Φεστιβάλ / Βραβεία

Η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου στο 4ο Human Rights Film Festival στην Τουρκία

of 10

Η τελευταία ταινία του Βασίλη Μαζωμένου εκπροσωπεί την Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή κινηματογραφική διοργάνωση για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου στο 4ο Human Rights Film Festival στην Τουρκία

Το 4ο Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματοποιείται με αφορμή τη 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Αγκυρα(EUD), σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους πολιτιστικούς τους φορείς, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου μέσω του πολιτισμού και του κινηματογράφου, οργανώνει την προβολή επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην Τουρκία από τις 5 έως τις 19 Δεκεμβρίου, παράλληλα σε διάφορες πόλεις της χώρας, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική διάκριση για τη «10η Μέρα».

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Αλί, ενός Αφγανού μουσουλμάνου, που ζει στην Αθήνα, μαζεύοντας παλιοσίδερα. Προσπαθεί να κατακτήσει το δυτικό όνειρο, ενώ περιβάλλεται από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους «εφιάλτες» του. Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Βασίλη Μαζωμένο και είναι μια η παραγωγή των Horme pictures & η X-rated, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Από τη δημιουργία της, το 2012, η «10η Μέρα» έχει βραβευτεί με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό του Fantasporto International Film Festival το 2013, είχε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απέσπασε τρία βραβεία στο London Greek Film Festival την ίδια χρονιά. Ακόμα κέρδισε το Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου το 2013.

Διαβάστε ακόμη: