διαγωνιστικό

Το πρώτο smartphone. Ο ένας το εφηύρε, ο άλλος το πούλησε στο διψασμένο κοινό. Η σχέση δύο πολύ διαφορετικών πρωτοπόρων, των Μάικ Λαζαρίδης και Τζιμ Μπαλσίλι, η συνεργασία και η ρήξη τους όσο δεχόντουσαν πόλεμο από τις αντίπαλες εταιρίες είναι η απόδειξη ότι πολλές φορές η ζωή έχει την πιο συναρπαστική πλοκή και τους πιο ενδιαφέροντες (αντι)ήρωες. Για να δούμε τι σκάρωσε αυτή τη φορά ο Ματ Τζόνσον...

Music

«Music» της Αντζελα Σάνελεκ | Διαγωνιστικό

O Τζον βρίσκεται μωρό σε μια θυελλώδη νύχτα στα ελληνικά βουνά, υιοθετείται χωρίς να γνωρίζει ούτε τον πατέρα του ούτε τη μητέρα του. Ως ενήλικας, γνωρίζει την Ηρώ, μια φύλακα στη φυλακή όπου είναι έγκλειστος μετά από ένα τραγικό ατύχημα. Μοιάζει να αναζητά διαρκώς την παρουσία του, τον φροντίζει, του ηχογραφεί μουσική. Ταυτόχρονα, η όραση του Τζον αρχίζει να εξασθενεί… Για κάθε απώλεια που υφίσταται, θα κερδίζει κάτι ως αντάλλαγμα.

Μετά τη Χρυσή Αρκτο Σκηνοθεσίας («I Was at Home, But...»), η Αντζελα Σάνελεκ επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα με μία ταινία που βασίζεται στο μύθο του Οιδίποδα, γυρίστηκε στην Ελλάδα και έχει στο καστ των πρωταγωνιστών της τους Αργύρη Ξάφη και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

«The Echo» της Τατιάνα Χουέζο | Encounters

Στο απομακρυσμένο μεξικανικό χωριό Εκο, η καθημερινότητα είναι σκληρή για τα μικρά κορίτσια. Πρέπει να βοηθούν τις μητέρες τους με τις δουλειές στα χωράφια και τα ζώα, να περιποιούνται τους υπερήλικους άρρωστους, να πηγαίνουν σχολείο. Ταυτόχρονα οι άντρες είναι απόντες - καθώς δουλεύουν ως περιπλανόμενοι πωλητές και στέλνουν χρήματα στην οικογένεια. Η σπουδαία σκηνοθέτης Τατιάνα Χουέζο, για ακόμα μία φορά μετά την «Νύχτα της Φωτιάς» κλείνει το φακό της στις γυναίκες που παλεύουν μόνες τους σε μια αχανή χώρα και σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Superpower

«Superpower» των Σον Πεν και Ααρον Κάουφμαν | Berlinale Special

O Σον Πεν ήταν ήδη στο Κίεβο και γύριζε το ντοκιμαντέρ του για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον ηθοποιό που έπαιξε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και μετά έγινε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας (από μόνο του άξιο έρευνας), όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Ρωσία. Κάπως έτσι το ντοκιμαντέρ του πήρε άλλη κατεύθυνση και μορφή: ο Πεν κατάφερε να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, να ζήσει τις εξελίξεις και να πάρει τις πρώτες συνεντεύξεις με τον Ζελένσκι όσο έξω διαδραματιζόταν μία αναμέτρηση «Δαβίδ/Γολιάθ».

Past Lives

«Past Lives» της Σελίν Σονγκ | Διαγωνιστικό

Eχοντας ήδη χτίσει το buzz του από το φεστιβάλ του Σάντανς, το ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ έρχεται με φόρα στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale. Δύο κολλητές φίλες θα χωρίσουν απότομα, όταν η οικογένεια της μίας φεύγει για την Αμερική. Χρόνια μετά, η γυναίκα που έμεινε πίσω θα ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για να τη συναντήσει. Αυτό το ταξίδι όμως θα είναι καθοριστικό και για τις δύο, καθώς στο πρόσωπο η μία της άλλης βλέπει τις επιλογές που δεν έκανε και τη ζωή που δεν έζησε. Η μία αφήνοντας πίσω την πατρίδα και η άλλη μένοντας πίσω, χωρίς να ανοίξει τα φτερά της.

