Ιπτάμενοι καλόγεροι, άσσοι του κουνγκ-φου, με μουσική υπόκρουση Black Sabbath, σε Χριστιανορθόδοξο μοναστήρι στ' απόνερα του Σοβιετικού καθεστώτος του '70; Ναι, αυτή είναι η... ανορθόδοξη ταυτότητα της νέας ταινίας του Εσθονού Ράινερ Σάρνετ (φεστιβαλικά γνωστού για την ταινία τρόμου «November» του 2017), με πρεμιέρα στο Λοκάρνο κι εδώ προσθέτουμε γυρίσματα στην Αττική (υποψήφια στα Βραβεία Ιρις ως Ελληνική Μειοψηφική Παραγωγή με τη Neda της Αμάντας Λιβανού αλλά και για τα Ειδικά και Οπτικά Εφέ της) και μια διάχυτη διάθεση παιχνιδιού με τα κινηματογραφικά είδη και με τη βαρύτητα της ζωής.

Ο Ραφαέλ, συνοριοφύλακας μεταξύ ΕΣΣΔ και Κίνας το 1973, έρχεται σε μια καθοριστική επαφή με επιτηθέμενους νίντζα, με μακριά μαλλιά και τη ροκ στη διαπασών. Επιστρέφοντας στην πόλη του, όπου όλα τα παραπάνω απαγορεύονται, όπως και η θρησκευτική Πίστη, ο Ραφαέλ αποφασίζει να ζήσει στο πιο εκκεντρικό μοναστήρι που έγινε ποτέ και ν' αποδείξει ότι έχει δυνατή Πίστη, μπαίνοντας αδιάκοπα σε πειρασμούς, από την όμορφη Ρίτα, τον ανταγωνιστικό μοναχό Ειρηναίο και τον σαλό έξω από την πόρτα που ευαγγελίζεται μια καλύτερη ζωή παρότι κανέναν δεν πείθει.

Ολόκληρη η ταινία είναι ένα ανέκδοτο που αδιάκοπα παίζει ανάμεσα στην κουταμάρα και τη σοφία, ως περιεχόμενο κι ως φόρμα. Λάτρης των ασιατικών ταινιών κουνγκ-φου, ο Σάρνετ γεμίζει την ταινία του με εμβληματικούς μεσότιτλους, βινιέτες από χορογραφημένες σκηνές μάχης, μπόλικο ξυλίκι, αγιογραφίες, Παναγίες που δακρύζουν μέλι, μεταμελημένες φαμ φατάλ, Ορθόδοξες μάγισσες πλανεύτρες και ξενέρωτους δημόσιους λειτουργούς.

Οσο διασκεδαστική και αληθινά υπερβατική είναι στην αρχή, τόσο η επανάλειψη αυτών των ευρημάτων για δυο ώρες ξεθωριάζει το ακραίο κέφι, ενώ η υπονομευτική διάθεση που διαπερνά τα πάντα, ακόμα και τις ερμηνείες των ηθοποιών, είναι τόσο επίμονη που δύσκολα διακρίνεται κάποια ουσία στο εγχείρημα. Οταν, όμως, την εντοπίσεις - έναν τολμηρό, εντελώς σύγχρονο τρόπο να μιλήσει κανείς για την αληθινή Πίστη, τη Χριστιανική, και το απάγγειο που αυτή μπορεί να προσφέρει σε όσους επιλέγουν να την ασπαστούν - γίνεται ως και συγκινητική, μ' έναν διαλυμένο, αθώο τρόπο. Εχοντας στο μεταξύ χαρίσει στο κοινό μια αίσθηση αχαλίνωτου γέλιου και πέντε-έξι συναρπαστικές σεκάνς ρασοφόρου κουνγκ-φου.