Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2023: To «Afire» του Κρίστιαν Πέτσολντ είναι σαρδόνια βραδυφλεγές

of 10

Σταθερός επισκέπτης της Berlinale ο βετεράνος δημιουργός επιστρέφει στο διαγωνιστικό με μια συγκρατημένη τραγικωμωδία.

Βερολίνο 2023: To «Afire» του Κρίστιαν Πέτσολντ είναι σαρδόνια βραδυφλεγές

Οπως τα κάρβουνα που είναι κρυμμένα κάτω από στρώματα στάχτης, νιώθεις ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις που περιμένουν να εκτονωθούν, από την πρώτη κι όλας σεκάνς της ταινίας όταν το αμάξι του Λέον και του Φέλιξ χαλάει καθ οδόν προς το εξοχικό του δεύτερου όπου σκοπεύουν να περάσουν το καλοκαίρι. Οταν τελικά θα φτάσουν εκεί, θα ανακαλύψουν ότι η μητέρα του Φέλιξ έχει ήδη επιτρέψει στην κόρη μιας φίλης της να μείνει εκεί και οι τρεις τους θα αναγκαστούν να συγκατοικήσουν για τις επόμενες εβδομάδες.

Από την αρχή αντιλαμβάνεσαι ότι ο τρόπος που βλεπουν την ζωή οι δυο φίλοι είναι εντελώς διαφορετικός. Ο Φέλιξ ο οποίος θέλει να προετοιμάσει το φωτογραφικό του πορτφόλιο για την εισαγωγή του στην σχολή καλών τεχνών, θα πάρει την πετσέτα του και θα πάει στην θάλασσα. Ο Λέον που δεν θα βγάλει ποτέ το t-shirt του ή δεν θα βουτήξει στη θάλασσα, θέλει μόνο να τελειώσει το προσχέδιο του νέου του βιβλίου, του δεύτερου μετά από ντεμπούτο του που άφησε υποσχέσεις.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.

afire

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το ζεστό καλοκαίρι φέρνει μαζί του την απειλή πυρκαγιών που καίνε κοντινά δάση και κάνουν τα βράδια τον ουρανό κόκκινο, και η Νάντια που μοιράζεται μαζί τους το σπίτι, φέρνει τις νύχτες τον εραστή της στο δωμάτιο κάνοντας θόρυβο και τον Λέον να δυσανασχετεί.

Εντούτοις, το βασικό πρόβλημα του Λέον δεν είναι άλλο από την ανασφάλεια του, από την αβεβαιότητα για το ταλέντο του, τις αμφιβολίες για το κατά πόσο το νέο του βιβλίο που έχει τον όχι ακριβώς εμπνευσμένο τίτλο «Κλαμπ Σάντουϊτς», βρίσκει τον στόχο του, ή οποιονδήποτε λόγο ύπαρξης. Κι αυτή ακριβώς η ανασφάλεια θα τον κάνει κυνικό, εκνευριστικό, επιθετικό, με μια λέξη αφόρητο.

Afire

Και κάπως έτσι στήνεται το σκηνικό και οι ήρωες μιας κομεντί χαρακτήρων, συναισθημάτων και ιδεών που κινείται κυρίως στην περιοχή μιας άβολης αμηχανίας την οποία εκπέμπει με ένταση ο Λέον. Το «Afire» είναι σύμφωνα με τον δημιουργό του το δεύτερο μέρος μια τριλογίας για την δημιουργία και τον έρωτα, η οποία είναι πολύ λιγότερο μεταφορική και λυρική από την «Νύμφη του Νερού» που την ξεκίνησε.

Στην πραγματικότητα στο πρώτο του μέρος, το φιλμ μοιάζει εξίσου αμήχανο με τον κεντρικο του ήρωα και παίρνει τον χρόνο του μέχρις ότου να αρχίσει να κοιτάζει βαθύτερα την δυναμική των σχέσεών τους και την ψυχολογία τους. Και θα είναι αυτό το δεύτερο μέρος του και η εισαγωγή δύο καινούργιων χαρακτήρων που θα ενώσει τις αφηγηματικές γραμμές σε κάτι μεγαλύτερο, εντονότερο, ειλικρινές και συγκινητικό.

Afire

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.


Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.