Joan Baez I Am A Noise

«Joan Baez I Am A Noise» των Κάρεν Ο' Κόνορ, Μίρι Ναβάσκι, Μιβ Ο' Μπόιλ | Panorama

H Kάρεν Ο' Κόνορ έχει πλεονεκτική θέση: χρόνια φίλη με την μουσικό, ακτιβίστρια και σύμβολο, Τζόαν Μπαέζ, μπόρεσε να την πείσει να ανοίξει τα χαρτιά της. Οχι μόνο στις θρυλικές επιτυχίες και στις ένδοξες αναμνήσεις που έχτισαν την 60 χρονών καριέρα της. Αλλά να μιλήσει για πρώτη φορά ανοιχτά για τους δαίμονές της: ναρκωτικά, ψυχικές ασθένειες, απώλειες, και η επώδυνη σχέση με τον Μπομπ Ντίλαν.

Ανυπομονούμε!

Manodrome

«Manodrome» του Τζον Τρένγκοβ | Διαγωνιστικό

Κλονισμένος από την εγκυμοσύνη της κοπέλας του, ο Ραλφ χάνει κάθε ηρεμία. Η δουλειά του ως οδηγός uber δεν τους προσφέρει καμία ασφάλεια. Πώς θα γίνει πατέρας; Η ζωή του αναστατώνεται ακόμα περισσότερο όταν γνωρίζει μία οικογένεια αντρών, που αγγίζει τα όρια της αίρεσης. Ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ιδιόρρυθμο θρίλερ του νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη Τζον Τρένγκοβ, ενώ τον πλαισιώνουν οι Εντριαν Μπρόντι και Οντέσα Γιανγκ.

Afire

«Afire» του Κρίστιαν Πέτσολντ | Διαγωνιστικό

O Λίον φεύγει από την πόλη με την κοπέλα του με σκοπό να αποκλειστεί σ' ένα παραλιακό εξοχικό και να τελειώσει στην ησυχία της επαρχίας το βιβλίο του. Μόνο που εκεί είναι κι ένα ακόμα ζευγάρι, γεμάτο ζωή και ιδέες για διασκέδαση. Ο Λίον βασανίζεται: θέλει να δουλέψει, αλλά θέλει και να ζήσει. Θέλει να διαβάσουν το βιβλίο του, αλλά θέλει χρόνο να διαβάσει κι όλα τα βιβλία που έχει αφήσει στην άκρη. Θέλει την τέχνη, αλλά θέλει και τον ελεύθερο έρωτα.

Κάθε ταινία του Κρίστιαν Πέτσολντ είναι λόγος να ανυπομονείς. Το «Afire» είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε το 2020 με το «Undine».

Passages

«Passages» του Αϊρα Σαακς | Panorama

Το νέο ερωτικό δράμα του Αϊρα Σάακς («Η Αγάπη είναι Παράξενη», «Μικροί Κύριοι») ακολουθεί, τον Τόμας έναν γκέι γερμανό σκηνοθέτη που στο πάρτι λήξης των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας φλερτάρει και κάνει σεξ με μια γυναίκα. Επιστρέφοντας σπίτι, ο Τόμας θα αποκαλύψει την αλήθεια στον σύντροφό του και η σχέση τους θα κλονιστεί. Οχι όσο η δική του αναζήτηση ταυτότητας. Με πρωταγωνιστές τους Μπεν Γουίσο και Αντέλ Εξαρχόπουλος, ο Σάακς εξερευνά για ακόμα μία φορά τις διαπροσωπικές σχέσεις και πώς αυτές καθορίζουν την δική μας υπαρξιακή κρίση.

reality

«Reality» της Τίνα Σάτερ | Panorama

Η αληθινή ιστορία της Ριάλιτι Γουίνερ, της πρώην βετεράνου του αμερικανικού στρατού, που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε γιατί διέρρευσε στα media έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η Ρωσία χάκαρε τις αμερικανικές εκλογές του 2016. Η Σίντνεϊ Σουίνι (του Euphoria) πρωταγωνιστεί, ενώ η θεατρική σκηνοθέτης Τίνα Σάτερ δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη.

