Ο πολυγραφότατος Φιλίπ Μπεσόν, του οποίου μυθιστορήματα επανειλημένως έχουν διασκευαστεί για το σινεμά (το «Son frère» του Πατρίς Σερό γνωστότερο στα μέρη μας), προσφέρει την αυτοβιογραφική βάση γι' αυτή την όμορφη, αν και τόσο συμβατικότερη από το θέμα της, ταινία για τα εφηβικά ερωτικά τραύματα και την ορατότητα των ομοφυλόφιλων.

Ο Στεφάν Μπελκούρ, διάσημος συγγραφέας και alter ego του Μπεσόν, επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Κονιάκ, για να προωθήσει ένα αποστακτήριο, μετά από απουσία 35 χρόνων. Εκεί ο Στεφάν θα «συναντήσει» την ανάμνηση του πρώτου του έρωτα, του Τομά που, τελικά, έζησε μια ζωή στην ντουλάπα. Θα συναντήσει επίσης τα βιώματα που τον πλήγωσαν και τον διαμόρφωσαν, αλλά και τον γιο του Τομά (στο ρόλο ο Βικτόρ Μπελμοντό, εγγονός τού Ζαν-Πολ), πρόθυμο να μάθει και ν' αποδεχτεί την κρυφή ζωή του πατέρα του.

Κινούμενη σε δυο χρόνους, το αισθαντικό, μυστικό παρελθόν και το παρόν των ερωτήσεων και των αποκαλύψεων, η ταινία χτίζει ένα πανέμορφο περιβάλλον (βοηθά και η μαγική φύση του Κονιάκ), το οποίο στελεχώνει με συμπαθέστατους ηθοποιούς, φτιάχνοντας ένα σύνολο τακτοποιημένο και απολαυστικό στις αισθήσεις, με φινέτσα στην απόδοση του εφηβικού ερωτικού πάθους, που, ωστόσο, επισταμένως αποφεύγει το σκοτάδι, μετατρέποντας το γεμάτο ένταση μυθιστόρημα του Μπεσόν σε ταινία για όλη την οικογένεια. Πράγμα, αν το σκεφτείς, όχι κακό.