Kiss the Future

«Kiss the Future» του Νενάντ Σικίν-Σέιν | Berlinale Special

Σεράγεβο, 1990. Ο πόλεμος ξεσπά, η Γιουγκοσλαβία όπως την ξέραμε διαλύεται, λαοί που συνυπήρχαν χωρίζονται στη μέση. Οσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, οι νέοι πρέπει να βρουν τρόπο να ζήσουν. Ενα υπόγειο ρεύμα ξεκινά, με την μουσική να παίρνει τα ηνία. Ενας αμερικανός δημοσιογράφος που έμενε στο Σεράγεβο επικοινωνεί με τους U2 και ζητάει τη βοήθειά τους: να επικοινωνήσουν τα προβλήματα του σερβικού λαού στον κόσμο εκτός των συνόρων. Οι U2 συμφωνούν και η ZOO περιοδεία τους εμπεριέχει συνεντεύξεις με πολίτες από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτό το ντοκιμαντέρ-φιλί της ζωής μάς επιστρέφει από το παρόν στο παρελθόν, κουβαλώντας αρκετά μαθήματα για το μέλλον.

the adults

«The Adults» του Νταστίν Γκι Ντεφά | Encounters

O Eρικ επιστρέφει στην μικρή του πόλη - μία επίσκεψη που θα έπρεπε να ήταν σύντομη και τυπική. Ομως η παλιά του παρέα στο πόκερ τον πείθει να μείνει για να αποδείξει ότι είναι ακόμα ο καλύτερος. Ταυτόχρονα, η σύγκρουσή του με τις αδελφές του τον αναστατώνουν. Πόσο έχουν όλα αλλάξει τώρα που δεν είναι πια παιδιά, αλλά ενήλικες; Ο Μάικλ Σέρα πρωταγωνιστεί, ενώ ο ηθοποιός του «Κολύμπα Μικρό Μου Ψαράκι, Κολύμπα», Νταστίν Γκι Ντεφά περνά πίσω από την κάμερα.

Femme

«Femme» των Σαμ Μ. Φρίμαν και Ενγκ Τσουν Πινγκ | Panorama

O Tζουλς τα βράδια κάνει περφόρμανς σε λονδρέζικα κλαμπ ως drag queen «Αφροδίτη». Μετά από ένα σόου, δέχεται τη βίαιη επίθση από έναν άντρα και τη συμμορία του. Σοκαρισμένος, αποσύρεται από την drag σκηνή και προσπαθεί να γιατρέψει το τραύμα. Μέχρι που μια μέρα, σε μία σάουνα, συναντά τον κακοποιητή του κι αποφασίζει να τον πλησιάσει, χωρίς να του αποκαλύψει την ταυτότητά του. Ο Σαμ Μ Φρίμαν αναπτύσσει την μικρού μήκους του σε μεγάλου, με τη βοήθεια του πολυβραβευμένου θεατρικού σκηνοθέτη Ενγκ Τσουν Πινγκ. Αυτό το queer ψυχολογικό θρίλερ είναι ήδη το talk of the town..

Infinity Pool

«Infinity Pool» του Mπράντον Κρόνεμπεργκ | Berlinale Special

Αμέσως μετά το φεστιβάλ του Sundance, η ταινία που σόκαρε τους αΑμερικανούς κάνει την πρεμιέρα της στην Ευρώπη. Ο γιος του Κρόνεμπεργκ δε θα μπορούσε να πέσει πολύ μακριά από την μηλιά, άλλωστε. Με πρωταγωνιστές τους Αλεξάντερ Σκάσγκααρντ και Μία Γκοθ, αυτό είναι ένα sci-fi τρόμου που θέλει ένα ζευγάρι που κάνει διακοπές σε πολυτελές ξενοδοχείο να συνειδητοποιεί ότι έχουν εμπλακεί σ' ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου. Μία υπηρεσία τους προσφέρει την ευκαιρία να πεθάνουν και να επανέλθουν στη ζωή, κάτι που αρχικά μοιάζει ως δώρο, αλλά μετά ξεφεύγει από κάθε όριο.

Sur L’ Adamant

«Sur L’ Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ | Διαγωνιστικό

Το «Adamant» είναι ένα ιδιαίτερο ψυχιατρικό κέντρο. Ενα πλοίο στο Σηκουάνα που υποδέχεται ασθενείς με διαταραχές και ψυχώσεις. Ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας Νικολά Φιλιμπέρ επιβιβάζει την κάμερα και την κοφτερή του ματιά, παρατηρώντας τους ανθρώπους που παλεύουν με την ψυχική νόσο, αλλά και τους θεραπευτές τους. Δεν είναι τόσο απλό να βγεις στη στεριά και να αφήσεις πίσω τους ασθενείς και τα προβλήματά τους.

Art College 1994

«Art College 1994» του Λιου Τζιαν | Διαγωνιστικό

Πεκίνο, 1994. Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών δημιουργούν, ονειρεύονται, φλερτάρουν, ζουν. Η Κίνα μοιάζει να έχει ανοίξει τις πόρτες και το βλέμμα της προς τη Δύση κι ο ορίζοντας για τους νέους ανθρώπους είναι ανοιχτός. Ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Λιου Τζιαν («Have a Nice Day») επιστρέφει στο Βερολίνο με μία ταινία για τη χώρα του που άλλαξε, και μπερδεύει στιλ, είδη και φόρμες, με τον τρόπο που ανακατεύει πρόσωπα και γεγονότα.

SENECA – ON THE CREATION OF EARTHQUAKES

«Seneca» του Ρόμπερτ Σβέντκε | Βerlinale Special

Ρώμη, 65 π.Χ. Ο Νέρων έχει πληροφορηθεί και πιστέψει ότι ο δάσκαλός του, ο φιλόσοφος Σενέκα ετοιμάζεται να τον δολοφονήσει. Τον διατάζει να πάρει ο ίδιος τη ζωή του και του δίνει μία μέρα να εκτελέσει την αυτοκρατορική εντολή. Αν δεν το κάνει, η φρουροί του παλατιού θα τον σκοτώσουν με την αυγή.

Αυτό θα είναι σίγουρα το πιο παράδοξο φιλμ του φεστιβάλ με εικόνες που ήδη έχουν κινήσει το ενδιαφέρον μας κι ένα καστ (από τον Τζον Μάλκοβιτς, μέχρι την Τζέραλντιν Τσάπλιν) που μοιάζουν ασυγκράτητοι στο τόλμημα του Σβέντκε.

Drifter

«Drifter» του Χανς Χερς | Panorama

O Mπόριτζ ακολουθεί το αγόρι του στο Βερολίνο, αλλά εκεί η σχέση τους τελειώνει. Μόνος του ο Μπόριτζ θα πρέπει να βρει τα δικά του πατήματα, ενώ περιπλανιέται στην νυχτερινή γκέι σκηνή του Βερολίνου και δοκιμάζει τα πάντα που έχει να του προσφέρει. Ενας περιπλανώμενος άνθρωπος ψάχνει τον εαυτό του στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χανς Χερς που ακούγεται παντού!

White Plastic Sky

«White Plastic Sky» των Τίμπορ Μπανόσκι και Σαρόλτα Tσαμό | Encounters

Στο μέλλον, η ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να ζουν κάτω από ένα προστατευτικό πλαστικό τρούλο που τους προστατεύει από τις μολύνσεις. Επίσης όταν φτάσουν τα 50 τους χρόνια πρέπει να φυτευτεί στο σώμα τους ένα τσιπάκι-σπόρος που τους μετατρέπει σε δέντρα που προσφέρουν το λιγοστό οξυγόνο της ζωής κάτω από τον λευκό πλαστικό τους ουρανό. Ενα περιβαντολλογικό sci-fi που δεν είναι και τόσο φανταστικό. Το σενάριο το έχουν γράψει περιβαντολλόγοι, βοτανολόγοι, μετερεωλόγοι πάνω σε υπαρκτά στοιχεία για το τι θα συμβεί στον πλανήτη αν συνεχίσουμε αυτούς τους ρυθμούς εξόντωσής τους.


Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.